
Deși este o plantă extrem de comună, considerată de mulți o buruiană, păpădia are o istorie incredibilă, iar beneficiile pe care le poate aduce sănătății întrec orice imaginație.
Originară din regiunea Euroasiatică, păpădia este utilizată de secole pentru ameliorarea unei game largi de afecțiuni, printre care afecțiunile ficatului, rinichilor, stomacului sau ale ochilor.
În medicina tradițională chinezească, frunzele și rădăcinile plantei erau folosite în diverse scopuri medicinale, precum tonifierea organismului, stimularea eliminării toxinelor din sânge, îmbunătățirea funcțiilor sistemului digestiv și eliminarea excesului de apă.
Vechii romani utilizau apa de păpădie pentru a-și crește forța musculară, iar grecii considerau consumul de păpădie ca cea mai bună metodă pentru a crește abilitățile cognitive și concentrarea.
Deși informațiile privind beneficiile pe care le poate aduce sunt conflictuale, cert este că păpădia este o plantă insuficient cercetată și care poate deschide calea către o lume mai sănătoasă.
Ce este ceaiul de păpădie?
Ceaiul de păpădie este o băutură ușor amăruie, preparată prin infuzarea florilor de păpădie, care susține buna funcționare a organismului printr-un aport crescut de vitamine A, E, K, C, B, minerale, antioxidanți și diverse molecule biologic active.
Care sunt beneficiile ceaiului de păpădie?

Dovezile anecdotice sugerează faptul că ceaiul de păpădie poate trata infecțiile urinare, ameliora inflamația, vindeca răceala, reduce tensiunea arterială, susține sistemul imunitar, îmbunătăți sănătatea ficatului și detoxifia organismul.
Deși ne-ar plăcea să credem că ceaiul de păpădie este un panaceu universal, știința ne confirmă doar unele dintre presupusele ceai de papadie beneficii.
Detoxifică organismul
Studiile arată că ceaiul de păpădie este unul dintre cei mai puternici detoxifianți din natură, stimulând diureza și eliminarea toxinelor de la nivelul organismului.
Reprezintă o sursă de antioxidanți
Antioxidanții sunt molecule care contracarează efectele nocive ale radicalilor de oxigen, frecvent responsabili de apariția majorității afecțiunilor cronice, precum diabetul zaharat, boala Alzheimer, artrita reumatoidă sau cancerul.
Păpădia conține beta-caroten, un antioxidant care ajută la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ. Cercetările arată că carotenoizii, precum betal-carotenul, joacă un rol vital în prevenirea degradării celulelor.
Păpădia este, de asemenea, extrem de bogată în polifenoli, un alt tip de antioxidant.
Reduce colesterolul
Colesterolul este o substanță esențială pentru buna funcționare a organismului, fiind implicată în alcătuirea pereților celulari, sinteza majorității hormonilor, susținerea metabolismului etc.
Cu toate acestea, atunci când colesterolul depășește o anumită valoare prag (240 mg/dL) beneficiile tind să se estompeze în comparațiile cu efectele nocive pe care le are, precum acumularea la nivelul vaselor de sânge, creșterea riscului de a determina blocarea fluxului sangvin și producerea unui infarct miocardic sau accident vascular cerebral.
Din fericire, conform celor mai recente cercetări păpădia conține compuși bioactivi care pot ajuta la scăderea colesterolului.
Un studiu din 2010 a examinat efectele consumului de păpădie la iepuri, iar rezultatele sale au sugerat că rădăcina și frunzele de păpădie ajută la reducerea semnificativă a valorilor colesterolului.
Un alt studiu, efectuat pe șoareci, a constatat că păpădia poate contribui la tratarea steatozei hepatice (ficat gras).
Reglează valorile glicemiei
Cu toții știm cât de importantă este glucoza pentru buna funcționare a creierului, dar și a organismului în ansamblul său.
Cu toate acestea, valorile glicemice crescute (> 126 mg/dl) pe o perioadă mai lungă de timp pot duce la o serie de complicații micro- și macroangiopatice, ce pot pune în pericol până și viața.
Unele studii indică faptul că anumite componente bioactive din păpădie au efecte antidiabetice, lucru care se datorează acțiunilor farmacologice ale unor componente, precum lactone sesquiterpenice, triterpene/fitosteroli (taraxasterol), fenoli, flavonoide și acizi fenolici.
Reduce tensiunea arterială
Există puține studii care să susțină utilizarea păpădiilor pentru scăderea tensiunii arteriale.
Cu toate acestea, păpădia este o sursă bună de potasiu. Există dovezi clinice care arată că potasiul poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale.
De exemplu, un studiu efectuat în 2016 a constatat că persoanele care și-au administrat un supliment de potasiu au văzut o reducere semnificativă a tensiunii arteriale, mai ales dacă aveau deja tensiune arterială ridicată.
De asemenea, studiile sugerează faptul că ceaiul de păpădie are un puternic efect diuretic, ceea ce poate contribui suplimentar la reglarea tensiunii arteriale.
Reduce riscul de apariție a cancerului
Unele cercetări limitate, dar cu rezultate pozitive, au indicat că păpădia poate ajuta la reducerea dezvoltării anumitor tipuri de cancer.
Până în prezent, studiile care au analizat impactul păpădiei asupra riscului de dezvoltare a cancerului au constatat că aceasta poate ajuta la încetinirea creșterii cancerului de colon, a cancerului pancreatic și a cancerului de ficat.
Ajută la pierderea în greutate
Unele studii indică faptul că păpădia și compușii săi pot contribui la controlul greutății, deși datele nu sunt concludente.
Unii cercetători sugerează că abilitatea păpădiei de a îmbunătăți metabolismul carbohidraților și de a reduce absorbția grăsimilor poate duce la pierderea în greutate.
Un studiu efectuat pe șoareci sugerează, că extractul de păpădie poate ajuta la scăderea în greutate prin reducerea absorbției grăsimilor.
Un alt studiu efectuat pe șoareci a constatat că acidul clorogenic, un compus aflat în cantitate mare în păpădie, promovează pierderea în greutate prin stimularea utilizării grăsimilor ca substrat energetic.
Aduce un aport semnificativ de nutrienți
De la rădăcină până la floare, păpădia este o plantă foarte hrănitoare, plină de vitamine, minerale și fibre.
Frunzele de păpădie sunt o sursă excelentă de vitamine A, C și K. Ele conțin, de asemenea, vitamina E, acid folic și cantități mici de vitamine din complexul B.
În plus, frunzele de păpădie conțin o cantitate substanțială de mai multe minerale, inclusiv fier, calciu, magneziu și potasiu.
Rădăcina de păpădie este bogată în carbohidratul inulină, un tip de fibră solubilă care susține sănătatea florei intestinale.
Cum se prepară ceaiul de păpădie?

Din fericire, prepararea ceaiului de păpădie nu necesită extrem de mult timp, efort sau o multitudine de ingrediente. Un mănunchi de flori de păpădie și un ibric cu apă fierbinte este tot ceea ce ai nevoie.
Pentru prepararea ceaiului de păpădie adaugă 2 lingurițe de flori de păpădie la fiecare 200 de ml de apă fierbinte.
Amestecul trebuie lăsat să fiarbă în apă aproximativ 10-15 minute, la foc mediu, pentru a elibera toți nutrienții și antioxidanții.
După ce au trecut cele 10-15 minute, lasă ceaiul la infuzat încă puțin, iar ulterior te poți bucura de el.
Este esențial de precizat faptul că ceaiul de păpădie se consumă în stare pură și nu trebuie adăugat miere sau zahăr.
Ce conține ceaiul de păpădie?
Ceaiul de păpădie conține carbohidrați (de exemplu, inulină), carotenoizi (de exemplu, luteină), acizi grași (de exemplu, acid miristic), minerale, zaharuri (de exemplu, glucoză, fructoză și zaharoză), vitamine de colină, mucilagii și pectină.
De asemenea, acesta conține substanțe extrem de benefice pentru sănătate, precum lactone sesquiterpenice, taraxasterol (TS), taraxerol, acid clorogenic (CGA) și CRA, ce au potențial antiinflamator, antioxidant și antireumatic.
În plus, ceaiul de păpădie este bogat în vitamine (A, C, D, E și B), inositol, lecitină și minerale precum fier, magneziu, sodiu, calciu, siliciu, cupru, fosfor, zinc și mangan.
Efecte adverse posibile după consumul ceaiului de păpădie
Foarte multe persoane caută pe Internet „ceai de papadie beneficii si contraindicatii”.
Deși ceaiul de păpădie este sigur de consumat pentru majoritatea persoanelor, recomandăm precauție persoanelor care suferă de alergii sau celor care folosesc medicamente pentru subțierea sângelui, deoarece este posibil ca anumiți compuși din ceaiul de păpădie să interacționeze cu aceste medicamente și să anuleze efectele acestora.
FAQ

1. Poate fi ceaiul de păpădie consumat în fiecare zi?
Nu există studii care să contraindice consumul zilnic de ceai de papadie. Dimpotrivă, consumul zilnic de ceai de păpădie asigură că substanțele nutritive din acesta au timp să se acumuleze și să exercite efecte benefice pentru sănătate.
2. Poate fi ceaiul de păpădie consumat înainte de culcare?
Ceaiul de păpădie nu conține cofeină, ceea ce înseamnă că te poți bucura de el în orice moment al zilei. Mai mult decât atât, o cană de ceai de păpădie înainte de culcare te poate relaxa și îți poate îmbunătăți calitatea somnului.
3. Care este cel mai bun moment al zilei pentru a consuma ceai de păpădie?
Ceaiul de păpădie poate fi consumat dimineața ca metodă de hidratare și detoxifiere, la prânz pentru a aduce organismului un aport de nutrienți la mijlocul zilei sau seara pentru un somn odihnitor.
4. Ce beneficii aduce ceaiul de păpădie organismului?
Ceaiul de păpădie este bogat în compuși care reduc colesterolul, îmbunătățesc funcția cardiovasculară, reglează valorile glucozei în sânge, susțin pierderea în greutate, previn apariția cancerului și reduc colesterolul.
Concluzii
Ceaiul, indiferent de plantele utilizate pentru prepararea lui, este una dintre cele mai bune băuturi pentru hrănirea și hidratarea organismului, ce aduce multiple beneficii sănătății.
Atunci când este utilizată păpădia ca substrat pentru prepararea lui, acesta capătă valențe superioare față de alte ceaiuri, fiind una dintre cele mai bune surse de antioxidanți și compuși cu proprietăți de detoxifiere și susținere a bunei funcționări a organismului.
Referințe
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169226/nutrients
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5739857/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5553762/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30000966/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29325917/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20162002/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19678785/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4746997/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30126855/

Melissa Mitri, MS, RD este un nutriționist-dietetician licențiat precum și un scriitor profesionist în domeniul sănătății. Deține un cabinet privat care se concentrează pe ajutarea femeilor în obținerea pierderii sustenabile în greutate.