Fără îndoială, lavanda este o floare cunoscută datorită frumuseții sale răpitoare, mai ales dacă ne aducem aminte de câmpurile întinse cu lavandă, ce au căpătat o popularitate fulminantă în ultima vreme.
Câți dintre noi nu am văzut cel puțin o poză cu prietenii noștri într-un lan de lavandă? Acesta este un loc cu adevărat distins, ce rămâne în amintiri datorită frumuseții și parfumului amețitor al florilor de lavandă.
De la săculeți cu lavandă și apă de lavandă, până la săpun natural cu lavandă și ulei esențial de lavandă, este clar că lavanda este una dintre florile care a cucerit pe toată lumea.
Puțini știu însă că produsele descrise mai sus sunt doar câteva dintre metodele prin care te poți bucura de beneficiile lavandei.
Tot mai mulți cercetători sugerează faptul că ceaiul de lavandă este un „medicament” natural, ce are multiple beneficii pentru sănătate, de la reducerea stărilor de stres și anxietate, până la îmbunătățirea digestiei și a sănătății inimii.
Ce este ceaiul de lavandă?
Ceaiul de lavandă este o băutură caldă sau rece, preparată prin infuzarea florilor de lavandă, ce începe să devină din ce în ce mai cunoscută în rândul amatorilor de produse naturiste.
Această popularitate se datorează studiilor care arată proprietăți neobișnuite ale ceaiului de lavandă, cum ar fi capacitatea acestuia de a detoxifia organismul, îmbunătăți sănătatea sistemului cardiovascular, reduce frecvența crizelor astmatice și ameliora bufeurile pe perioada menopauzei.
Ceaiul de lavandă poate îmbunătăți starea de sănătate a organismului și în alte moduri, iar în cele ce urmează vom explora câteva dintre avantajele consumului ceaiului de lavandă.
Care sunt beneficiile ceaiului de lavandă?
Cu toții am auzit despre ceaiuri care te ajută să slăbești, ceaiuri care îți curăță tractul gastrointestinal, ceaiuri care detoxifică ficatul sau ceaiuri care îmbunătățesc sănătatea sistemului urinar, dar ceaiul de lavandă nu face parte din această categorie.
Ceaiul de lavandă este un produs cu multiple întrebuințări, care nu își limitează beneficiile doar la nivelul unui anumit organ, ci care îmbunătățește starea de sănătate de la nivelul întregului organism, fiind excelent pentru ameliorarea simptomelor anumitor boli sau chiar prevenirea apariției acestora.
Ameliorează insomniile și îmbunătățește somnul
Din ce în ce mai mulți cercetători sunt de acord cu fapul că suntem în pragul unei adevărate „epidemii de insomnie”, peste 50% dintre femeile cu vârsta mai mare de 60 de ani fiind diagnosticate cu insomnie în fiecare an.
Epidemiologii nu aduc vești mai bune nici persoanelor cu vârsta sub 60 de ani, înregistrându-se tot mai multe cazuri de insomnie și în rândul a ceea ce numim „populația tânără”.
Se pare că stresul, igiena inadecvată a somnului, utilizarea excesivă a telefonului, mesele abundente înainte de culcare, anxietatea, depresia sau consumul de băuturi cofeinizate după-amiaza sunt doar câteva dintre cauzele care au dus la creșterea incidenței episoadelor de insomnie în rândul populației.
Una dintre soluțiile la care oamenii apelează frecvent este utilizarea medicamentelor pentru somn, care de cele mai multe ori creează o stare de oboseală excesivă, ce se poate resimți și următoarea dimineață, putând avea un impact negativ asupra productivității și eficienței.
Înainte de a apela la acest tip de medicamente îți recomandăm optimizarea stilului de viață, mai precis reducerea timpului de expunere la ecrane care emit lumină albastră (laptop sau telefon), stoparea consumul de băuturi cofeinizate după-amiaza, oprirea aportului de alimente cu cel puțin 2 ore înainte de culcare și dobândirea unor modalități de gestionare a stresului.
De asemenea, unele studii susțin că ceaiul de lavandă este una dintre cele mai bune modalități de a facilita apariția stării de somn și de a îmbunătăți calitatea somnului. De aceea, îți recomandăm să consumi o ceașcă de ceai de lavandă înainte de culcare, în timp ce te bucuri de cartea ta preferată. Sau, dacă preferi ceaiul de roiniță, acesta este o alternativă excelentă pentru tratarea insomniilor.
Reduce intensitatea crampelor menstruale
Deși menstruația este un fenomen natural, știm cât de dureroasă poate fi uneori. Probabil una dintre cele mai mari dorințe ale femeilor este să scape de crampele menstruale dureroase sau cel puțin să fie mai ușor de suportat.
Unele studii înzestrează ceaiul de lavandă cu această proprietate, de ameliorare a crampelor menstruale. De asemenea, se pare că inhalarea de ulei esențial de lavandă poate avea aceleași proprietăți calmante.
Susține buna funcționare a tractului gastrointestinal
Sănătatea tractului gastrointestinal este esențială pentru absorbția adecvată a nutrienților, eliminarea toxinelor și prevenția anumitor boli (implicată în acest proces fiind mai ales microbiota intestinală). Prin urmare, este important să păstrăm sănătatea sistemului digestiv.
Studiile arată că ceaiul de lavandă poate ajuta la ameliorarea stărilor de greață, a balonării, a indigestiei, a crampelor abdominale și a durerilor de stomac, fiind una dintre cele mai bune metode de îmbunătățire a digestiei.
Detoxifică organismul
Alimentația dezechilibrată, fumatul, consumul cronic de alcool, expunerea la poluare și altele contribuie la creșterea numărului de molecule oxidante de la nivelul organismului.
Acestea exercită efecte negative asupra materialului genetic celular, ducând la modificări care pot precede apariția cancerului și a altor tipuri de tumori.
Una dintre metodele cheie de combatere a acestor efecte dăunătoare este creșterea aportului de molecule antioxidante, lucru posibil prin creșterea consumului de alimente bogate în antioxidanți, precum brocoli, spanac, morcovi, cartofi și chiar ceai de lavandă.
Tot mai multe studii confirmă faptul că ceaiul de lavandă este o sursă incredibilă de substanțe antioxidante, ce protejează organismul de efectele nocive ale stresului oxidativ, rezultat din dezechilibrul cantitativ dintre substanțele oxidante și cele antioxidante.
Cum se prepară ceaiul de lavandă?
Din fericire, prepararea ceaiului de lavandă nu necesită extrem de mult timp, efort sau o multitudine de ingrediente. Un mănunchi de flori de lavandă și un ibric cu apă fierbinte este tot ceea ce ai nevoie.
Pentru prepararea ceaiului de lavandă adaugă 2 lingurițe de flori de păpădie la fiecare 200 de ml de apă fierbinte.
Amestecul trebuie lăsat să fiarbă în apă aproximativ 10-15 minute, la foc mediu, pentru a elibera toți nutrienții și antioxidanții.
După ce au trecut cele 10-15 minute, lasă ceaiul la infuzat încă puțin, iar ulterior te poți bucura de el.
Este esențial de precizat faptul că ceaiul de lavandă se consumă în stare pură și nu trebuie adăugat miere sau zahăr.
Ce conține ceaiul de lavandă?
Ceaiul de lavandă este o sursă incredibilă de vitamine, minerale, antioxidanti și substanțe hrănitoare pentru organism, fiind una dintre cele mai bune metode de îmbunătățire a stării de sănătate a organismului.
Acesta se poate lăuda cu un profil complet de vitamine (vitamina A, B, C, D și E), minerale (magneziu. zinc, fier) și antioxidanți, ce previn carențele și protejează organismul de apariția diverselor afecțiuni.
Efecte adverse posibile după consumul ceaiului de lavandă
În general, ceaiul de lavandă este o băutură sigură, ce nu reprezintă un risc pentru starea de sănătate a consumatorului.
Cu toate acestea, există unele studii care au descoperit o asociere între ceaiul de lavandă și ginecomastie, risc important în special pentru copiii care nu au ajuns încă la pubertate.
De asemenea, femeile însărcinate sau cele care alăptează trebuie să consume ceai de lavandă cu precauție, din cauza prezenței moleculelor care imită efectele estrogenului în compoziția ceaiului de lavandă.
FAQ
1. Poate fi ceaiul de lavandă consumat în fiecare zi?
Nu există niciun studiu care să contraindice consumul ceaiului de lavandă în fiecare zi și așa cum funcționează majoritatea suplimentelor, pentru obținerea cât mai rapidă a efectelor benefice dorite este necesar un consum regulat. Prin urmare, îți recomandăm să introduci ceaiul de lavandă cât mai frecvent în dieta ta, astfel încât să te poți bucura cât mai repede de o sănătate de invidiat.
2. Poate fi ceaiul de lavandă consumat înainte de culcare?
Ceaiul de lavandă poate fi consumat fără nicio reținere înainte de culcare, deoarece acesta nu conține compuși care ar putea împiedica capacitatea de a obține un somn odihnitor. Dimpotrivă, a fost dovedit științific faptul că ceaiul de lavandă are efect calmant și poate ajuta la obținerea unui somn relaxant.
3. Care este cel mai bun moment al zilei pentru a consuma ceai de lavandă?
Nu există studii care să sugereze existența unui moment ideal sau optim pentru consumarea ceaiului de lavandă. Ceaiul de lavandă poate fi consumat dimineața, pe stomacul gol, pentru curățarea și detoxifierea organismului, la prânz, pentru hidratarea corpului sau seara pentru efectul său calmant și relaxant.
4. Ce beneficii aduce ceaiul de lavandă organismului?
Ceaiul de lavandă are multiple beneficii pentru organism, printre care: ameliorarea insomniilor și îmbunătățirea somnului, ameliorarea crampelor abdominale din timpul menstruației, întărirea sistemului imunitar, asigurarea funcționării optime a tractului gastrointestinal etc.
Concluzii
Ceaiul de lavandă este o băutură cel puțin neobișnuită, preparată prin infuzarea florilor de lavandă, ce a căpătat în ultima vreme din ce în ce mai multă popularitate, datorită studiilor tot mai ample, care confirmă beneficiile pentru sănătate ale acestui amestec.
Acesta facilitează somnul, îmbunătățește sănătatea sistemului digestiv, reduce intensitatea durerilor menstruale, întărește sistemul imunitar și detoxifică organismul. Toate aceste beneficii pot fi obținute prin simpla adăugare în dieta ta zilnică a unei căni de ceai de lavandă.
Încearcă această băutură și bucură-te de o sănătate de invidiat.
Ana Reisdorf este un nutriționist-dietetician licențiat cu peste 13 ani de experiență în domeniul nutriției și dieteticii. Este fondatoarea unei agenții de „content-writing” alcătuită în întregime din experti în domeniul nutriției.