Ceaiul de hibiscus, preparat din părțile uscate ale plantei de hibiscus, este un ceai de culoare roșu închis, cu arome dulci și acrișoare, asemănătoare cu afinele, și care poate fi consumat cald sau cu gheață.
Majoritatea oamenilor sunt familiarizați cu florile deosebite ale plantei de hibiscus (Hibiscus Sabdariffa). Aceasta este originară din Africa de Nord și Asia de Sud-Est, dar acum crește în multe climate tropicale și subtropicale. Oamenii din întreaga lume folosesc diferite părți ale plantei ca hrană și medicament.
În cele ce urmează vom explora potențialele beneficii, dar și eventualele riscuri pentru sănătate asociate consumului de ceai de hibiscus.
Ce este ceaiul de hibiscus?
Ceaiul de hibiscus este obținut dintr-un amestec de flori și frunze uscate, alături de caliciul plantei. Izvoarele istorice relevă multiple utilizări ale ceaiului de hibiscus, popoarele africane utilizându-l pentru reducerea temperaturii corpului, vindecarea bolilor de inimă, tratarea hipertensiunii arteriale și ameliorarea durerilor în gât.
Care sunt beneficiile ceaiului de hibiscus?
Ceaiul de hibiscus este unul dintre cele mai potente ceaiuri disponibile în natură, fiind capabil de tratarea unei palete largi de afecțiuni, de la boli de inimă până la boli ale tractului urinar.
Proprietățile suportive și curative ale ceaiului de hibiscus se datorează conținutului său bogat în calciu, fosfor, fier, niacină (vitamina B3), vitamina C, riboflavină (vitamina B2) și diverși antioxidanți, precum beta-carotenul sau antocianinele.
Tratează hipertensiunea arterială
Aproximativ 26% din populația globului suferă de hipertensiune arterială, o afecțiune provocată de interacțiunea dintre gene, activarea excesivă a sistemului nervos vegetativ simpatic, perturbarea sistemului renină-angiotensină-aldosteron, obezitate și aportul excesiv de sare.
În fiecare an, în lume, își pierd viața peste 670.000 de persoane din pricina complicațiilor hipertensiunii arteriale, precum accidentul vascular cerebal sau infarctul miocardic.
Studiile arată că ceaiul de hibiscus are capacitatea de a reduce tensiunea arterială în aceeași măsură cum o fac medicamentele antihipertensive obișnuite. În acest mod, ceaiul de hibiscus reduce semnificativ riscul de accident vascular cerebral sau infarct miocardic.
Reduce nivelul de colesterol
Cu toții am auzit despre nocivitatea colesterolului ridicat și de imperiozitatea de reducere a acestuia către valorile țintă. De cele mai multe ori, colesterolul se depune pe pereții vaselor de sânge, unde crește riscul de ocluzie sau de slăbire a peretelui cu producerea leziunilor anevrismale.
Studiile arată că ceaiul de hibiscus are 3 beneficii majore când vine vorba despre metabolismul lipidic și anume: reduce valorile colesterolului „rău” (LDL-colesterol), crește valorile colesterolului „bun” (HDL-colesterol) și reduce valorile trigliceridelor.
Facilitează procesul de slăbire
Excesul ponderal se asociază cu un risc crescut de apariție a diabetului zaharat, a afecțiunilor cardiace și chiar a cancerului. De aceea, atingerea unei greutăți optime este necesară pentru o viață sănătoasă.
Dieta și activitatea fizică regulată sunt absolut necesare pentru un proces de slăbire cât mai eficient și corect condus.
Conform studiilor, ceaiul de hibiscus poate fi un aliat de nădejde când vine vorba despre pierderea în greutate, fiind unul dintre cele mai bune ceaiuri pentru activarea și reglarea metabolismului. De aceea, majoritatea nutriționiștilor în consideră un ceai antiadipos excelent pentru susținerea procesului de slăbire.
Îmbunătățește sănătatea ficatului
Ficatul este considerat principalul „motor” al detoxifierii organismului, datorită rolului său amplu în ceea ce privește metabolismul.
Studiile arată că ceaiul de hibiscus poate îmbunătăți sănătatea ficatului prin reducerea steatozei (ficat-gras), întărirea membranelor hepatocitelor și creșterea capacității de regenerare a ficatului.
Contribuie la prevenirea cancerului
Cancerul este probabil cea mai temută boală a secolului 21 și asta pe bună dreptate, având în vedere mortalitatea sa ridicată.
Sistarea fumatului, consumul moderat de alcool, pierderea în greutate, creșterea activității fizice și evitarea expunerii la radiații sunt doar câteva dintre metodele pentru reducerea către minimum a riscului de dezvoltare a cancerului.
Pe lângă aceste metode, poți opta pentru ceaiul de hibiscus, ce s-a arătat în nenumărate studii ca fiind un agent eficient de prevenție a cancerului. Se crede că această proprietate se datorează conținutului ridicat de polifenoli, ce sunt compuși cu o capacitate antioxidantă extrem de puternică.
Ajută la reducerea daunelor produse de stresul oxidativ
Cercetări recente arată că stresul oxidativ reprezintă principala cauză a diverselor afecțiuni cronice ce afectează omul. Pentru combaterea efectelor nocive produse de stresul oxidativ, organismul are nevoie de substanțe antioxidante. Ceaiul de hibiscus are o capacitate antioxidantă impresionantă, reușind să reducă daunele produse de stresul oxidativ cu până la 92%.
Cum se prepară ceaiul de hibiscus?
Se adaugă o lingură de flori de hibiscus uscate într-o cană, se toarnă apă fierbinte și se lasă la infuzat pentru cinci minute. Se strecoară la final și se servește cald sau rece, îndulcit cu o lingură de miere sau stevie.
Opțional, poate fi adăugată și o felie de lime și câteva frunze de mentă. După preferințe, se poate adăuga și un bețișor de scorțișoară. Cantitatea zilnică recomandată este de cel mult trei căni pe zi și infuzarea a una sau două linguri de flori de hibiscus uscate.
Ce conține ceaiul de hibiscus?
Ceaiul de hibiscus este o băutură bogată în vitamine, minerale și antioxidanți, dintre care cei mai importanți sunt acizii fenolici și antocianidinele. Aceștia din urmă sunt responsabili și pentru efectele antioxidante, nefroprotectoare, hepatoprotectoare, diuretice, anticolesterolice, antidiabetice și antihipertensive ale ceaiului de hibiscus.
Efecte adverse posibile după consumul ceaiului de hibiscus
Un studiu desfășurat în 2013 a raportat că dozele foarte mari de extract de hibiscus ar putea provoca leziuni hepatice. Același studiu a raportat că extractul de hibiscus interacționează cu hidroclorotiazida (un diuretic) la animale și cu paracetamolul la om.
Potrivit altor surse, consumul de ceai de hibiscus nu este sigur pentru persoanele care iau clorochină, un medicament pentru malarie. Hibiscusul poate afecta modul în care medicamentul funcționează în organism.
Persoanele diagnosticate cu diabet sau cele care iau medicamente pentru hipertensiune arterială ar trebui să își monitorizeze constant nivelul glucozei din sânge și valorile tensiunii arteriale atunci când consumă ceai de hibiscus. Acest lucru se datorează faptului că ceaiul de hibiscus poate scădea nivelul glucozei din sânge sau al tensiunii arteriale.
De asemenea, femeile însărcinate sau care alăptează nu ar trebui să bea ceai de hibiscus.
FAQ
1. Poate fi ceaiul de hibiscus consumat în fiecare zi?
Ceaiul de hibiscus nu numai că poate fi consumat în fiecare zi, dar este indicat să fie consumat în fiecare zi datorită efectului cumulativ obținut prin această modalitate de consum.
Consumul zilnic de ceai de hibiscus asigură îndeplinirea efectelor sale benefice.
2. Poate fi ceaiul de hibiscus consumat înainte de culcare?
Ceaiul de hibiscus nu influențează în niciun mod capacitatea de a avea un somn odihnitor și relaxant, deoarece nu conține substanțe stimulante, cum ar fi cofeina. Dimpotrivă, consumul unei băuturi calde înainte de culcare poate avea un efect relaxant și poate facilita somnul.
3. Care este cel mai bun moment al zilei pentru a consuma ceai de hibiscus?
Nu există un moment oportun pentru consumarea ceaiului de hibiscus, fiind o băutură de care te poți bucura și care își îndeplinește în continuare efectele benefice în orice moment al zilei, fie că îl bei dimineața, la prânz sau seara.
4. Ce beneficii aduce ceaiul de hibiscus organismului?
Ceaiul de hibiscus tratează hipertensiunea arterială, reduce nivelul de colesterol, facilitează procesul de slăbire, îmbunătățește sănătatea ficatului, contribuie la prevenirea cancerului și ajută la reducerea daunelor produse de stresul oxidativ.
Concluzii
Ceaiul de hibiscus este mai mult decât un simplu ceai, este cea mai simplă și facilă metodă de a-ți detoxifia organismul și susține sănătatea acestuia. Efectele adverse restrâne și beneficiile imense, îl transformă în alegerea potrivită pentru viața de zi cu zi.
Melissa Mitri, MS, RD este un nutriționist-dietetician licențiat precum și un scriitor profesionist în domeniul sănătății. Deține un cabinet privat care se concentrează pe ajutarea femeilor în obținerea pierderii sustenabile în greutate.