
Folosit în aproape orice, de la produse cosmetice la aromaterapie și diverse băuturi, mușețelul este o plantă cu o istorie bogată în spate, datând de mii de ani, cel puțin din vremea Egiptului antic.
Această plantă cu flori asemănătoare unei margarete provine din familia de plante Asteraceae (care include, de asemenea, floarea-soarelui, Echinacea și gălbenelele) și este cel mai bine cunoscută ca o plantă folosită în scop calmant.
Vechii egipteni dedicau mușețelul zeilor lor, deoarece credeau că acesta ajută la vindecarea febrei galbene. Spaniolii foloseau mușețelul ca agent aromatizant în fabricarea vinurilor.
Romanii consumau ceai de mușețel ca băutură vindecătoare și foloseau mușețelul pe post de tămâie. Berarii englezi au folosit florile de mușețel de-a lungul Evului Mediu ca metodă de a oferi berii gustul său amar caracteristic.
Călugării din Evul Mediu au observat că plantarea mușețelului în apropierea altor specii de plante bolnave ajuta la refacerea plantei bolnave.
Ulterior s-a descoperit și faptul că mirosul asemănător cu cel de măr al mușețelului ajută la îndepărtarea insectelor și a altor dăunători.
Mușețelul este folosit în continuare în moduri similare cu cele din vremurile de odinioară. Este folosit și astăzi la fabricarea berii și a vinului.
Este unul dintre ingredientele cheie folosite în aromatizarea berilor tradiționale de grâu. Iar spaniolii încă își aromatizează faimosul și tradiționalul lor vin Mazanilla cu mușețel.
Dar probabil una dintre cele mai interesante și încă în curs de explorare caracterstici este utilizarea acestuia în scop terapeutic, multe studii indicând faptul că mușețelul, și implicit ceaiul de mușețel, posedă proprietăți de calmare a sistemului nervos, de îmbunătățire a funcțiilor sistemului digestiv și de prevenție a cancerului.
Ce este ceaiul de mușețel?
Ceaiul de mușețel este o băutură extrem de populară, consumată frecvent ca alternativă la ceaiul negru sau verde, preparată prin infuzarea florilor uscate de mușețel și care oferă o gamă largă de beneficii sănătății.
Printre cele mai cunoscute beneficii se regăsește capacitatea acestuia de a promova calmarea și relaxarea sistemului nervos, fiind indicat pentru persoanele care suferă de insomnii, oboseală cronică sau depresie.
De asemenea, studii aflate încă în curs de desfășurare au conchis că ceaiul de mușețel este o sursă importantă de antioxidanți și molecule biologic active care reduc riscul de apariție a unei multitudini de afecțiuni cronice, implicit a celor mai frecvente boli cardiovasculare (hipertensiune arterială, infarct miocardic sau accident vascular cerebral) și chiar a cancerului.
Care sunt beneficiile ceaiului de mușețel?

Până acum, studiile privind potențialele beneficii ale ceaiului de mușețel s-au dovedit a fi promițătoare. Cu toate acestea, rezultatele studiilor variază, unele cercetări demonstrând beneficii clare în comparație cu alte remedii, iar altele doar indicând unele posibile.
Pentru majoritatea oamenilor, ceaiul de mușețel este o băutură sigură, ce poate fi consumată ca adjuvant la tratamentul deja administrat, dar nu trebuie să înlocuiască tratamentele indicate de medic în cazul unei patologii grave.
Îmbunătățește calitatea somnului
Mușețelul are câteva proprietăți unice care pot fi benefice pentru îmbunătățirea calității somnului.
Acesta conține apigenină, un antioxidant care se leagă de anumiți receptori din creier, inducând o stare de somnolență și relaxare.
Un studiu a arătat că femeile aflate în perioada postnatală care au băut ceai de mușețel timp de două săptămâni au avut un somn de o calitate superioară comparativ cu femeile care nu au băut ceai de mușețel. De asemenea, acestea au avut mai puține simptome depresive, afecțiune strâns legată de oboseala cronică și insomnii.
Un alt studiu a constatat faptul că persoanele care au consumat 270 mg de extract de mușețel de două ori pe zi, timp de 28 de zile, s-au trezit de mai puține ori pe noapte și au adormit cu aproximativ 15 minute mai repede.
Deși aceste rezultate sunt promițătoare, sunt necesare mai multe studii pentru a determina amploarea efectelor ceaiului de mușețel asupra somnului. Cu toate acestea, dacă suferi de insomnii, cu siguranță merită să încerci pe pielea ta dacă acesta are vreun efect.
Îmbunătățește sănătatea sistemului digestiv
Dovezi limitate arată că mușețelul poate promova o mai bună sănătate a tractului gastrointestinal prin prevenirea anumitor afecțiuni ale sistemului digestiv.
Spre exemplu, un studiu a arătat faptul că datorită proprietăților sale antiinflamatoare, ceaiul de mușețel poate fi folosit pentru ameliorarea diareei.
De asemenea, un alt studiu a arătat faptul că ceaiul de mușețel reduce aciditatea gastrică și inhibă dezvoltarea bacteriilor, ceea ce poate ajuta la prevenirea ulcerului gastric.
Totodată, surse anecdotice confirmă faptul că ceaiul de mușețel poate ameliora stările de greață, poate calma durerile gastrice și poate contribui la reducerea gazelor intestinale.
Previne apariția anumitor tipuri de cancer
A fost descoperit faptul că antioxidanții care se găsesc în ceaiul de mușețel duc la o incidență mai redusă a anumitor tipuri de cancer.
Se pare că ceaiul de mușețel conține antioxidantul apigenină, ce combate dezvoltarea celulelor canceroase, în special a celor de sân, ale tractului digestiv, pielii, prostatei și uterului.
În plus, un studiu efectuat pe 537 de persoane a observat că cei care au băut ceai de mușețel de 2-6 ori pe săptămână au fost semnificativ mai puțin predispuși să dezvolte cancer tiroidian decât cei care nu au băut ceai de mușețel.
Reduce nivelul de glucoză din sânge
Consumul de ceai de mușețel poate ajuta la scăderea nivelului de glucoză din sânge.
Proprietățile sale antiinflamatorii pot preveni deteriorarea celulelor pancreasului (responsabil de reglarea glicemiei), care apare atunci când nivelul de glucoză din sânge este crescut în mod cronic.
Într-un studiu efectuat pe 64 de persoane diagnosticate cu diabet, cei care au consumat ceai de mușețel zilnic, la mese, timp de opt săptămâni, au avut niveluri ale glicemiei semnificativ mai scăzute comparativ cu cei care au consumat apă.
Majoritatea dovezilor privind rolul ceaiului de mușețel în controlul glicemiei se bazează pe rezultatele studiilor efectuate pe animale. Cu toate acestea, concluziile de până acum sunt promițătoare.
Îmbunătățește sănătatea sistemului cardiovascular
Ceaiul de mușețel este extrem de bogat în flavone, o clasă de antioxidanți.
Flavonele sunt capabile de a reduce tensiunea arterială și nivelul de colesterol și trigliceride, markeri importanți ai riscului de boli cardiovasculare.
Un studiu efectuat pe 64 de pacienți cu diabet a constatat că cei care au băut ceai de mușețel la mese au avut îmbunătățiri remarcabile în ceea ce privește nivelul colesterolului total, al trigliceridelor și al colesterolului „rău” (LDL-colesterol), comparativ cu cei care au băut apă.
Sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma rolul ceaiului de mușețel în promovarea sănătății inimii, dar cu siguranță nu strică să-l incluzi în dieta ta. În aceeași măsură nu strică să incluzi în dieta ta nici ceaiul de dafin, ce s-a dovedit a avea proprietăți similare pentru sănătatea sistemului cardiovascular ca ceaiul de mușețel.
Cum se prepară ceaiul de mușețel?

Ceaiul de mușețel se prepară cel mai bine folosind flori proaspăt culese. Dacă este necesar, poți păstra florile în frigider timp de până la 48 de ore. Înfășoară petalele într-un prosop de hârtie umed și păstrează-le într-un recipient etanș.
Fierbe apă într-un ceainic sau într-o oală mare pe aragaz. Ceainicele pentru infuzii sunt cea mai bună opțiune pentru ceaiurile de flori proaspete, deoarece au dispozitive încorporate pentru a menține petalele separate. Pentru a păstra aromele folosește întotdeauna apă pură sau de izvor și nu apă fierbinte de la robinet.
Pune petalele de mușețel în apă și lasă ceaiul să infuzeze timp de 5 minute.
Îndepărtează petalele de flori înainte de a turna ceaiul într-o ceașcă și bucură-te de o cană de sănătate.
Ce conține ceaiul de mușețel?
Ceaiul de mușețel este gazdă pentru peste 120 de compuși, dintre care cei mai importanți sunt flavonoidele, terpenoidele și compușii fenolici. Aceștia exercită proprietățile amintite mai sus și joacă un rol esențial în sistemul de apărare al organsimului împotriva stresului oxidativ.
Efecte adverse posibile după consumul ceaiului de mușețel
Deși pentru majoritatea oamenilor ceaiul de mușețel nu ar trebui să producă niciun efect advers, există anumite categorii de oameni care ar trebui să consume cu precauție această băutură.
Acesta este cazul persoanelor care suferă de alergii severe. De asemenea, copiii nu ar trebui să consume ceai de mușețel, deoarece florile de mușețel folosite pentru prepararea ceaiului pot fi contaminate cu spori de Clostridium, ce pot duce la dezvoltarea botulismului.
FAQ

1. Poate fi ceaiul de mușețel consumat în fiecare zi?
Nu există studii care să contraindice consumul zilnic de ceai de mușețel, ba dimpotrivă, este extrem de benefic pentru sănătate.
În general, orice ceai trebuie consumat o perioadă mai lungă de timp până când își exercită pe deplin efectele. De aceea, un consum zilnic se poate traduce printr-o creștere a vitezei de apariție a beneficiilor pentru sănătate.
2. Poate fi ceaiul de mușețel consumat înainte de culcare?
Nu doar că ceaiul de mușețel poate fi consumat înainte de culcare, dar insistăm să îl bei chiar atunci. Datorită apigeninei, ceaiul de mușețel promovează secreția de melatonină (hormonul somnului) și contribuie la obținerea unui somn odihnitor și revigorant.
3. Care este cel mai bun moment al zilei pentru a consuma ceai de mușețel?
Ceaiul de mușețel poate fi consumat în orice moment al zilei, dar este de preferat să îl consumi înainte de culcare pentru beneficiile pe care le poate aduce somnului tău.
4. Ce beneficii aduce ceaiul de mușețel organismului?
Ceaiul de mușețel este una dintre cele mai bune băuturi pentru îmbunătățirea stării de spirit, fiind un calmant natural al sistemului nervos.
Pe lângă efectul său de relaxare, acesta îmbunătățește sănătatea sistemului cardiovascular, contribuie la controlul valorilor glicemiei, previne apariția cancerului, întărește sistemul imunitar, crește rezistența oaselor, protejează împotriva radicalilor liberi de oxigen, reduce colesterolul și previne afecțiunile tractului gastrointestinal.
Concluzii
Deși pare o simplă floare, mușețelul este secretul unei sănătăți optime. Previne apariția afecțiunilor cardiovasculare, îmbunătățește sănătatea sistemului digestiv, întărește sistemul imunitar, îmbunătățește calitatea somnului, reduce simptomele depresiei, aduce un aport impresionant de antioxidanți organismului și contribuie la gestionarea diabetului zaharat.

Ana Reisdorf este un nutriționist-dietetician licențiat cu peste 13 ani de experiență în domeniul nutriției și dieteticii. Este fondatoarea unei agenții de „content-writing” alcătuită în întregime din experti în domeniul nutriției.