Histamina este un mesager chimic care este implicat în 3 zone principale ale corpului:
- Funcția sistemului imunitar
- Digestie
- Creier/Sistem nervos (ca neurotransmițător)
În general, este destinat să crească alimentarea cu sânge într-o anumită zonă și să provoace inflamație de grad scăzut. Este un mecanism de protecție care duce în cele din urmă la diferite reacții în organism.
Acțiunea sa depinde în cele din urmă de ceea ce se atașează (alias „receptori”). Antihistaminicele blochează de obicei doar capacitatea histaminei de a se lega de anumiți receptori – nu pot afecta toți receptorii.
Deoarece călătorește prin fluxul sanguin, histamina poate ajunge aproape oriunde în corp (inclusiv în creier). O enzimă numită diaminoxidază (DAO) este de obicei eliberată în același timp cu histamina, iar această enzimă este responsabilă pentru descompunerea histaminei din alimente. Din păcate, uneori această enzimă nu funcționează bine.
Citiți în continuare despre alimentele bogate în histamină!
Alegeri alimentare care asigură organismului histamină
Alimente despre care s-a raportat că au niveluri mai ridicate de histamina:
- Vinete;
- Alimente murate sau conservate – varză murată;
- Brânzeturi maturate;
- Crustacee;
- Fasole și leguminoase – năut, făină de soia;
- Nuci depozitate îndelung – de exemplu alune, nuci caju, migdale, fistic;
- Ciocolata si alte produse pe baza de cacao;
- Oțet de orez.
Alimente despre care s-a raportat că au eliberat histamină (eliberatori de histamină):
- Cele mai multe citrice – lămâie, lime, portocale;
- Cacao și ciocolată;
- Nuci, arahide;
- Papaya, ananas, prune, kiwi și banana;
- Leguminoase;
- Roșii;
- Germene de grâu;
- Majoritatea oțeturilor.
Alimente despre care sa raportat că blochează enzima diaminoxidază (DAO):
- Ceai negru;
- Ceai mate.
Discutabil
- Iaurt – depinde de cultura bacteriană folosită
- Albușul de ou – Teoria conform căreia albușul de ou este un eliberator de histamină a fost respinsă.
- Drojdia – deși nu conține histamină ca atare, drojdia servește drept catalizator pentru generarea minoră sau majoră de histamină în timpul dospirii, în funcție de produs.
Importanța histaminei în dieta dumneavoastră
Rolul în imunitate
Știm deja o parte din rolul său în imunitate: afectează direct simptomele alergiilor sezoniere și alimentare. Este destinat să stimuleze sistemul imunitar, dar de obicei trece peste și provoacă prea multă inflamație. Această inflamație acționează ca un „far” pentru sistemul imunitar, astfel încât corpul dumneavoastră să poată merge la sursă și să o trateze. Când luăm antihistaminice, reducem această inflamație.
Rolul în digestie
În digestie, histamina stimulează acidul din stomac (prima noastră linie de apărare împotriva virusurilor și esențială pentru descompunerea alimentelor pentru a putea absorbi nutrienții). Unele bacterii care trăiesc în mod natural în corpul nostru pot produce și histamina.
Atunci când acestea sunt supraîncărcate (de exemplu, în disbioză) sau sunt deplasate (de exemplu, în SIBO), excesul de histamină se poate acumula și poate provoca simptome.
Celulele numite mastocite căptușesc intestinul și sunt celulele responsabile pentru eliberarea majorității histaminei. De fapt, unele tipuri de antiacide acționează ca antihistaminice!
Rolul în sistemul nervos
Rolul histaminei în sistemul nervos este foarte complicat. La fel ca multe molecule din organism, avem nevoie de un echilibru de histamină. Când este echilibrat, ajută la controlul durerii, fericirii, apetitului, dispoziției, memoriei, tensiunii arteriale, motivației, ciclului somn/veghe și multe altele.
Uneori, organismul nu descompune histamina în mod corespunzător, ceea ce duce la inflamație persistentă. Acest lucru poate duce la o varietate de condiții, dintre care majoritatea sunt dificil de testat. Acestea includ intoleranța la histamină și variantele sindromului de activare a mastocitelor.
Care este necesarul zilnic de histamină
Deși histamina joacă un rol important în corpul uman, o dietă cu conținut scăzut de histamina poate fi sugerată persoanelor care au intoleranță la histamină. Histamina este o substanță chimică eliberată de mastocitele în sistemul imunitar atunci când organismul întâlnește un alergen, care provoacă o reacție alergică.
Intoleranța la histamina, denumită altfel histaminoză enterală, este o afecțiune rară care se estimează că afectează aproximativ 1% din populație. Este foarte greu de diagnosticat și se caracterizează adesea prin simptome precum mâncărime, urticarie, strănut, lăcrimare, astm, dureri de cap, dureri abdominale, diaree, tahicardie și hipotensiune arterială.
Ingerarea unei cantități mari de alimente bogate în histamină poate declanșa acest răspuns, dar a afla care alimente au declanșat răspunsul poate fi complicat.
Odată ce alergiile alimentare au fost excluse, oamenii pot încerca o dietă cu conținut scăzut de histamina. Acest tip de dietă este foarte restrictiv și nu trebuie urmat pe termen lung. În plus, persoanele care urmează o dietă cu conținut scăzut de histamina ar trebui să fie consultate de un dietetician sau un nutriționist înregistrat pentru a se asigura că primesc o nutriție adecvată.
Există multe limitări în examinarea rolului histaminei în dietă și, de cele mai multe ori, cazurile individuale trebuie examinate pentru a determina sursa reală a intoleranței. O parte din motivul acestui lucru este că nu este posibil să evitați complet histamina – expunerea la histamină depășește dieta.
Deci nu este o chestiune de cantitate de histamină, pentru că este dificil să eviți histamina cu totul.
Poate cauza consumul de alimente bogate în histamină efecte secundare
Cele mai frecvente simptome ale intoleranței la histamină include:
- Migrene;
- Simptome digestive, cum ar fi diareea;
- Piele înroșită;
- Urticarie;
- Agravarea eczemei;
- Nas congestionat;
- Ochi roșii, mâncărimi.
Severitatea simptomelor poate varia de la o persoană la alta.
Deoarece nivelurile de histamină se pot acumula în organism, persoanele care au alergii pe lângă o intoleranță la histamină pot prezenta reacții alergice mai grave.
Acestea pot include atacuri de astm sau chiar șoc anafilactic, o reacție periculoasă, rapidă, care provoacă probleme de respirație și o scădere a tensiunii arteriale care pune viața în pericol.
Nivelurile crescute de histamină pot provoca, de asemenea, inima să bată neregulat și pot fi asociate cu afecțiuni cronice grave, cum ar fi boala Crohn.
Concluzii
Dacă întâmpinați frecvent simptome de alergie după ce ați consumat alimente bogate în histamină, cum ar fi bere sau vin, varză murată sau chiar anumite brânzeturi, este posibil să aveți o intoleranță la histamină în loc de o alergie alimentară.
Cel mai bun mod de a trata o intoleranță este evitarea. Dacă nu consumați alimente care conțin histamina și nu vă determinați organismul să o elibereze, puteți prelua controlul asupra simptomelor.
Discutați cu medicul dumneavoastră dacă ar trebui să luați în considerare și un medicament antihistaminic sau un supliment de stimulare a enzimelor.
Nu trebuie să vă faceți griji în privința carenței de histamină în organism.
Referințe
- https://www.elsevier.es/es-revista-allergologia-et-immunopathologia-105-articulo-histamine-intolerance-dietary-management-a-S0301054616300775
- https://www.jandonline.org/article/S2212-2672(14)01454-3/fulltext
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0301054615000932?via%3Dihub
- https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/all.12330
Anthony Dugarte, MD are mai mult de un deceniu de experiență în domeniul forței și condiționării, al nutriției și al exercițiilor de reabilitare, precum și în redactarea și revizuirea conținutului legat de sănătate și stare de bine.