Originar din Asia de Sud-Est, utilizat în medicina tradițională chineză ca panaceu universal, folosit în Grecia Antică ca ameliorant al stărilor de greață și introdus în rețeta de turtă dulce de către Regina Elisabeta I a Angliei, ghimbirul este una dintre cele mai controversate plante din natură, ce poate fi atât un condiment ales, cât și un medicament extrem de potent, ce poate aduce ameliorare în multiple afecțiuni.
Primele indicii ale utilizării ghimbirului în scop medicinal datează încă din secolul al V-lea î. Hr., când în regiunea în care se află Iranul de astăzi, populațiile aborigene utilizau rădăcina acestei plante pentru a spori abilitățile cognitive, a crește apetitul sexual și a îmbunătăți funcțiile sistemului digestiv.
De-a lungul istoriei, ghimbirul a îndeplinit o gamă largă de roluri, iar dacă inițial i s-a acordat o importanță măruntă, pe alocuri a ajuns să valoreze literalmente cât o oaie întreagă.
În zilele noastre, ghimbirul este cunoscut ca un condiment deosebit, dar studiile sugerează că potențialul ghimbirului este mult mai mare de atât și confirmă ceea ce știau strămoșii noștri de mult timp: ghimbirul este un medicament, iar beneficiile sale ies cel mai bine la iveală când este consumat sub formă de ceai.
Ce este ceaiul de ghimbir?
În ciuda numelui său, ceaiul de ghimbir nu este, tehnic vorbind, un ceai, deoarece nu conține frunze de ceai. De aceea, se preferă utilizarea denumirii de infuzie, ce se prepară prin înmuierea unor felii de ghimbir în apă fierbinte.
Grație culorii sale, dar și proprietăților prețioase pe care le deține, ceaiul de ghimbir a fost denumit de către fondatorii medicinei tradiționale chineze drept „aurul din bucătărie”.
Care sunt beneficiile ceaiului de ghimbir?
În ceea ce privește proprietățile terapeutice ale ceaiului de ghimbir, acesta se dovedește a fi unul dintre cele mai potente ceaiuri din plante, capabil de a ameliora o multitudine de simptome și afecțiuni și de a îmbunătăți considerabil calitatea vieții persoanelor care îl consumă.
Ameliorează stările de greață
Cu un conținut extrem de bogat în molecule biologic active, precum compuși fenolici și terpene, ceaiul de ghimbir este un excelent ameliorant al stărilor de greață, fiind la fel de eficient precum unele medicamente dedicate (Metoclopramid) pentru reducerea senzației de vomă.
Îmbunătățește funcțiile sistemului digestiv
Acționând în aceeasi sferă a sistemului digestiv, ceaiul de ghimbir ameliorează crampele abdominale, favorizează absorbția gazelor intestinale, îmbunătățește digestia alimentelor, reduce senzația de plenitudine postprandială, vindecă constipația și favorizează eliminarea viermilor intestinali.
Reduce efectele nocive ale radicalilor liberi de oxigen
Datorită compoziției sale abundente în antioxidanți, ceaiul de ghimbir este extrem de eficient în reducerea inflamației, prevenirea instalării afecțiunilor degenerative și ameliorarea senzațiilor dureroase din cadrul artritei reumatoide sau a osteoartritei.
Întărește sistemul imunitar
De asemenea, ceaiul de ghimbir îmbunătățește evoluția stărilor de răceală și gripă prin combaterea tusei (fiind considerat de mulți un foarte bun ceai de tuse), reducerea inflamației, lichefierea secrețiilor, întărirea sistemului imunitar și favorizarea eliminării agentului patogen.
Crește calitatea vieții sexuale
Nu în ultimul rând, acesta îmbunătățește funcția sexuală prin creșterea numărului de spermatozoizi din lichidul seminal și a cantității de testosteron în sânge și este util pentru pacienții care au suferit un accident vascular cerebral în antecedente.
De asemenea, îmbunătățește performanțele sexuale, crește potența și asigură o viață sexuală satisfăcătoare.
Cum se prepară ceaiul de ghimbir?
Din fericire, prepararea ceaiului de ghimbir nu necesită extrem de mult timp, efort sau o multitudine de ingrediente. O bucată de ghimbir și un ibric cu apă fierbinte este tot ceea ce ai nevoie.
Pentru a prepara ceaiul de ghimbir spală o bucată de ghimbir proaspăt, decojește-o, taie câteva feliuțe din ea și așază-le pe fundul unui ibric.
Apoi, toarnă apa fierbinte peste feliile de ghimbir și lasă amestecul la infuzat timp de 10-15 minute, în funcție de cât de aromat îți dorești să fie ceaiul.
După trecerea celor 10-15 minute de așteptare, toarnă ceaiul într-o cană, adaugă miere sau suc de lămâie și bucură-te de o ceașcă de sănătate.
Ce conține ceaiul de ghimbir?
Este cunoscut faptul că supraproducția de radicali liberi, cum ar fi speciile reactive de oxigen (ROS), joacă un rol important în dezvoltarea multor boli cronice.
S-a raportat că o varietate de produse naturale posedă potențial antioxidant, cum ar fi legumele, fructele, florile comestibile, cerealele, plantele medicinale și infuziile din plante.
Mai multe studii au constatat că ghimbirul are, de asemenea, proprietăți antioxidante importante. Acesta, mai ales dacă este consumat sub formă proaspătă sau sub formă de infuzie, eliberează cea mai mare cantitate de antioxidanți dintre plantele cunoscute cu potențial antioxidant.
Dintre substanțele responsabile pentru efectul antioxidant al ceaiului de ghimbir amintim compușii fenolici și compușii terpenici, precum gingerolii, paradolii, shogaolii etc.
Pe lângă activitatea antioxidantă, acești compuși îndeplinesc atât un rol antiinflamator, cât și unul antimicrobian, fiind capabili de a ameliora simptomele pacienților care suferă de colită și să inhibe proliferarea bacteriilor la nivelul organismului.
Nu în ultimul rând, studiile au arătat că aceiași compuși fenolici și terpinici reduc nivelul de lipide din sânge și tensiunea arterială, contribuind la prevenirea bolilor cardiovasculare, exercită efecte lipolitice prin inhibarea adipogenezei și favorizarea catabolismului grăsimilor, contribuie la reglarea glicemiei prin creșterea sensibilității organismului la insulină și protejează sistemul nervos central.
Efecte adverse posibile după consumul ceaiului de ghimbir
Deși este puțin probabil ca ceaiul de ghimbir să producă efecte adverse, există posibilitatea ca la un consum prea ridicat acesta să determine unele efecte secundare.
În pofida faptului că nu există o limită superioară bine stabilită, studiile recomandă limitarea cantității de ghimbir ingerate la 1 g pe zi.
Pentru unele persoane ceaiul de ghimbir poate să determine indigestie, diaree, scaune apoase, reflux gastro-esofagian și un ușor efect anticoagulant.
În plus, unele studii au indicat ca femeile însărcinate cu antecedente de avort spontan, sângerare vaginală sau tulburări de coagulare să fie atente la consumul de ceai de ghimbir. Discută cu medicul tău cu privire la siguranța consumului acestei băuturi pe durata sarcinii.
FAQ
1. Poate fi ceaiul de ghimbir consumat în fiecare zi?
Având în vedere că ceaiul de ghimbir este o băutură bogată în antioxidanți și compuși cu acțiune benefică organismului acesta poate fi consumat zilnic, în cantitate moderată (1-2 cești de ceai pe zi).
Cu toate acestea, luând în considerare potențialul său de a provoca manifestări la nivelul sistemului digestiv și de a preveni coagularea eficientă a sângelui, nu trebuie depășită cantitatea de 1 g de ghimbir pe zi.
Consumul ghimbirului sub această limită asigură faptul că te vei putea bucura de o băutură extrem de hrănitoare și nutritivă, fără a întâmpina unele dintre cele mai frecvente efecte secundare asociate acesteia.
2. Poate fi ceaiul de ghimbir consumat înainte de culcare?
Ceaiul de ghimbir nu conține deloc cofeină, de aceea este o opțiune excelentă de băutură de consumat seara.
Mai mult decât atât, ceaiul de ghimbir conține triptofan, un aminoacid important pentru sinteza serotoninei și a melatoninei, hormon implicat în apariția stării de somnolență și secretat pe tot parcursul somnului.
3. Care este cel mai bun moment al zilei pentru a consuma ceai de ghimbir?
Nu există un moment ideal pentru consumul acestei băuturi miraculoase. Ceaiul de ghimbir poate fi consumat dimineața pe stomacul gol ca metodă de detoxifiere a organismului, la prânz pentru a aduce un aport de nutrienți în mijlocul zilei sau seara pentru a favoriza instalarea stării de somnolență.
4. Ce beneficii aduce ceaiul de ghimbir organismului?
Ghimbirul consumat ca atare, pudra de ghimbir, extractul de ghimbir sau ceaiul de ghimbir aduce nenumărate beneficii organismului, fiind una dintre cele mai bogate plante în antioxidanți din natură.
Acesta ameliorează stările de greață, susține procesul de slăbire, inhibă dezvoltarea bacteriilor, previne instalarea cancerului, contribuie la reglarea valorilor glicemiei, protejează neuronii, scade nivelul de lipide din sânge, reduce tensiunea arterială, favorizează funcționarea adecvată a sistemului respirator, scade inflamația de la nivelul organismului și previne acumularea de grăsime la nivelul țesuturilor.
Concluzii
Ceaiul, indiferent de plantele utilizate pentru prepararea lui, este una dintre cele mai bune băuturi pentru hrănirea și hidratarea organismului, ce aduce multiple beneficii sănătății.
Atunci când este utilizat ghimbirul ca substrat pentru prepararea lui, acesta capătă valențe superioare față de alte ceaiuri, fiind una dintre cele mai bune surse de antioxidanți și compuși cu proprietăți antiinflamatorii, antitumorale, antiobezitate, antidiabet, antimicrobiene, cardioprotectoare și neuroprotectoare.
Anthony Dugarte, MD are mai mult de un deceniu de experiență în domeniul forței și condiționării, al nutriției și al exercițiilor de reabilitare, precum și în redactarea și revizuirea conținutului legat de sănătate și stare de bine.