Busuiocul, o plantă asociată preparatelor tradiționale italienești, dar originară din India, este probabil unul dintre cele mai cunoscute condimente din lume. Aromele sale specifice adaugă prospețime în orice preparat și ridică la rang de artă orice creație culinară.
Valoarea sa în bucătărie este incontestabilă, dar în aceeași măsură, busuiocul poate fi utilizat pentru ameliorarea unor afecțiuni și îmbunătățirea stării de sănătate. Unele studii vorbesc chiar despre faptul că poți utiliza ceai de busuioc pentru slabit.
Înainte de a da fuga la bucătărie și a consuma tot busuiocul din frigider, trebuie să menționăm că nu vorbim despre busuiocul simplu (Ocimum basilicum), care se găsește în bucătăria oricui, ci despre busuiocul sfânt (Ocimum tenuiflorum), o plantă specială, ce poate fi procurată doar de la producători autorizați.
Din ce în ce mai multe studii confirmă beneficiile busuiocului sfânt atunci când acesta este consumat sub formă de ceai și recomandă utilizarea acestuia pentru rejuvenarea organismului, fiind considerat de mulți un adevărat elixir al tinereții.
Ce este ceaiul de busuioc?
Ceaiul de busuoic este un ceai preparat prin infuzarea frunzelor de busuioc sfânt, proces prin care este asigurată o eliberare completă a tuturor vitaminelor, mineralelor și nutrienților conținuți în acele frunze. Dintre cei mai importanți constituenți ai ceaiului de busuioc dorim să amintim: vitamina A, vitamina K, calciu, fier și mangan.
De asemenea, ceaiul de busuioc este o sursă impresionantă de antioxidanți, ce combat efectele nocive exercitate de radicalii liberi de oxigen, prevenind în acest mod degradarea exagerată a celulelor și apariția diverselor afecțiuni.
Care sunt beneficiile ceaiului de busuioc?
Beneficiile ceaiului de busuioc sunt într-o continuă cercetare și descoperire, de aceea în cele ce urmează îți vom prezenta câteva dintre beneficiile confirmate până la momentul actual. Una peste alta, ceaiul de busuioc acționează la nivelul întregului organism, unde produce schimbări semnificative, fiind important în profilaxia apariției diverselor afecțiuni. Haideți să aflăm pentru ce este bun ceaiul de busuioc.
Ameliorează tulburările de memorie asociate stresului și înaintării în vârstă
De câte ori nu s-a întâmplat să uiți ce aveai de făcut într-o anumită zi? Poate că ai uitat să iei copilul de la grădiniță, poate ai uitat de ziua soției tale sau poate ai uitat să cumperi lapte de la magazin când te întorci de la serviciu. „A uita e omenește” spune o veche zicală românească, dar nu trebuie să mai uiți atâta timp cât ai la îndemână ceai de busuioc.
Tot mai multe studii confirmă faptul că ceaiul de busuioc facilitează memorarea, stimulând zonele implicate în memorare de la nivelul hipocampului. Se pare că acest beneficiu se datorează substanțelor antioxidante conținute de ceaiul de busuioc, precum flavonoide, tanini și terpenoide.
Îmbunătățește starea de spirit și ameliorează stările depresive
Agitația urbană, stresul cronic și lipsa metodelor propice de gestionare a stresului sunt cea mai sigură cale către apariția stărilor depresive. În acest an au fost descoperite peste 17,3 milioane de cazuri, iar numărul este în continuă creștere.
Cercetările arată că ceaiul de busuioc îmbunătățește starea de spirit și reduce impactul pe care îl au stările depresive asupra vieții cotidiene.
Reduce tensiunea arterială la pacienții hipertensivi
Hipertensiunea arterială este o afecțiune extrem de gravă, ce poate afecta inima, vasele de sânge, rinichii, creierul și globii oculari. Lăsată netratată, hipertensiunea arterială este principala cauză de deces la adulții peste 60 de ani.
Se vehiculează pe Internet că ceaiul de busuioc creste tensiunea, dar studii recente sugerează faptul că ceaiul de busuioc are importante proprietăți antihipertensive, fiind capabil să reducă semnificativ tensiunea arterială, cu o eficacitate similară medicamentelor uzuale utilizate pentru tratarea hipertensiunii arteriale.
De asemenea, ceaiul de busuioc stimulează relaxarea vaselor sangvine, dilatarea acestora și „subțierea” sângelui, printr-un mecanism similar aspirinei, mai precis prin inhibarea agregării plachetare. Aceasta este legătura dintre busuiocul si tensiunea arteriala.
Un alt ceai eficient pentru reducerea tensiunii arteriale este ceaiul de ceapă.
Previne apariția tumorilor cancerigene
Din păcate, cancerul este o maladie din ce în ce mai frecvent diagnosticată în rândul populației adulte. Fumatul, consumul excesiv de alcool, sedentarismul, obezitatea, poluarea excesivă și expunerea la radiații sunt doar câțiva dintre factorii care favorizează apariția tumorilor cancerigene.
Studii recent finalizate explorează un alt beneficiu al ceaiului de busuioc și anume acela de a preveni apariția mai multor tipuri de cancer, printre care cel de sân, de colon și de pancreas.
Unul dintre motivele pentru care ceaiul de busuioc este capabil de a preveni apariția acestor tumori constă în faptul că are o activitate antioxidantă importantă, prin care sunt prevenite leziunile de la nivelul nucleului celular, ce predispun la apariția tumorilor.
Protejează dinții de carii
Microorganismele cariogene, precum diverse specii de Streptococcus sau Lactobacillus, sunt responsabile de apariția cariilor la nivelul cavității bucale, factorul principal care duce la degradarea rapidă a sănătății dinților, respectiv la căderea acestora.
Spălatul pe dinți, utilizarea aței dentare, clătirea cu apă de gură și chiar utilizarea dușului bucal sunt metode excelente de menținere a igienei cavității bucale și de protejare a dinților împotriva cariilor.
Suplimentar, se poate consuma ceai de busuioc, ce s-a dovedit a fi eficient în crearea unui film greu de penetrat la suprafața dinților, ce îi protejează de activitatea nocivă a bacteriilor și de apariția cariilor.
Reduce daunele produse de accidentul vascular cerebral și susține recuperarea
Una dintre cele mai frecvente și grave complicații ale tensiunii arteriale mărite și necontrolate este accidentul vascular cerebral, o afecțiune ce lasă de cele mai multe ori sechele neurologice importante, manifestate prin pierderea senzațiilor la nivelul anumitor porțiuni ale corpului sau incapacitatea de mobilizarea unui membru.
Din fericire, studiile arată că utilizarea ceaiului de busuioc reduce daunele pe care le poate produce un accident vascular cerebral. De asemenea, consumul acestuia imediat după producerea accidentului vascular cerebral reduce semnificativ daunele și facilitează recuperarea.
Cum se prepară ceaiul de busuioc?
Dacă vrei să obții o cană de 250 ml de ceai de busuioc ai nevoie de o linguriță de busuioc. Totul se lasă la infuzat pentru 10 minute, după care ceaiul se strecoară și se consumă. Ceaiul se bea cald, neîndulcit, dar dacă vrei să-i schimbi gustul, poți adăuga puțină miere. Se pot consuma până la două ceaiuri de busuioc pe zi.
Ce conține ceaiul de busuioc?
Ceaiul de busuioc este o sursă impresionantă de vitamine (vitamina A, vitamina K), minerale (calciu, fier, mangan) și antioxidanți (luteină, beta-caroten, beta-criptoxantină, zeaxantină). Datorită acestor constituenți ceaiul de busuioc are proprietăți importante pentru sănătate și are capacitatea de a neutraliza efectele negative exercitate de radicalii liberi de oxigen.
Efecte adverse posibile după consumul ceaiului de busuioc
În general, ceaiul de busuioc este o băutură sigură, care nu ar trebui să pună nicio problemă consumatorilor. Cu toate acestea, există unele persoane care ar trebui să fie mai atente când vine vorba de consumul ceaiului de busuioc.
Acesta este o sursă impresionantă de vitamina K, ce este implicată în procesul de coagulare a sângelui. Consumul unei cantități mari de ceai de busuioc poate duce la interferarea cu acțiunea medicamentelor anticoagulante, precum warfarina.
De asemenea, consumă cu precauție ceai de busuioc dacă suferi de hipertensiune arterială sau de diabet zaharat. Studiile au arătat că ceaiul de busuioc are capacitatea de a reduce tensiunea arterială și glicemia, fapt ce poate duce la atingerea unor niveluri periculos de joase dacă este consumat concomitent cu utilizarea medicamentelor antihipertensive și de reducere a glicemiei.
Nu în ultimul rând, o atenție deosebită trebuie să o acorde femeile însărcinate sau cele care își doresc să rămână însărcinate, deoarece ceaiul de busuioc stimulează contracțiile uterine și afectează în mod negativ capacitatea spermatozoizilor de fecundare a unui ovul.
FAQ
1. Poate fi ceaiul de busuioc consumat în fiecare zi?
Ceaiul de busuioc nu numai că poate fi consumat în fiecare zi, dar este indicat să fie consumat în fiecare zi datorită efectului cumulativ obținut prin această modalitate de consum.
2. Poate fi ceaiul de busuioc consumat înainte de culcare?
Ceaiul de busuioc nu conține cofeină sau orice alt compus care are capacitatea de a influența calitatea somnului. Dimpotrivă, ceaiul de busuioc, poate facilita un somn odihnitor și relaxant.
3. Care este cel mai bun moment al zilei pentru a consuma ceai de busuioc?
Nu există un moment oportun pentru consumarea ceaiului de busuioc, fiind o băutură de care te poți bucura și care își îndeplinește în continuare efectele benefice în orice moment al zilei, fie că îl bei dimineața, la prânz sau seara.
4. Ce beneficii aduce ceaiul de busuioc organismului?
Ceaiul de busuioc ameliorează tulburările de memorie asociate stresului și înaintării în vârstă, îmbunătățește starea de spirit și ameliorează stările depresive, reduce tensiunea arterială la pacienții hipertensivi, previne apariția tumorilor cancerigene, protejează dinții de carii, reduce daunele produse de accidentul vascular cerebral și susține recuperarea post-accident vascular cerebral.
Concluzii
Ceaiul de busuioc este un ceai mai neobișnuit, preparat prin infuzarea frunzelor de busuioc, utilizat frecvent drept condiment în bucătărie, dar care s-a dovedit a fi mai degrabă un medicament natural pentru îmbunătățirea stării de sănătate a organismului.
Referințe
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29356981/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23661866/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28800278/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29546690/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21843615/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28163956/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21636683/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20448636/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27537869/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15373716/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25554015/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29207708/
Anthony Dugarte, MD are mai mult de un deceniu de experiență în domeniul forței și condiționării, al nutriției și al exercițiilor de reabilitare, precum și în redactarea și revizuirea conținutului legat de sănătate și stare de bine.