Există un motiv bun pentru care fiecare programare la medic începe cu un control al tensiunii arteriale. Aproximativ 20% dintre oameni nu sunt conștienți că o au, deoarece este în mare parte lipsită de simptome.
De fapt, majoritatea oamenilor află că au hipertensiune arterială în timpul unei vizite de rutină la un cabinet medical.
Hipertensiunea arterială poate fi primul indiciu al unei afecțiuni grave de bază. Când un pacient vine cu hipertensiune arterială, medicii le vor verifica urina și funcția rinichilor; face o electrocardiogramă pentru a verifica dimensiunea inimii; și caută modificări ale plămânilor.
La unele femei, sarcina poate contribui la creșterea tensiunii arteriale, ducând la preeclampsie.
Tensiunea arterială postpartum revine de obicei la niveluri normale în decurs de șase săptămâni. Cu toate acestea, unele femei care au hipertensiune arterială în timpul mai multor sarcini pot avea mai multe șanse de a dezvolta hipertensiune arterială și alte boli cardiovasculare pe măsură ce îmbătrânesc.
Majoritatea simptomelor pot fi eliminate dacă în combinație cu alte medicamente și alegeri de viață folosiți cele mai bune pastile naturiste pentru tratarea hipertensiunii arteriale.
Care sunt cele mai comune simptome ale hipertensiunii arteriale
Marea majoritate a persoanelor cu hipertensiune arterială nu știu că o au, până când provoacă o complicație precum un accident vascular cerebral sau un atac de cord.
De obicei, tensiunea arterială crescută este detectată numai dacă tensiunea arterială este verificată în mod obișnuit sau ca parte a verificărilor pentru o altă problemă medicală.
Hipertensiunea arterială foarte severă (cum ar fi 180 cu 110 sau mai mare) poate duce la hipertensiune arterială malignă. Aceasta se mai numește și urgență hipertensivă sau criză hipertensivă. Hipertensiunea arterială foarte severă este o urgență medicală. Simptomele hipertensiunii arteriale foarte severe pot include:
- Dureri de cap severe;
- Vedere încețoșată;
- Dificultăți de respirație;
- Dureri în piept;
- Anxietate.
În afară de valoarea ridicată a tensiunii arteriale, nu există de obicei nimic de găsit de către medic la examinare. Dacă tensiunea arterială a fost ridicată de ceva timp sau foarte mare, pot exista modificări în vasele de sânge din partea din spate a ochiului.
Un număr mare de adulți din lume au hipertensiune arterială, dar mulți nu vor ști că o au. Mulți oameni cu hipertensiune arterială se simt bine. Dar chiar dacă vă simțiți bine, ar trebui să vă verificați în mod regulat tensiunea arterială.
Sunați acum medicul dumneavoastră sau solicitați îngrijiri imediate dacă:
Tensiunea arterială este mult mai mare decât în mod normal (cum ar fi 180/110 sau mai mare), dar nu aveți simptome.
Credeți că hipertensiunea arterială cauzează simptome, cum ar fi:
- Dureri de cap severe;
- Vedere încețoșată;
- Dificultăți de respirație;
- Dureri în piept;
- Anxietate.
Urmăriți cu atenție schimbările în sănătatea dumneavoastră și asigurați-vă că vă contactați medicul dacă:
- Tensiunea arterială măsoară 140/90 sau mai mare de cel puțin 2 ori. Aceasta înseamnă că numărul de sus este 140 sau mai mare sau numărul de jos este 90 sau mai mare, sau ambele.
- Credeți că este posibil să aveți reacții adverse din cauza medicamentelor pentru tensiunea arterială.
- Tensiunea arterială este de obicei normală, dar depășește normalul de cel puțin 2 ori.
Concluzii
Tensiunea arterială ridicată pune o presiune suplimentară asupra inimii și vaselor de sânge, ceea ce le poate deteriora și le poate slăbi. În timp, acest lucru poate duce la probleme de sănătate, inclusiv atacuri de cord, insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral, unele forme de demență, boli de rinichi și boli arteriale periferice.
Dacă aveți alte probleme de sănătate, precum și hipertensiune arterială, cum ar fi diabetul, acest lucru face ca problemele grave de sănătate în viitor să fie mai probabile, ceea ce face mai important să luați măsuri pentru a vă scădea tensiunea arterială.
Cu cât tensiunea este mai mare, cu atât este mai mare riscul de probleme de sănătate, iar scăderea acesteia este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteți face pentru sănătate. Chiar și o mică schimbare poate face o mare diferență – scăderea valorii tensiunii sistoolice cu 10 mmHg scade riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral cu 20%.
Ana Reisdorf este un nutriționist-dietetician licențiat cu peste 13 ani de experiență în domeniul nutriției și dieteticii. Este fondatoarea unei agenții de „content-writing” alcătuită în întregime din experti în domeniul nutriției.