Merișoarele sunt un membru al familiei Ericacea și sunt înrudite cu afinele, murele și zmeura.
Cea mai frecvent cultivată specie este merișorul nord-american (Vaccinium macrocarpon), dar în natură se găsesc și alte tipuri de merișor.
Din cauza gustului lor foarte intens și acru, merișoarele sunt rareori consumate crude.
De fapt, cel mai adesea sunt consumate sub formă de suc, care este în mod normal îndulcit și amestecat cu alte sucuri de fructe.
Alte produse pe bază de merișor includ sosuri, merișoare uscate, pulberi și extracte folosite în suplimente și nu în ultimul rând, ceai.
Merișoarele sunt bogate în diverse vitamine și compuși vegetali sănătoși, dintre care unii s-au dovedit a fi eficienți împotriva infecțiilor de tract urinar (ITU).
În cele ce urmează îți vom spune tot ce trebuie să știi despre merișoare, inclusiv informații despre valorile lor nutriționale și beneficiile lor pentru sănătate.
Ce este ceaiul de merișoare?
Ceaiul de merișoare este o băutură preparată prin infuzarea fructelor de merișoare, ce se bucură de un profil nutrițional extrem de variat, fiind o sursă importantă de vitamine, minerale și antioxidanți, ce contribuie atât la prevenirea diverselor afecțiuni, cât și la tratarea mai multor boli. De asemenea, acestea contribuie la buna funcționare a organismului.
Vitamina C, cunoscută și sub denumirea de acid ascorbic, este una dintre cele mai abundente vitamine din compoziția ceaiului, ce este, de asemenea, și un important antioxidant. Aceasta are un rol important în menținerea unui aspect sănătos al pielii și în regenerarea oaselor și a mușchilor.
De asemenea, ceaiul de merișoare conține o cantitate importantă de vitamina E, o altă substanță antioxidantă, vitamina K, implicată în procesul de coagulare a sângelui, mangan, cu rol în regenerarea celulară și cupru, ce protejează împotriva afecțiunilor cardiovasculare.
Nu în ultimul rând, ceaiul de merișoare conține polifenoli cu rol în îmbunătățirea digestiei, creșterea activității creierului și prevenirea afecțiunilor cardiovasculare ori a cancerelor.
Care sunt beneficiile ceaiului de merișoare?
Ceaiul de merișoare s-a dovedit a fi unul dintre cele mai bune ceaiuri pentru tratarea infecțiilor, rejuvenarea organismului, îmbunătățirea sănătății sistemului cardiovascular și întărirea imunității, iar în cele ce urmează vom explora potențialul terapeutic al acestui „ceai minune”.
Previne infecțiile de tract urinar
Infecțiile urinare sunt printre cele mai frecvente infecții bacteriene – mai ales în rândul femeilor.
Acestea sunt cel mai adesea cauzate de bacteria cu localizare intestinală Escherichia coli (E. coli), care se atașează de suprafața interioară a vezicii urinare și a tractului urinar.
Merișoarele conțin fitonutrienți unici cunoscuți sub numele de proantocianidine de tip A sau taninuri condensate.
Proantocianidinele de tip A împiedică E. coli să se atașeze de mucoasa vezicii urinare și a tractului urinar, ceea ce transformă merișoarele într-o potențială măsură terapeutică de prevenție a infecțiilor urinare.
De fapt, merișoarele se numără printre cele mai bogate fructe în proantocianidine – în special de tip A.
O serie de studii indică faptul că ceaiul de merișoare sau administrarea de suplimente care conțin extract de merișoare poate reduce riscul de infecții urinare, atât la copii, cât și la adulți.
Revizuirile sistematice și meta-analizele susțin, de asemenea, aceste constatări, în special în cazul femeilor cu infecții recurente de tract urinar.
Un alt ceai care contribuie la prevenirea infecțiilor de tract urinar este ceaiul de urzică.
Previne apariția ulcerului și a cancerului gastric
Cancerul gastric este unul dintre cele mai mortale cancere din lume, fiind responsabil de peste 738.000 de decese în fiecare an.
Infecția cu bacteria Helicobacter pylori (H. pylori) este considerată una dintre cele mai importante cauze a cancerului gastric, a inflamației stomacului și a apariției ulcerului.
Ceaiul de merișoare conține compuși vegetali unici cunoscuți sub numele de proantocianidine de tip A, care pot reduce riscul de cancer de stomac prin împiedicarea bacteriei H. pylori de a se atașa la mucoasa gastrică.
Un studiu efectuat pe 189 de adulți a relevat că consumul zilnic a 2,1 căni (500 ml) de ceai de merișoare poate reduce semnificativ infecțiile cu H. pylori și capacitatea acestuia de a provoca cancer gastric.
Un alt studiu, efectuat pe 295 de copii, a constatat că consumul zilnic de ceai de merișoare timp de 3 săptămâni poate suprima dezvoltarea H. pylori.
Îmbunătățește sănătatea sistemului cardiovascular
Studiile arată că diferiți compuși din ceaiul de merișoare pot îmbunătăți sănătatea inimii.
Merișoarele sunt bogate în substanțe chimice numite polifenoli, care susțin sănătatea inimii. Un studiu realizat în 2011 pe femei cu sindrom metabolic a constatat că ceaiul de merișore a crescut antioxidanții din plasma sanguină și a îmbunătățit capacitatea de apărare a organismului împotriva radicalilor liberi de oxigen. Persoanele care au băut ceai de merișoare au avut, de asemenea, valori mai mici ale colesterolului „rău” (LDL-colesterol).
Un alt studiu, efectuat în 2011, a constatat că ceaiul de merișoare poate îmbunătăți starea de sănătate a persoanelor cu boală coronariană. Viteza medie a undei de puls, care este o modalitate de a măsura rigiditatea arterelor, a fost redusă în cazul persoanelor care au consumat ceai de merișoare.
Protejează organismul de stresul oxidativ
Stresul oxidativ rezultă din dezechilibrul dintre factorii oxidanți și factorii antioxidanți, cu o balanță pozitivă spre factorii oxidanți. Aceștia mai sunt cunoscuți și sub denumirea de „radicali liberi de oxigen” și sunt cei care stau în spatele diverselor afecțiuni de la nivelul organismului, precum cancer, diabet zaharat, gastrită, ulcere gastrice etc.
Studiile arată că ceaiul de merișoare este unul dintre cele mai potente tratamente împotriva stresului oxidativ, fiind încărcat cu substanțe antioxidane, precum vitamina C, vitamina E sau quercitină.
Cum se prepară ceaiul de merișoare?
Ceaiul de merișoare se prepară din 10 – 15 fructe proaspete zdrobite sau 2 lingurițe din fructe uscate peste care se toarnă 200 de ml de apa, se acoperă cana si se lasă la infuzat timp de 10-15 minute.
Ce conține ceaiul de merișoare?
Ceaiul de merișoare este o sursă impresionantă de vitamine (vitamina C, vitamina E, vitamina K, tiamină, riboflavină), minerale (mangan, fier, cupru) și antioxidanți.
Unii dintre cei mai abundenți antioxidanți din compoziția ceaiului de merișoare sunt quercitina și myricetina, ce luptă împotriva radicalilor liberi, ajută la reducerea inflamațiilor, echilibrează manifestările caracteristice reacțiilor alergice, menținea normală tensiunea arterială, susține sănătatea sistemului nervos și contribuie la reducerea nivelului de colesterol.
De asemenea, ceaiul de merișoare conține acid ursolic, ce stimulează arderea grăsimilor, facilitează depunerea de masă musculară, îmbunătățește parametrii metabolismului lipidic, reduce nivelul de glucoză din sânge și combate stresul oxidative.
Nu în ultimul rând, ceaiul de merișoare conține peonidină și proantocianidine de tip-A, responsabili de efectul de prevenție a infecțiilor de tract urinar.
Efecte adverse posibile după consumul ceaiului de merișoare
În general, ceaiul de merișoare este sigur de consumat și nu produce efecte adverse. Există unele studii care arată că ceaiul de merișoare poate accentua efectele unui cunoscut anticoagulant, mai precis warfarina.
De asemenea, unii cercetători avertizează despre posibilitatea de interacțiune dintre ceaiul de merișoare și unele medicamente, precum ciclosporina, diclofenac, amoxicilină, midazolan și tizanidina.
FAQ
1. Poate fi ceaiul de merișoare consumat în fiecare zi?
Ceaiul de merișoare nu numai că poate fi consumat în fiecare zi, dar este indicat să fie consumat în fiecare zi datorită efectului cumulativ obținut prin această modalitate de consum.
Consumul pe termen lung al ceaiului de merișoare asigură un aport constant de antioxidanți, benefic în lupta împotriva stresului oxidativ.
2. Poate fi ceaiul de merișoare consumat înainte de culcare?
Ceaiul de merișoare nu conține cofeină sau orice alt compus care are capacitatea de a influența calitatea somnului. Dimpotrivă, ceaiul de merișoare, poate facilita un somn odihnitor și relaxant.
3. Care este cel mai bun moment al zilei pentru a consuma ceai de merișoare?
Nu există un moment oportun pentru consumarea ceaiului de merișoare, fiind o băutură de care te poți bucura și care își îndeplinește în continuare efectele benefice în orice moment al zilei, fie că îl bei dimineața, la prânz sau seara.
4. Ce beneficii aduce ceaiul de merișoare organismului?
Ceaiul de merișoare previne infecțiile de tract urinar, previne apariția ulcerului și a cancerului gastric, îmbunătățește sănătatea sistemului cardiovascular și protejează organismul de efectele nocive ale radicalilor liberi de oxigen.
Concluzii
Ceaiul de merișoare este un cadou oferit sănătății organismului tău, este una dintre cele mai bune și eficiente metode de rejuvenare a organismului și de întărire a sistemului imunitar.
Aportul său ridicat de vitamine, minerale și antioxidanți asigură o funcționare bună a tuturor sistemelor de organe, previne apariția infecțiilor urinare, îmbunătățește funcția inimii și protejează organismul de efectele nocive ale stresului oxidativ.
Anthony Dugarte, MD are mai mult de un deceniu de experiență în domeniul forței și condiționării, al nutriției și al exercițiilor de reabilitare, precum și în redactarea și revizuirea conținutului legat de sănătate și stare de bine.