
Thymus serpyllum (cimbru sălbatic sau cimbrișor) este un arbust peren, originar din zonele de câmpie din nordul și centrul Europei.
Părțile sale aeriene sunt utilizate cel mai frecvent în etnomedicină (în principal pentru tratarea bolilor și problemelor legate de sistemele respirator și gastrointestinal), deși, recent, și uleiurile sale esențiale au început să devină populare.
Compoziția acestor uleiuri este influențată de regiunea geografică, de stadiul de dezvoltare a plantei, de sezonul de recoltare, de habitat și de condițiile climatice.
Uleiul esențial de cimbrișor are un număr din ce în ce mai mare de utilizări în medicina contemporană datorită proprietăților sale farmacologice: antioxidante, antimicrobiene și anticancerigene.
Utilizarea pe scară largă a diferitelor specii de cimbrișor datează încă din Egiptul antic, unde erau folosite pentru a produce balsamuri parfumate, pentru îmbălsămare sau în scopuri medicale.
Grecii și romanii le foloseau în același mod și mai ales pentru a trata astmul și pentru a ameliora congestia de la nivelul gâtului sau stomacului.
Din punct de vedere geografic, utilizarea acestor plante nu s-a răspândit mai departe de Alpi pentru o bună perioadă de timp.
Se crede că răspândirea cimbrișorului în Europa se datorează romanilor, deoarece aceștia îl foloseau pentru a-și purifica încăperile și pentru aromatizarea brânzeturilor și lichiorurilor.
În Evul Mediu, planta era așezată sub perne pentru obținerea unui somn odihnitor și relaxant. De asemenea, tot în această perioadă, femeile ofereau cavalerilor și războinicilor frunze de cimbrișor, deoarece se credea că aduc curaj purtătorului.
Multe manuscrise din Evul Mediu menționează utilizarea cimbrișorului pentru tratarea durerilor de cap, a bolilor organelor digestive și a tusei. În perioada Renașterii (secolele al XVI-lea și al XVII-lea), cimbrișorul era utilizat pentru tratarea malariei și a epilepsiei.
Este clar că oamenii aveau suspiciuni despre proprietățile medicinale ale cimbrișorului încă din cele mai vechi timpuri, iar în cele ce urmează vom discuta despre proprietățile sale medicinale reale și despre cum te poți bucura de toate beneficiile, savurând ceaiul de cimbrișor.
Ce este ceaiul de cimbrișor?
Ceaiul de cimbrișor este o băutură preparată prin infuzarea frunzelor de cimbrișor, ce susține sănătatea sistemului respirator și contribuie la funcționarea normală a aparatului digestiv.
Cimbrișorul conține diverse uleiuri volatile, precum terpene fenolice, limonen, carvacrol, timol, acid cafeic sau terpineol, ce îi conferă ceaiului de cimbrișor proprietăți: antitusive, antibacteriene, antivirale, stomahice (stimulează secreția sucurilor gastrointestinale), coleretice (stimulează secreția biliară), carminative (ajută la eliminarea gazelor intestinale), antiseptice, antihelmintice și diuretice.
Ceaiul de cimbrișor este frecvent utilizat în gripă, laringită, bronșită, astm sau tuse spastică, dar și în dispepsie, anorexie, enterocolite sau pentru combaterea paraziților intestinali.
Care sunt beneficiile ceaiului de cimbrișor?

Ceaiul de cimbrișor se adresează mai ales afecțiunilor de la nivelul sistemului respirator și a tractului gastrointestinal, dar nu se limitează numai la acestea, având un efect general de rejuvenare și tonifiere a organismului.
Protejează organismul de efectele dăunătoare ale stresului oxidativ
Stresul oxidativ se caracterizează prin dezechilibrul dintre factorii oxidanți (radicali liberi de oxigen) și cei antioxidanți, balanța fiind înclinată în favoarea oxidanților, ce au potențial distructiv și patogenetic.
Radicalii liberi de oxigen sunt substanțe derivate din compuși oxidați incomplet, care au capacitatea de a iniția reacții agresive de oxidare. Radicalii liberi nu pot fi eliminați cu ușurință, astfel încât aceștia acționează asupra membranelor celulare, modificând structura ADN-ului, ceea ce stă la baza apariției diferitelor afecțiuni.
În funcție de caracteristicile genetice individuale, stresul oxidativ atacă diverse puncte de la nivelul organismului nostru, favorizând apariția unor boli precum: cancerul, bolile Parkinson și Alzheimer, sindromul Asperger, oboseala cronică, depresia, ateroscleroza și infecțiile de toate tipurile.
Studiile arată că ceaiul de cimbrișor are capacitatea de a neutraliza efectele nocive exercitate de radicalii liberi de oxigen, fiind unul dintre cele mai eficiente ceaiuri din plante pentru ameliorarea efectelor dăunătoare ale stresului oxidativ.
Se crede că aceste efecte se datorează compușilor fenolici și flavonoidelor conținuți în ceaiul de cimbrișor, cum ar fi acidul cafeic sau rosmarinic. De asemenea, cercetările arată că acești compuși au potențialul de a reduce tensiunea arterială.
Un ceai cu efecte similare este ceaiul de anghinare.
Luptă împotriva infecțiilor bacteriene
De la telefon până la cheile de la casă, bacteriile sunt peste tot și într-o permanentă stare de așteptare pentru a intra în corpul nostru și a ne îmbolnăvi.
Nu de puține ori, infecțiile bacteriene devin manifeste, iar simptomele pe care le produc sunt dintre cele mai supărătoare, precum stare de rău, febră, greață, vărsături, inapetență, dispepsie sau diaree.
Cercetări recente sugerează faptul că ceaiul de cimbrișor posedă înalte proprietăți antibacteriene, ce se datorează concentrațiilor crescute de carvacrol. Acesta acționează la nivelul membranelor bacteriene, a căror structură o modifică, astfel încât să perturbeze echilibrul metabolic bacterian.
Previne apariția tumorilor la nivelul organismului
În ultima vreme, din ce în ce mai multe persoane sunt diagnosticate cu diverse tumori sau tipuri de cancer, iar de cele mai multe ori vina este plasată pe o alimentație necorespunzătoare, pe expunerea la fumul de țigară și poluare, pe sedentarism etc.
Adevărul este că informațiile noastre despre etiologia diverselor tumori sunt încă limitate, dar din fericire avem cunoștiințe despre metodele de combatere a acestori tumori. Una dintre metodele recent descoperite este consumul ceaiul de cimbrișor.
Ceaiul de cimbrișor conține unii dintre cei mai importanți compuși cu activitate citotoxică, precum carvacrolul, timolul și timoquinona. S-a descoperit faptul că aceste substanțe protejează organismul de peste 6 tipuri de cancer, mai precis de cancerul hepatic, de cancerul de colon, de cancerul de sân, de cancerul de prostată, de cancerul de plămâni și de leucemie.
Grăbește vindecarea în cazul stărilor de răceală și gripă și ameliorează tusea productivă
Răceala sau gripa trebuie să fie unele dintre cele mai frecvente afecțiuni de pe durata întregului an, iar atunci când apar sunt extrem de supărătoare. Studiile arată că ceaiul de cimbrișor are capacitatea de a accelera vindecarea când vine vorba despre răceală și gripă și de a ameliora tusea productivă.
Se consideră că responsabil de aceste efecte este tot carvacrolul, ce acționează ca un mucolitic la nivelul tractului respirator, fluidificând mucusul și favorizând eliminarea acestuia. De asemenea, această substanță are puternice acțiuni virucide, facilitând astfel eliminarea virusurilor producătoare de răceală sau gripă.
Studiile arată că ceaiul de cimbrișor are o eficiență similară cu medicamentele standard utilizate pentru stările de răceală și gripă, în unele cazuri fiind chiar mai eficient, deoarece este un puternic stimulator al sistemului imunitar.
Cum se prepară ceaiul de cimbrișor?

Ceaiul de cimbrișor se prepară prin infuzarea frunzelor de cimbrișor, proces prin care sunt eliberate toate vitaminele, mineralele și substanțele nutritive din frunzele de cimbrișor.
Pentru prepararea acestui tip de ceai, vei avea nevoie de 300 ml de apă fierbinte și de câteva frunze de cimbrișor.
Adaugă apă fierbinte peste frunzele de cimbrișor și lasă amestecul la infuzat timp de 15-20 de minute, timp în care se poate produce un transfer rapid și ușor de substanțe nutritive între frunzele de cimbrișor și apa fierbinte.
Poți servi ceaiul ca atare sau poți adăuga miere ori lămâie pentru un plus de aroma și de sănătate.
Ce conține ceaiul de cimbrișor?
Ceaiul de cimbrișor este bogat în substanțe hrănitoare și nutritive, care întăresc organismul și previn apariția diverselor afecțiuni.
Deși compoziția ceaiului de cimbrișor este mult mai complexă, dintre constituenții acestuia s-au remarcat geraniolul, linalolul, gamma-terpinolul, carvacrolul, timolol și terpinene-4-ol.
Aceste substanțe sunt responsabile de activitatea antioxidantă, de protecția împotriva tumorilor, de întărirea sistemului imunitar și de lupta împotriva infecțiilor bacteriene.
Efecte adverse posibile după consumul ceaiului de cimbrișor
În general, ceaiul de cimbrișor este sigur și nu produce efecte adverse, indiferent de cantitatea consumată. Totuși, femeile însărcinate sau cele care alăptează trebuie să consume ceai de cimbrișor cu precauție.
FAQ

1. Poate fi ceaiul de cimbrișor consumat în fiecare zi?
Nu există niciun studiu care să sugereze că ceaiul de cimbrișor nu poate fi consumat în fiecare zi. Pentru a-și îndeplini cu succes beneficiile pentru sănătate, recomandăm consumul ceaiului de cimbrișor în fiecare zi.
2. Poate fi ceaiul de cimbrișor consumat înainte de culcare?
Ceaiul de cimbrișor nu conține constituenți capabili de a perturba ritmul nictemeral, astfel încât nu există niciun motiv pentru care ar trebui să încetezi să bei ceai de cimbrișor înainte de culcare. Studiile arată că o cană de ceai de cimbrișor cu câteva ore înainte de culcare facilitează relaxarea și odihna.
3. Care este cel mai bun moment al zilei pentru a consuma ceai de cimbrișor?
Nu există un moment oportun pentru consumarea ceaiului de măceșe, fiind o băutură de care te poți bucura și care își îndeplinește în continuare efectele benefice în orice moment al zilei, fie că îl bei dimineața, la prânz sau seara.
4. Ce beneficii aduce ceaiul de cimbrișor organismului?
Ceaiul de cimbrișor protejează organismul de efectele dăunătoare ale stresului oxidativ, întărește sistemul imunitar, ameliorează tusea productivă, previne apariția tumorilor și a cancerului și luptă împotriva infecțiilor bacteriene.
Concluzii
Cu o capacitate impresionantă de rejuvenare și tonifiere a organismului, ceaiul de cimbrișor este mai mult decât un simplu ceai, este un medicament natural extraordinar, care luptă împotriva infecțiilor, întărește sistemul imunitar și previne apariția multiplelor afecțiuni.
Consumul ceaiului de cimbrișor trebuie să facă parte din rutina zilnică a oricărei persoane care ține la starea sa de sănătate.

Ana Reisdorf este un nutriționist-dietetician licențiat cu peste 13 ani de experiență în domeniul nutriției și dieteticii. Este fondatoarea unei agenții de „content-writing” alcătuită în întregime din experti în domeniul nutriției.