
Cimbrul este o plantă robustă, cu frunze verzi-cenușii, cu o aromă și un gust intens. Această plantă este originară din vestul Mediteranei, dar s-a extins și în climatele mai uscate și mai însorite din jurul Asiei de Vest și din sudul Europei.
Deși există peste șaizeci de tipuri de cimbru, Thymus vulgaris sau cimbrul de grădină este cea mai comună specie. Este, de asemenea, tipul cel mai des amintit în rețetele și remediile folosite în istorie, în special în Grecia, Roma și Egiptul antic și în jurul acestora.
Cimbrul este unul dintre cele mai intense condimente, dar care nu doar aromatizează mâncărurile din bucătărie, ci și aduce beneficii stării de sănătate atunci când este consumat în formă proaspătă sau uscată sau când este infuzat pentru prepararea ceaiului.
Medicina naturistă înzestrează fără echivoc ceaiul de cimbru cu proprietăți aproape miraculoase, fiind indicat pentru calmarea tusei, îmbunătățirea digestiei, calmarea durerilor menstruale, susținerea sistemului imunitar, reducerea inflamației și îmbunătățirea calității somnului.
Ce este ceaiul de cimbru?
După cum îi spune și numele, ceaiul de cimbru este o băutură preparată din frunzele de Thymus vulgaris sau cimbrul de grădină.
Cuvântul grecesc pentru cimbru derivă dintr-un cuvânt care înseamnă „a fumega”, ceea ce se poate referi la aroma generată de arderea cimbrului ca tămâie în templele antice din Grecia.
Soldații romani se îmbăiau în cimbru pentru a deveni curajoși. Cimbrul era, de asemenea, folosit pentru îmbălsămare în antichitate.
În secolul al XIX-lea, constituenții uleiului de cimbru erau folosiți de către dentiști pentru tratarea abceselor și inflamațiilor orale și ca antiseptic. De asemenea, medicii utilizau cimbrul pentru tratarea afecțiunilor pulmonare.
Cert este că beneficiile cimbrului au fost de mult intuite, iar știința modernă are acum mai multe resurse ca oricând pentru a dibui toate calitățile pe care cimbrul le are.
Care sunt beneficiile ceaiului de cimbru?

Foarte mulți oameni caută pe Internet lucruri de genul „pentru ce este bun ceaiul de cimbru”, „ceai de cimbru beneficii”, „cimbru beneficii” sau „ceaiul de cimbru beneficii”, iar noi ne-am simțit obligați să răspundem și astfel, în rândurile ce urmează, îți vom prezenta beneficiile ceaiului de cimbru.
Luptă împotriva infecțiilor
Această plantă parfumată oferă mai mult decât aromă mâncărurilor tale preferate. De fapt, uleiul esențial de cimbru este cunoscut pentru capacitatea sa de a lupta împotriva bacteriilor și ciupercilor și a fost folosit în trecut chiar și pentru conservarea alimentelor.
Îmbunătățește starea de sănătate a organismului
Cimbrul conține, de asemenea, o mare varietate de minerale și vitamine care promovează sănătatea. Cimbrul este plin de vitamina C, ce îndeplinește un rol esențial în susținerea sistemului imunitar, potasiu, care contribuie la menținerea sănătății celulare și mangan ce asigură dezvoltarea și mineralizarea oaselor.
Întărește sistemul de apărare împotriva stresului oxidativ al organismului
Consumul de cimbru și implicit consumul de ceai de cimbru poate oferi și alte beneficii pentru sănătate, precum protecție împotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi de oxigen, acțiune antiinflamatorie, diminuare a senzațiilor dureroase, reducere a episoadelor de reflux gastro-esofagian și o îmbunătățire a capacității de protecție a mucoasei respiratorii.
Protejează inima și previne apariția cancerului
De asemenea, unele studii au indicat faptul că ceaiul de cimbru contribuie la reglarea tensiunii arteriale și previne instalarea hipertensiunii arteriale, protejează organismului de diverse tipuri de cancer, dintre care cel mai frecvent de cel de sân și de cel de colon, vindecă infecțiile fungice de la nivelul cavității bucale și aduce un aport impresionat de antioxidanți.
La fel de eficient în lupta împotriva cancerului este și ceaiul de sunătoare.
Cum se prepară ceaiul de cimbru?

Din fericire, prepararea ceaiului de cimbru nu necesită extrem de mult timp, efort sau o multitudine de ingrediente. Un mănunchi de frunze de cimbru și un ibric cu apă fierbinte este tot ceea ce ai nevoie.
Pentru prepararea ceaiului de cimbru, mai întâi, îți recomandăm să macini frunzele de cimbru. Ulterior, adaugă 2 lingurițe de cimbru măcinat la fiecare 200 de ml de apă fierbinte. Amestecul trebuie lăsat să fiarbă în apă aproximativ 10-15 minute, la foc mediu, pentru a elibera toți nutrienții și antioxidanții. După ce au trecut cele 10-15 minute, lasă ceaiul la infuzat încă puțin, iar ulterior te poți bucura de el.
Ce conține ceaiul de cimbru?
Ceaiul de cimbru este o sursă impresionantă de compuși flavonici și terpinici, precum p-cimen, γ-terpinen, timol etc. și de antioxidanți, ce îmbunătățesc starea generală de sănătate a organismului și redau tonicitatea și vitalitatea.
Efecte adverse posibile după consumul ceaiului de cimbru
Femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice sau care urmează tratamente cu anumite medicamente trebuie să discute cu medicul înainte de a folosi ceaiul de cimbru.
Deși nu are efecte adverse grave, în funcție de starea de sănătate a persoanei, poate cauza unele simptome neplăcute.
FAQ

1. Poate fi ceaiul de cimbru consumat în fiecare zi?
Nu există studii care să contraindice consumul zilnic de ceai de cimbru, ba dimpotrivă, este extrem de benefic pentru sănătate. În general, orice supliment alimentar trebuie consumat o perioadă mai lungă de timp până când își exercită pe deplin efectele.
2. Poate fi ceaiul de cimbru consumat înainte de culcare?
Ceaiul de cimbru nu conține absolut deloc cofeină, teofilină sau orice alt compus similar ca structură și efecte cu cofeina. De aceea, poți consuma cu încredere ceai de cimbru seara.
Mai mult decât atât, consumarea acestuia înainte de culcare te poate ajuta să te relaxezi și să intri în starea de somn, asigurând un somn liniștit și odihnitor.
3. Care este cel mai bun moment al zilei pentru a bea ceai de cimbru?
Nu există un moment optim pentru consumarea ceaiului de cimbru, acesta putând fi savurat oricând. Poți bea o cană de ceai de cimbru dimineața pentru a-ți hidrata organismul după somn, la prânz pentru a aduce un aport de nutrienți la mijlocul zilei sau seara pentru a te ajuta să adormi mai repede.
4. Ce beneficii aduce ceaiul de cimbru organismului?
Ceaiul de cimbru este unul dintre ceaiurile noastre preferate, deoarece conține o cantitate ridicată de antioxidanți benefici organismului, contribuie la reglarea tensiunii arteriale, crește sensibilitatea organismului la insulină, întărește sistemul imunitar, exercită efecte antiinflamatorii, previne apariția cancerului și reduce frecvența episoadelor de reflux gastro-esofagian
Concluzii
Frecvent utilizat în istorie, cimbrul a depășit limitele bucătăriei și a ajuns un adevărat „medicament” naturist.
Previne apariția tumorilor, susține sistemul imunitar, asigură buna funcționare a celulelor, contribuie la dezvoltarea și mineralizarea oaselor, previne instalarea cancerului, exercită efecte antiinflamatorii și aduce organismului un aport impresionant de antioxidanți.

Ana Reisdorf este un nutriționist-dietetician licențiat cu peste 13 ani de experiență în domeniul nutriției și dieteticii. Este fondatoarea unei agenții de „content-writing” alcătuită în întregime din experti în domeniul nutriției.