Excesul de greutate este o problemă de actualitate pentru tot mai multe persoane, atât din rațiuni care țin de estetică, dar, mai important, de sănătate.
În încercarea de a avea o viață mai sănătoasă și a slăbi, mulți oameni apelează la diete clădite pe diverse principii nutriționale, toate concentrate în jurul unui concept comun: caloriile.
Adesea termenul de „calorie” este prea abstract pentru publicul larg, părând greu de corelat cu meniul zilnic.
Caloria este o unitate universală de măsură a energiei, așa cum, de pildă, greutatea se măsoară în kilograme.
Aceasta este folosită, în sens științific pentru a măsura energia termică eliberată de oxidarea fiecărui macronutrient și la scară largă pentru controlul nutriției.
Cu ajutorul acesteia, se poate exprima cantitatea de energie de care corpul nostru are nevoie pentru a funcționa.
Cu alte cuvinte, caloriile nu sunt altceva decât „combustibilul” de care are nevoie organismul pentru a fi activ.
Toate alimentele și băuturile consumate se transformă într-un final în energie, măsurabilă în calorii.
Poți preveni depunerea caloriilor sub formă de grăsime prin utilizarea unei pastile de slăbit precum Keto Actives.
Cele mai bune pastile de slăbit care te ajută să pierzi rapid în greutate
Vezi care sunt cele mai bune pastile de slăbit, recomandate de experții noștri, care te vor ajuta să pierzi extrem de repede, kilogramele în exces.
A se vedea și: Cum pot bea oțet de mere pentru a pierde în greutate?
Cate calorii trebuie sa mananci pe zi?
Frecvent suntem asaltați cu întrebări, precum „ Cate calorii trebuie sa mananci ca sa slabesti?”, „Cate calorii trebuie sa consumam pentru a slabi 1 kg?” sau „Cate calorii trebuie sa manance un barbat pe zi?”, dar adevărul este că nu se poate vorbi despre un număr standard de calorii pe zi, impunându-se diferențieri in funcție de sex, vârstă, greutate, înălțime și tipul de activitate fizică desfășurată.
Orientativ, un copil are nevoie zilnic de aproximativ 1.800 de calorii, o femeie de circa 2.000, în timp ce necesarul caloric al unui bărbat poate ajunge până la 2.800, dar există diferente de calorii in functie de greutate.
Cea mai sigură metodă de a afla câte calorii avem nevoie (și voie!) să consumăm, ținând cont de variabilele pe care le-am precizat și în funcție dacă vrem să ne menținem greutatea, să slăbim sau să ne îngrășăm, este folosirea unui calculator de calorii.
În prealabil, e indicat să ne știm IMC-ul (Indicele de masă corporală), calculat în funcție de greutate, vârstă și înălțime.
Odată ce ne cunoaștem necesarul de calorii pentru menținerea greutății, putem începe procesul de slăbire prin introducerea unui deficit caloric cuprins între 500 și maxim 1000 de calorii.
Nu recomandăm un deficit caloric mai mare de 1000 de calorii deoarece corpul intră în „modul de înfometare”, în care este redusă rata metabolică și este încetinit întreg procesul de ardere a grăsimilor.
De aici și apare frecventa frustrare, în care mănânci extrem de puțin și totuși nu slăbești.
Scopul corpului este să supraviețuiască, nu să fie estetic și de aceea într-un deficit caloric prea mare „va ține cu dinții” de orice depozit de grăsime.
Înainte de a-ți începe călătoria în ceea ce privește recompoziția corporală trebuie să înțelegi că fiecare kilogram de grăsime este echivalentul a 3500 de calorii.
Prin crearea unui deficit caloric zilnic de 500 de calorii vei crea un deficit săptămânal de 3500 de calorii, ceea ce se traduce prin pierderea unui kilogram de grăsime pe săptămână.
Cum pot să reduc aportul zilnic de calorii?
Simpla renunțare la diverse alimente, de cele mai multe ori, nu reprezintă o metodă sustenabilă de pierdere în greutate.
În marea majoritate a cazurilor, vei ceda în fața foamei și vei reveni la modul vechi de alimentație.
Din acest motiv, îți recomandăm să faci câteva schimbări permanente în ceea ce privește dieta ta sau stilul de viață astfel încât să poți slăbi, fără să te simți înfometat.
- Consumă mai multe proteine. Studiile au arătat că proteinele cresc rata metabolică și inhibă apetitul. În același timp, reduc poftele alimentare cu până la 60%.
- Evită sucurile de fructe. În orice dietă de slăbire. „caloriile lichide” reprezintă cel mai mare pericol. În general băuturile carbogazoase sau sucurile de fructe sunt extrem de bogate în calorii și au dezavantajul că nu rămân foarte mult timp în stomac. De aceea ești mai predispus să consumi mai multă mâncare și să te îngrași.
- Bea mai multă apă. Consumul de apă, înainte de masă, poate reduce senzația de foame și prin urmare cantitatea de alimente consumată. Un studiu, desfășurat pe 12 săptămâni, a arătat că prin consumul a 500 de ml de apă, cu 30 de minute înainte de masă, participanții au pierdut cu 44% mai mult în greutate.
- Fă sport. Restricțiile calorice, pe termen lung, duc la încetinirea metabolismului și pierderea masei musculare. Acest lucru poate fi prevenit prin practicarea unui sport sau chiar cu ajutorul antrenamentelor de forță.
Concluzii
O dietă de slăbire, care are succes, va începe întotdeauna cu calcularea necesarului caloric zilnic și va fi urmată de monitorizarea îndeaproape a alimentelor consumate pentru îndeplinirea țintei de calorii.
Nu neglija acest element esențial, altfel, dieta ta este sortită eșecului.
A se vedea și: Care nuci sunt cele mai bune pentru pierderea în greutate
Ana Reisdorf este un nutriționist-dietetician licențiat cu peste 13 ani de experiență în domeniul nutriției și dieteticii. Este fondatoarea unei agenții de „content-writing” alcătuită în întregime din experti în domeniul nutriției.