Alopecia se referă la orice formă de cădere a părului, rărirea sa sau chelie în orice parte a corpului. Există o varietate de cauze care pot duce la căderea părului, deși cea mai comună și naturală este îmbătrânirea.
Există de asemenea, o varietate de tratamente eficiente împotriva căderii părului.
Căderea părului este adesea netratată, deoarece nu este considerată o boală, pe lângă căderea regulată a părului este, de asemenea, un fenomen natural.
Cu toate acestea, acest lucru poate duce la consecințe nefericite, dacă căderea părului este mai multă decât normal.
În medie, se pot pierde între 80 – 100 de fire de păr pe zi, din cele 100.000 până la 150.000 de fire de păr de pe capul unui adult.
Există un motiv de îngrijorare dacă căderea părului este dublă decât atât, adică există o cădere excesivă a parului.
Căderea acută a părului sau o creștere bruscă a căderii părului poate apărea din mai multe motive, cum ar fi stresul, sarcina la femei, chelie masculină, chelie feminină, expunerea la lumina puternică a soarelui, anemie, hipotiroidism, deficiență de vitamina B, tulburare autoimună, chimioterapie.
Exista multe motive si pentru care există căderea a părului la copii.
Dacă observați:
- pierderea de păr de pe scalp
- subțierea excesivă a părului
- pierderea inexplicabilă a părului din orice parte a corpului
- căderea incompletă a părului pe scalp și/sau sprâncene
Trebuie să consultați imediat medicul de familie sau un medic generalist.
În funcție de starea dumneavoastră, medicul generalist vă poate îndruma către un dermatolog sau chiar un endocrinolog dacă căderea părului este legată de dezechilibrul hormonal. De asemenea, exista anumite pastile care sunt demonstrate stințifiic a fi benefice, precum forcapil pentru căderea părului.
Ciclul de creștere a părului
În orice moment, 90% sau mai mult din părul de pe scalp continuă să crească. Nu există două fire de păr care au același ritm de creștere.
De fapt, fiecare folicul de păr trece printr-un întreg ciclu de creștere propriu, care este influențat de factori precum vârsta, nutriția, boala și, de asemenea, etnia, dar și consumul de anumite alimente sau vitamine pentru căderea părului.
Pentru că fiecare folicul de păr trece printr-un ciclu de creștere diferit, cărți doar un anumit număr de fire de păr pe zi.
Dacă toate firele de păr de pe cap ar trece prin același ciclu de creștere, tot părul ar cădea deodată.
Între începerea creșterii și căderea, fiecare șuviță de păr trece prin trei etape:
Anagen (Faza de creștere)
Este faza de creștere a părului, care poate dura între doi și șapte ani. În orice moment, aproximativ 80% – 90% din firele de păr de pe cap sunt în faza anagenă.
Firele de păr în această fază cresc de la un centimetru la doi cm la fiecare 28 de zile. Genetica dumneavoastră determină perioada de timp în care foliculul dumneavoastră de păr rămâne în faza anagenă.
Catagen (faza de regresie)
Semnalează sfârșitul fazei de creștere activă și aproximativ 1% din păr se află în această fază la un moment dat. Această fază a părului durează aproximativ 10 până la 14 zile.
Telogen (faza de cădere)
Aceasta este o fază de repaus, la sfârșitul căreia părul este eliberat și cade, adică părul de repaus rămâne în folicul până când este împins afară de creșterea unui nou păr anagen.
În orice moment, 10% – 15% din toate firele de păr sunt în faza telogenă. Foliculul rămâne apoi latent timp de 3 luni și întregul proces reapare din nou.
Care sunt cauzele căderii părului?
O serie de lucruri pot provoca căderea excesivă a părului. De exemplu, la aproximativ 3 sau 4 luni după o boală sau o intervenție chirurgicală majoră, puteți pierde brusc o cantitate mare de păr.
Această cădere a părului este legată de stresul bolii și este temporară. Stresul este cauza principală de cădere a parului la femei.
Problemele hormonale pot provoca căderea părului. Dacă glanda tiroidă este hiperactivă sau subactivă, părul poate cădea.
De obicei, această cădere a părului poate fi ajutată prin tratarea bolii tiroidiene.
Căderea părului poate apărea dacă hormonii masculini sau feminini, cunoscuți sub numele de androgeni și estrogeni, sunt dezechilibrati. În acest caz, tratamentul pentru căderea părului reprezintă corectarea dezechilibrului hormonal.
Multe femei observă căderea părului la aproximativ 3 luni după ce au născut. Această pierdere este, de asemenea, legată de hormoni.
În timpul sarcinii, nivelurile ridicate ale anumitor hormoni determină organismul să păstreze părul care ar cădea în mod normal.
Când hormonii revin la nivelurile de dinainte de sarcină, părul cade și ciclul normal de creștere și pierdere începe din nou.
Unele medicamente pot provoca căderea părului, iar altele sunt medicamente pentru căderea parului. Acest tip de cădere a părului se ameliorează atunci când încetați să luați medicamentul.
Medicamentele care pot provoca căderea părului includ anticoagulantele; medicamente utilizate pentru gută, hipertensiune arterială sau probleme cardiace; vitamina A dacă luați prea multă; contraceptive; si antidepresive.
Anumite infecții pot provoca căderea părului. Infecțiile fungice ale scalpului pot provoca căderea părului la adulți și la copii. Infecția este tratată cu medicamente antifungice. Infecțiile fungice sunt câteodată responsabile pentru căderea părului la femei.
În cele din urmă, căderea părului poate apărea ca parte a unei boli de bază, cum ar fi lupusul sau diabetul. Deoarece căderea părului poate fi un semn precoce al unei boli, este important să găsiți cauza pentru a putea fi tratată.
Concluzii
Pierderea părului poate fi supărătoare. Pentru mulți oameni, părul este o parte importantă a ceea ce sunt.
Dacă căderea părului vă provoacă suferință, medicul dumneavoastră vă poate ajuta să obțineți consiliere.
De asemenea, puteți beneficia din a vă alătura unui grup de suport, cum ar fi forumuri pentru tratamentul căderii părului la femei.
Melissa Mitri, MS, RD este un nutriționist-dietetician licențiat precum și un scriitor profesionist în domeniul sănătății. Deține un cabinet privat care se concentrează pe ajutarea femeilor în obținerea pierderii sustenabile în greutate.