Ceaiurile sunt un remediu natural pentru o gamă largă de afecțiuni, fiind una dintre cele mai sănătoase metode de redobândire a stării de sănătate. În natură există o multitudine de opțiuni în funcție de afecțiunea pentru care se dorește tratament.
Ceaiul de tei accelerează vindecarea răcelii și gripei, ceaiul de ghimbir tratează afecțiunile cardiovasculare, ceaiul de salvie vindecă problemele de tract urinar, iar ceaiul de mușețel relaxează sistemul nervos.
Fără îndoială, există un ceai pentru aproape orice afecțiune, iar în rândurile care urmează vom explora unul dintre ceaiurile mai puțin cunoscute, dar care ascunde importante proprietăți de tonifiere și revitalizare a orgnismului.
Ce este ceaiul de pelin?
Respins de mulți din cauza gustului său amar, ceaiul de pelin este o băutură preparată prin infuzarea frunzelor de pelin, ce are puternice proprietăți curative și detoxifiante.
Acesta are un profil nutrițional excelent, ce îl face adecvat pentru persoanele care vor să își ducă sănătatea la următorul nivel.
Care sunt beneficiile ceaiului de pelin?
Spre deosebire de alte ceaiuri, care susțin sănătatea doar a unui anumit organ, ceaiul de pelin are o acțiune multisistemică, fiind capabil de a preveni și de a vindeca diverse afecțiuni la nivelul diferitelor organe.
Elimină paraziții intestinali
Consumul de carne incorect preparată, spălarea insuficientă a fructelor și legumelor sau lipsa igienizării corespunzătoare a mâinilor pot duce la infestarea parazitară a intestinului subțire și la apariția unor simptome de tipul: scădere ponderală rapidă, greață, vărsături, dureri abdominale difuze, scaune diareice, afectare hepatică, injurie renală acută etc.
Dacă până acum orice infecție parazitară era tratată cu ajutorul medicamentelor antiparazitare, studii aflate încă în desfășurare aduc în lumină un nou potențial tratament pentru parazitoze, mai precis ceaiul de pelin.
Cercetătorii care au investigat proprietățile antiparazitare ale ceaiului, au observat că ceaiul de pelin are aceeași eficiență în ceea ce privește eliminarea paraziților intestinali ca medicamente antiparazitare consacrate (Praziquantel).
Avantajul ceaiului de pelin este că poate conduce la vindecare cu 30% mai repede decât medicamentele parazitare și nu produce efectele adverse frecvent întâlnite la antiparazitare, de tipul durere abdominală sau cefalee.
Protejează împotriva stresului oxidativ
Stresul oxidativ se traduce prin prezența radicalilor liberi de oxigen, ce sunt atomi cu electroni nepereche, ce își caută perechea. În cadrul acestui proces, radicalii liberi de oxigen produc leziuni ireversibile la nivelul diferitelor celule, țesuturi și organe.
La nivelul sistemului nervos sunt responsabili de apariția bolii Alzheimer și a altor tipuri de demență, la nivelul sistemului cardiovascular sunt responsabili de ocluzia arterelor, la nivelul globului ocular sunt responsabili de apariția cataractei și de asemenea sunt responsabili de apariția afecțiunilor autoimune, de tipul artritei reumatoide, și a cancerului.
Din fericire, ceaiul de pelin conține o cantitate foarte mare de substanțe antioxidante, mult superioare altor tipuri de ceaiuri, ce combat efectele nocive ale stresului oxidativ și contribuie la restabilirea homeostaziei organismului. Unul dintre cei mai importanți antioxidanți conținuți este camazulena.
Ameliorează simptomele bolii Crohn
Boala Crohn este o boală inflamatorie cronică cu localizare la nivelul peretelui tractului digestiv, putând afecta teoretic orice segment al tubului digestiv de la esofag până la anus, dar afectând preponderent porțiunea terminală a intestinului subțire, respectiv ileonul și porțiunea inițială a intestinului gros, respectiv colonul.
Clinic, se caracterizează prin dureri abdominale intense, diaree, oboseală și chiar tulburări ale stării de spirit.
În mod normal, tratamentul constă în administrarea de medicație imunosupresoare, dar, din păcate, aceasta este însoțită în majoritatea timpului de efecte adverse importante, precum tulburări de somn, edeme, tulburări ale ciclului menstrual, hipertensiune arterială etc.
Studii incipiente au descoperit faptul că administrarea ceaiului de pelin concomitent cu utilizarea medicației imunosupresoare a dus la o remisiune mai rapidă a simptomelor, iar în unele cazuri chiar a permis reducerea dozelor de corticosteroizi.
Facilitează buna funcționare a tractului gastrointestinal
O funcționare adecvată a tractului gastrointestinal permite o absorbție eficientă a nutrienților din alimente, o digestie corectă a alimentelor și un metabolism eficient în utilizarea macro-, respectiv micronutrienților.
Cercetările arată că ceaiul de pelin este una dintre cele mai bune metode pentru susținerea sănătății tractului gastrointestinal, fiind capabil de reducerea simptomelor supărătoare, de tipul arsuri stomacale, balonare, constipație sau diaree.
Un alt ceai eficient în ameliorarea aceluiași tip de simptomatologie este ceaiul de chimen.
Îmbunătățește starea de spirit și ameliorează simptomele depresiei
Stresul cronic din zilele noastre a dus la o creștere exponențială a cazurilor de depresie în rândul adulților, în fiecare an fiind diagnosticate aproximativ 12 milioane de persoane cu tulburare depresivă majoră.
Una dintre metodele recent descoperite de îmbunătățire a stării de spirit și de ameliorare a simptomelor depresiei constă în consumul ceaiului de pelin, ce conține tujonă. Această substanță este un antagonist al receptorilor GABA, ceea ce determină un efect calmant la nivelul sistemului nervos central.
De asemenea, ceaiul de pelin stimulează secreția de serotonină la nivelul creierului, ce ameliorează la rândul său simptomele depresiei.
Cum se prepară ceaiul de pelin?
Pentru a prepara ceai de pelin ai nevoie de frunze și tulpini uscate. În 250-300 ml de apă clocotită vei adăuga o lingură de pelin uscat. Vasul se acoperă și se lasă la infuzat timp de 5-10 minute. Ceaiul se strecoară și se consumă cald.
De asemenea, este recomandat să fie consumat neîndulcit, dar dacă gustul este greu de suportat, atunci poți adăuga o linguriță de miere și câteva picături de zeamă de lămâie.
Ce conține ceaiul de pelin?
Ceaiul de pelin conține vitamine, minerale și antioxidanți importanți, care îi conferă proprietăți curative și de prevenție a diferitelor boli. Printre constituenții cei mai importanți amintim: acizii fenolici, flavonoidele, cumarinele și compușii amari, de tipul artemisinină.
Efecte adverse posibile după consumul ceaiului de pelin
Studiile indică faptul că tujona din pelin poate traversa bariera hemato-encefalică și poate afecta sistemul nervos.
Potrivit unui studiu din 2021, pelinul poate provoca reacții alergice, inclusiv rinită și dermatită.
FAQ
1. Poate fi ceaiul de pelin consumat în fiecare zi?
Ceaiul de pelin poate fi consumat fără absolut nicio problemă în fiecare zi, având un efect mai pronunțat dacă se adoptă acest obicei.
2. Poate fi ceaiul de pelin consumat înainte de culcare?
Ceaiul de pelin nu conține compuși care pot perturba somnul și de aceea poate fi consumat cu încredere înainte de culcare. Dimpotrivă, consumul unei băuturi calde înainte de culcare poate facilita obținerea unui somn odihnitor și relaxant.
3. Care este cel mai bun moment al zilei pentru a consuma ceai de pelin?
Nu există un moment oportun pentru consumarea ceaiului de chimen, fiind o băutură de care te poți bucura și care își îndeplinește în continuare efectele benefice în orice moment al zilei, fie că îl bei dimineața, la prânz sau seara.
4. Ce beneficii aduce ceaiul de pelin organismului?
Ceaiul de pelin elimină paraziții intestinali, protejează organismul de leziunile provocate de stresul oxidativ, ameliorează simptomele bolii Crohn, facilitează buna funcționare a sistemului digestiv, îmbunătățește starea de spirit și ameliorează simptomele depresiei.
Concluzii
Ceaiul de pelin este o băutură mai puțin cunoscută, dar care are proprietăți terapeutice miraculoase, fiind încărcat cu vitamine, minerale și antioxidanți.
O ceașcă de ceai de pelin în fiecare zi este rețeta către o viață sănătoasă și lipsită de griji.
Referințe
- https://www.wpi.edu/news/tea-infusions-wormwood-plant-cured-tropical-parasitic-infection-schistosomiasis-faster-commonly#:~:text=Tea%20infusions%20made%20from%20two,the%20Democratic%20Republic%20of%20Congo.
- https://www.hindawi.com/journals/jchem/2015/804658/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC18101/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4660511/
Melissa Mitri, MS, RD este un nutriționist-dietetician licențiat precum și un scriitor profesionist în domeniul sănătății. Deține un cabinet privat care se concentrează pe ajutarea femeilor în obținerea pierderii sustenabile în greutate.