Menta (Mentha piperita) este una dintre sutele de specii din genul Mentha, care include și menta dulce, menta de apă și menta de pădure.
De fapt, se crede că menta este un hibrid natural dintre menta verde și menta de apă. Deși unii susțin că menta nu a fost hibridizată și cultivată până în secolul al XVIII-lea în Anglia, menta este menționată în multe dintre textele antice.
Menta are o istorie îndelungată de cultivare și a fost folosită în bucătărie și în fitoterapie încă din jurul anului 1500 î.Hr.
A fost menționată în farmacopeea islandeză încă din anul 1240 d.Hr. ca remediu naturist și a câștigat popularitate în următoarele două secole.
Călugării din Evul Mediu erau cunoscuți pentru că foloseau menta pe post de pastă de dinți, iar în aceeași perioadă, producătorii de brânză au învățat că mirosul puternic de mentă ține șobolanii și șoarecii departe de magazie.
Menta a apărut ca specie distinctă în Farmacopeea din Londra în 1721 și a fost listată ca remediu pentru tratarea a tot felul de afecțiuni, de la răni, boli venerice, răceli și dureri de cap.
Pe măsură ce menta a continuat să câștige în popularitate, cultivarea acesteia a crescut de la doar câteva hectare la câteva sute de hectare.
În zilele noastre, menta și implicit ceaiul de mentă sunt studiate intens, iar rezultatele preliminarii arată că acestea pot aduce o gamă largă de beneficii sănătății, multe dintre ele, chiar în sensul de vindecare a unor boli, precum răceala sau gripa.
Ce este ceaiul de mentă?
Ceaiul de mentă este o băutură care se prepară prin infuzarea frunzelor de mentă, procedeu prin care sunt eliberați marea majoritate a compușilor care pot aduce beneficii pentru sănătate.
Dintre aceștia trebuie menționați antioxidanții, mentolul, mentona, limoneul, sesquiterpenele, flavonoizii și terpenele, care pot aduce beneficia la nivelul sistemului digestiv, articular, cardiovascular etc.
Care sunt beneficiile ceaiului de mentă?
Deși în majoritatea cazurilor ceaiul de mentă este consumat pentru gustul său răcoritor, acesta poate îmbunătăți starea de sănătate a oricui îl consumă, observându-se și importante efecte antitusive, similare ceaiului de tuse.
Ameliorează simptomele digestive
Menta verde este folosită în mod obișnuit pentru ameliorarea indigestiei, stărilor de greață, vărsăturilor sau senzației de balonare.
A fost demonstrat faptul că substanța (-)-carvonă, care se găsește în mod natural în menta verde, inhibă puternic contracțiile musculare de la nivelul musculaturii tractului digestiv, ceea ce poate explica modul în care această plantă ajută la ameliorarea tulburărilor digestive.
În cadrul unui studiu desfășurat pe o perioadă de opt săptămâni și efectuat pe 32 de persoane cu sindromul colonului iritabil (IBS), un grup a primit un produs care conținea mentă, melisă și coriandru împreună cu loperamidă pentru diaree sau psyllium pentru constipație .
La finalul studiului, persoanele care au primit suplimentul care conține mentă au raportat mai puține dureri abdominale, disconfort și balonare, comparativ cu cele din grupul placebo.
Această plantă poate ameliora, de asemenea, greața și vărsăturile ce pot apărea post-chimioterapie.
Îmbunătățește cantitatea de antioxidanți de la nivelul organismului
Antioxidanții sunt compuși chimici naturali care se găsesc în plante și care ajută la protejarea împotriva și repararea daunelor cauzate de radicalii liberi, molecule dăunătoare care pot duce la stres oxidativ.
Stresul oxidativ a fost asociat cu mai multe afecțiuni cronice, inclusiv boli de inimă, cancer și diabet.
Menta verde conține un număr mare de compuși antioxidanți, inclusiv acidul rosmarinic, flavone și flavanone precum limonenul și mentolul.
Două linguri (11 grame) de mentă verde furnizează, de asemenea, 2% din doza zilnică de referință (RDI) pentru vitamina C, un alt antioxidant puternic.
Potrivit cercetătorilor, menta verde prezintă o activitate antioxidantă excelentă împotriva radicalilor liberi.
Într-un studiu, extractul din această plantă a împiedicat oxidarea grăsimilor în carne și a fost la fel de eficient ca antioxidantul sintetic BHT. La fel de eficient în ceea ce privește lupta împotriva stresului oxidativ este și ceaiul de gălbenele.
Îmbunătățește memoria și abilitățile cognitive
Există unele dovezi care arată că această plantă poate ajuta la îmbunătățirea memoriei.
Într-un studiu recent, la adulții mai în vârstă cu tulburări de memorie cărora li s-au administrat suplimente zilnice care conțineau 900 mg de extract de mentă verde au înregistrat o îmbunătățire cu 15% a memoriei.
Luptă împotriva bacteriilor
Menta verde este un agent aromatizant popular în pasta de dinți, în bomboanele de mentă și în gumele de mestecat.
Cu toate acestea, face mai mult decât să îți împrospăteze respirația – are, de asemenea, proprietăți antibacteriene și antimicrobiene, care pot ajuta la eliminarea bacteriilor din gură care cauzează respirația urât mirositoare.
Studiile au descoperit că uleiul esențial de mentă verde este eficient împotriva mai multor tipuri de bacterii dăunătoare.
În plus, s-a demonstrat că acționează împotriva bacteriilor care provoacă boli cu punct de plecare alimentar, inclusiv E. coli și Listeria.
Reduce nivelul de glucoză din sânge
Ceaiul de mentă poate ajuta la scăderea glicemiei la persoanele cu diabet.
Deși lipsesc studii desfășurate pe oameni privind acest potențial efect, studiile desfășurate pe animale au arătat rezultate promițătoare.
Într-un studiu, șobolanilor li s-a administrat un extract de mentă verde echivalent cu 9 mg pe kilogram (20 mg pe kg) de greutate corporală pe zi. În timp ce șobolanii sănătoși păreau să nu fie afectați, șobolanii cu diabet au avut o glicemie semnificativ mai mică.
Într-un alt studiu desfășurat timp de 21 de zile pe șobolani cu diabet, animalele cărora li s-au administrat 136 mg pe kilogram (300 mg pe kg) de greutate corporală pe zi din acest tip de extract au prezentat o reducere de 25% a glicemiei.
Contribuie la reducerea stresului și a oboselii psihice
Ceaiul de mentă poate ajuta la promovarea relaxării și la reducerea stresului.
Se crede că menta verde promovează relaxarea și ameliorează stresul prin interacțiunea cu receptorii GABA din creier. GABA este un neurotransmițător implicat în reducerea activității nervoase
În plus, frunzele acestei plante conțin mentol, care are un efect relaxant și sedativ asupra organismului.
Reduce tensiunea arterială
Ceaiul de mentă poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale.
Deși nu sunt disponibile studii pe oameni cu privire la această potențială proprietate, unele dovezi științifice sugerează că această plantă poate avea efecte benefice în acest sens.
S-a demonstrat că un compus din menta verde numit (-)-carvonă acționează în mod similar cu blocantele canalelor de calciu, medicamente utilizate pentru tratarea hipertensiunii arteriale.
De fapt, într-un studiu pe animale, s-a demonstrat că (-)-carvona este de 100 de ori mai puternică în reducerea contracțiilor vaselor de sânge decât verapamilul, un medicament utilizat în mod obișnuit pentru tratarea hipertensiunii arteriale.
Cum se prepară ceaiul de mentă?
Din fericire, prepararea ceaiului de mentă nu necesită extrem de mult timp, efort sau o multitudine de ingrediente. Un mănunchi de frunze de mentă și un ibric cu apă fierbinte este tot ceea ce ai nevoie.
Pentru prepararea ceaiului de mentă, mai întâi, îți recomandăm să macini frunzele de mentă. Ulterior, adaugă 2 lingurițe de mentă măcinată la fiecare 200 de ml de apă fierbinte.
Amestecul trebuie lăsat să fiarbă în apă aproximativ 10-15 minute, la foc mediu, pentru a elibera toți nutrienții și antioxidanții.
După ce au trecut cele 10-15 minute, lasă ceaiul la infuzat încă puțin, iar ulterior te poți bucura de el.
Este esențial de precizat faptul că ceaiul de mentă se consumă în stare pură și nu trebuie adăugat miere sau zahăr.
Ce conține ceaiul de mentă?
Ceaiul de mentă conține o cantitate extrem de mare de nutrienți, printre care vitamina A, vitamina C, calciu, seleniu, crom și foarte mulți antioxidanți.
Efecte adverse posibile după consumul ceaiului de mentă
Ceaiul de mentă este unul dintre cele mai sigure ceaiuri pe care le poți consuma, avantajul său major fiind acela că nu produce niciun efect advers, indiferent de cantitatea în care este consumat.
FAQ
1. Poate fi ceaiul de mentă consumat în fiecare zi?
Nu doar că ceaiul de mentă poate fi consumat în fiecare zi, dar îți recomandăm să îl transformi într-un obicei în dieta ta, deoarece doar printr-un consum repetat pe o perioadă mai lungă de timp te vei putea bucura pe deplin de efectele sale benefice.
2. Poate fi ceaiul de mentă consumat înainte de culcare?
Ceaiul de mentă nu conține deloc cofeină sau orice altă substanță capabilă de a altera capacitatea organismului de a adormi. Dimpotrivă, ceaiul de mentă are proprietăți de relaxare și sedare, fiind una dintre cele mai eficiente metode de stimulare a somnului.
3. Care este cel mai bun moment al zilei pentru a consuma ceai de mentă?
Ceaiul de mentă poate fi consumat în orice moment al zilei, dar este de preferat să îl consumi înainte de culcare pentru beneficiile pe care le poate aduce somnului tău.
Datorită nivelului crescut de l-triptofan, acesta stimulează sinteza de melatonină, un hormon important, implicat în apariția somnului.
4. Ce beneficii aduce ceaiul de mentă organismului?
Ceaiul de mentă contribuie la îmbunătățirea capacității de apărare a organismului împotriva stresului oxidativ, reglarea nivelurilor de glucoză din sânge, reducerea tensiunii arteriale, inducerea stării de relaxare, ameliorarea simptomelor digestive și la îmbunătățirea abilităților cognitive.
Concluzii
Ceaiul de mentă nu este o noutate în lumea ceaiurilor, dar este o noutate în comunitatea științifică și în lumea medicală, ce pare a fi aproape acaparată de beneficiile incomensurabile asupra sănătății pe care le poate avea un ceai banal.
Melissa Mitri, MS, RD este un nutriționist-dietetician licențiat precum și un scriitor profesionist în domeniul sănătății. Deține un cabinet privat care se concentrează pe ajutarea femeilor în obținerea pierderii sustenabile în greutate.