Mulți arheologi, botaniști și istorici din industria alimentației cred că ceapa este originară din Asia Centrală. Alți cercetători sugerează că ceapa a fost cultivată pentru prima dată în Iran și în Pakistanul de Vest.
Se presupune că strămoșii noștri au descoperit și au început să mănânce ceapă sălbatică de foarte devreme – cu mult înainte de a fi inventată agricultura sau chiar scrierea. Foarte probabil, această legumă banală a fost un aliment de bază în dieta preistorică.
Este posibil ca ceapa să fie una dintre primele plante cultivate, deoarece era mai puțin perisabilă decât alte alimente din acea vreme, era simplu de transportat, ușor de plantat și putea fi cultivată într-o mare varietate de soluri.
În plus, ceapa era utilă pentru susținerea vieții umane. Ceapa prevenea setea și putea fi uscată și conservată pentru a fi consumată mai târziu, atunci când alimentele puteau fi mai greu de procurat.
În timp ce locul și perioada în care a apărut ceapa sunt încă un mister, multe documente din timpuri străvechi descriu importanța acesteia ca aliment și utilizarea ei în artă, medicină și chiar mumificare.
În Egiptul Antic ceapa era considerată obiect de venerație datorită structurii sale circulare și era asociată cu viața veșnică. De aceea, regele Ramses al-IV-lea, care a murit în anul 1160 Î. Hr., a fost înmormântat cu două cepe la nivelul orbitelor sale.
În secolul al-VI-lea, bine cunoscutul tratat al medicinii ayurvedice Charaka Samhita descria multiplele utilizări medicale ale ceaiului din ceapa sau ale cepei, ce era recomandată în tratarea problemelor cardiace, articulare sau digestive.
Atleții greci obișnuiau să consume cantități uriașe de ceapă, să bea suc de ceapă și să se ungă cu zeama de ceapă pe corp înaintea Jocurilor Olimpice, iar romanii foloseau ceapa pentru a trata problemele cu vederea, a ameliora durerile dentare și a vindeca dizenteria. De asemenea, mulți romani foloseau ceai de ceapa pentru tuse.
Fără doar și poate, ceapa a fost un aliment extrem de prezent în viețile noastre de-a lungul evoluției, iar cercetări recente confirmă ceea ce știau strămoșii noștrii, ceapa este un aliment minune și un medicament natural.
Ce este ceaiul de ceapă?
Ceaiul de ceapă este o băutură preparată prin infuzarea cojilor de ceapă, ce conțin o cantitate ridicată de quercitină și diverși antioxidanți, benefici pentru sănătatea inimii, tratarea insomniilor, vindecarea hipertensiunii arteriale, creșterea sensibilității organismului la insulină și prevenția cancerului.
Dar de departe cel mai cunoscut beneficiu al ceaiului de ceapă, cunoscut și ca cel mai bun ceai pentru raceala, este capacitatea acestuia de a calma simptomele de răceală sau gripă, precum congestia nazală sau dificultatea respiratorie.
Totodată, îmbunătățește dispoziția, menține sănătatea pielii, contribuie la creșterea părului și exercită efecte antioxidante și antiinflamatorii.
Care sunt beneficiile ceaiului de ceapă?
Există multe avantaje asociate consumului de ceai de ceapă, multe dintre ele fiind descrise în rândurile de mai sus, principalul avantaj constând în capacitatea acestuia de a ameliora simptomele din răceală sau gripă, dar fără a se limita doar la acesta.
Remediu pentru răceală și gripă
Ceapa este bogată în două grupări chimice care au fost dovedite ca având beneficii pentru sănătate. Acestea sunt flavonoidele și alch(en)yl cisteină sulfoxizii (ACSO).
În ceapă se găsesc două subgrupuri de flavonoide: antocianii, care conferă culoarea roșie sau violetă a unor soiuri de ceapă și flavanolii, cum ar fi quercetina și derivații săi, responsabili de culoarea galbenă sau maro a altor soiuri de ceapă.
S-a raportat că acești compuși au o serie de beneficii pentru sănătate, printre care se numără proprietăți antivirale, decongestionante, anticancerigene, antiplachetare, antitrombotice, antiasmatice și antibacteriene.
Ceaiul de ceapă contribuie la reducerea febrei, calmarea durerii în gât, a tusei și a congestiei nazale, fiind un aliat de nădejde în stările de răceală sau gripă.
Ajută la pierderea în greutate
S-a sugerat anterior că suplimentarea dietei cu ceai de ceapă poate fi benefică pentru îmbunătățirea metabolismului lipidic la om.
Studii recente au demonstrat că ceaiul de ceapă este capabil să modifice expresia genelor implicate în metabolismul colesterolului datorită conținutului ridicat de quercitină.
De asemenea, s-a demonstrat că ceaiul de ceapă este capabil să scadă nivelul colesterolului „rău” (LDL-colesterol) și să îl crească pe cel al colesterolului „bun” (HDL-colesterol).
Totodată, ceaiul de ceapă inhibă secreția de leptină, hormon secretat de către adipocite și implicat în apariția senzației de foame, reduce nivelul de glucoză circulantă și stimulează utilizarea grăsimilor ca substrat energetic.
Reduce tensiunea arterială
Ceaiul de ceapa, la fel ca ceaiul de busuioc, conține o cantitate ridicată de quercitină, de două ori mai mare decât cea din ceaiul verde și de trei ori mai mare decât cea din mere, iar acesta contribuie la reglarea parametrilor tensiunii arteriale și la scăderea riscului de tromboză, infarct miocardic și accident vascular cerebral.
Mai mult decât atât, acesta are o capacitate crescută de a preveni majoritatea afecțiunilor cardiovasculare și de a proteja vasele de sânge de efectele nocive ale radicalilor liberi de oxigen.
Crește rezistența oaselor
Ceaiul de ceapă este un aliat de nădejde când vine vorba de întărirea oaselor, iar acest efect se datorează cromului din compoziția sa, ce încetinește pierderea calciului din oase. De asemenea, ceaiul de ceapă conține sulf, ce ajută la creșterea rezistenței cartilajelor și tendoanelor și exercită efecte antiinflamatorii.
Îmbunătățește calitatea somnului
Un alt beneficiu extrem de important al ceaiului de ceapă este capacitatea acestuia de a induce starea de somn și de a oferi un somn odihnitor și fără întreruperi. Acest efect se datorează aminoacidului L-triptofan, un aminoacid extrem de important în sinteza melatoninei, hormonul somnului.
Întărește sistemul imunitar
Ceaiul de ceapă este o sursă neprețuită de nutrienți extrem de importanți în buna funcționare a sistemului imunitar, printre care amintim vitamina A, vitamina C, vitamina E, vitamina B6, folații.
Previne apariția cancerului
Mai multe studii au arătat că quercetina are efecte benefice împotriva multor boli și tulburări, inclusiv cataractă, afecțiuni cardiovasculare, precum și cancer de sân, de colon, ovarian, gastric, pulmonar și de vezică.
Un studiu realizat în 2019 în China a constatat că un consum regulat de legume allium (din care face parte și ceapa) ar putea reduce incidența cancerului colorectal cu până la 79%. Studiul a recomandat consumul a 35 de kilograme de ceapă pe an.
Un alt studiu publicat în august 2019 a arătat o legătură clară între consumul de ceai de ceapă și scăderea incidenței cancerului de sân.
Cum se prepară ceaiul de ceapă?
Deși multă lume se întreabă cum se face ceaiul de ceapa, nu ai nevoie decât de o ceapă și de niște apă. Poți să toci ceapa și să o adaugi în vasul cu apă pe care l-ai pus la fiert, când apa clocotește. Lasă preparatul la infuzat pentru câteva minute, iar după aceea strecoară-l.
De asemenea, pentru a prepara acest ceai poți să folosești și o ceapă presată, pe care să o adaugi în apă fiartă.
O altă modalitate de a prepara ceaiul de ceapă este prin tăierea unei cepe mari în sferturi peste care să adaugi un litru de apă clocotită. Amestecul se strecoară după 15 minute.
Ce conține ceaiul de ceapă?
Ceaiul de ceapă este unul dintre cele mai bogate alimente din natură în substanțe nutritive, vitamine și minerale necesare pentru buna funcționare a întregului organism. Acesta conține vitamina A, vitamina C, vitamina B6, vitamina B9, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, cupru, mangan și seleniu. De aceea, mulți nutriționiști recomandă ceai de ceapa pentru gat.
Efecte adverse posibile după consumul ceaiului de ceapă
Ceaiul de ceapă este o băutură sigură pentru majoritatea oamenilor, dar dacă este consumat în cantități mult prea mari există riscul apariției unor simptome la nivelul tractului gastrointestinal, precum diareea sau balonarea.
FAQ
1. Poate fi ceaiul de ceapă consumat în fiecare zi?
Ceaiul de ceapă nu doar că poate fi consumat în fiecare zi, dar este recomandat să fie inclus în dieta ta zilnică, deoarece doar așa se pot acumula compușii benefici la nivelul organismului și pot exercita efecte benefice pentru sănătate.
2. Poate fi ceaiul de ceapă consumat înainte de culcare?
Ceaiul de ceapă nu conține deloc cofeină, deci nu poate provoca probleme cu somnul, chiar dimpotrivă, datorită conținutului ridicat de L-triptofan, contribuie la sinteza melatoninei, hormonul somnului.
3. Care este cel mai bun moment al zilei pentru a bea ceai de ceapă?
Nu există un moment optim pentru a consuma ceaiul de ceapă, putând fi consumat în orice moment al zilei.
4. Ce beneficii aduce ceaiul de ceapă organismului?
Ceaiul de ceapă este un excelent remediu pentru răceală și gripă, scade tensiunea arterială, menține sănătatea oaselor, previne apariția cancerului, contribuie la reglarea valorilor glicemiei, îmbunătățește calitatea somnului și întărește sistemul imunitar.
Concluzii
Deși pare un simplu aliment din bucătărie, ceapa este poate una dintre cele mai potente legume din natură, iar prepararea acesteia sub formă de ceai este o metodă excelentă de a extrage toate substanțele nutritive din aceasta.
Fără doar și poate, ceaiul de ceapă este una dintre cele mai bune băuturi pentru sănătatea generală a organismului, fiind un tonic și un revigorant natural.
Ana Reisdorf este un nutriționist-dietetician licențiat cu peste 13 ani de experiență în domeniul nutriției și dieteticii. Este fondatoarea unei agenții de „content-writing” alcătuită în întregime din experti în domeniul nutriției.