• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to footer
logo

CCC Food Policy

Sănătate, Pierdere în Greutate și Nutriție

  • Nutriție
    • Alimente
    • Pierdere în greutate
      • Calculator de calorii
    • Diete sănătoase
      • Dieta keto
      • Dieta paleo
      • Dietă alcalină
      • Dietă balerina
      • Dietă cu ouă
      • Dieta daneză
      • Dieta fix la fix
      • Dieta disociată
      • Dieta dukan
      • Dieta indiană
      • Dieta mediteraneană
      • Dieta militară
    • Remedii naturiste
  • Sănătatea bărbaților
    • Mărirea penisului
    • Potență
    • Prostata
    • Testosteron
  • Sănătatea femeilor
    • Mărirea sânilor
  • Boli si afectiuni
    • Acnee
    • Diabet
    • Dureri articulare
    • Hemoroizii
    • Hipertensiune arterială
    • Infecții fungice
    • Infecții parazitare
    • Negi
    • Pierderea parului
    • Vene varicose
Home » Nutriție » Remedii naturiste

Ceaiul de sunătoare: beneficii, efecte adverse și mod de preparare

Ana Reisdorf

Ana Reisdorf | Verificat de Luminița Rotaru
Ultimul update: iunie 7, 2025

Ceaiul de sunătoare

De sute de ani sunătoarea este folosită în medicina tradițională, în special pentru vindecarea rănilor. În perioada medievală era folosită pentru „alungarea diavolului” din oamenii „posedați”. Paracelsus, un filozof din secolul al XVI-lea, recomanda sunătoarea pentru tratarea halucinațiilor și îmbunătățirea stării de spirit.

Între 1959 și 1971 au fost dovedite științific primele proprietăți antibacteriene ale sunătoarei, ce se datorează substanței sale cu efect antibacterian, hiperforina.

În prezent, sunătoarea este folosită pe scară largă în Europa, în special în Germania, ca tratament naturist pentru depresie. Utilizarea sa terapeutică a crescut fulminant și în alte părți ale lumii în ultimii 20 de ani.

Tabel de conținut arată
1. Ce este ceaiul de sunătoare?
2. Care sunt beneficiile ceaiului de sunătoare?
2.1. Ameliorează simptomele sindromului depresiv
2.2. Crește capacitatea de concentrare
2.3. Ajută digestia, previne instalarea cancerului și protejează organismul de stresul oxidativ
3. Cum se prepară ceaiul de sunătoare?
4. Ce conține ceaiul de sunătoare?
5. Efecte adverse posibile după consumul ceaiului de sunătoare
6. FAQ
6.1. 1. Poate fi ceaiul de sunătoare consumat în fiecare zi?
6.2. 2. Poate fi ceaiul de sunătoare consumat înainte de culcare?
6.3. 3. Care este cel mai bun moment al zilei pentru a bea ceai de sunătoare?
6.4. 4. Ce beneficii aduce ceaiul de sunătoare organismului?
7. Concluzii

Ce este ceaiul de sunătoare?

Ceaiul de sunătoare este o băutură caldă, realizată prin infuzia sunătoarei, o plantă ce se crede că îmbunătățește starea de spirit și ameliorează simptomele depresiei.

Cercetătorii bănuiesc că ingredientele din această plantă (hipericina și hiperforina) au capacitatea de a stimula sinteza anumitor neurotransmitățori din creier, cum ar fi serotonina. Legătura dintre efectul de stimulare a sintezei de serotonină al sunătoarei și depresie constă în faptul că persoanele diagnosticate cu depresie au adesea niveluri scăzute de serotonină și alți neurotransmițători.

De asemenea, studiile au arătat că sunătoarea poate fi un potențial remediu pentru tulburările de anxietate, simptomele menopauzei, infecția cu virusul imunodeficienței umane, simptomele premenstruale, tulburările afective sezoniere, tabagismul cronic și diverse infecții virale.

Care sunt beneficiile ceaiului de sunătoare?

beneficiile ceaiului de sunătoare

Ameliorează simptomele sindromului depresiv

Deși beneficiile sunătoarei sunt încă în curs de explorare, cercetările sugerează că planta poate fi mai eficientă decât un placebo în ameliorarea sindromului depresiv ușor și moderat. O analiză din 2015 publicată în Annals of Family Medicine a analizat dacă antidepresivele sunt la fel de eficiente ca extractul de sunătoare pentru tratarea depresiei.

Cercetătorii au examinat 66 de studii publicate anterior (cu un total de 15.161 de participanți) și au constatat că extractul de sunătoare este la fel de eficient ca medicamentele antidepresive pentru tratarea sindromului depresiv ușor și moderat.

Persoanele care utilizau extractul  de sunătoare în locul medicamentelor antidepresive au fost, de asemenea, mai predispuse să respecte tratamentul, deoarece planta a fost asociată cu mai puține efecte adverse în comparație cu antidepresivele triciclice și tetraciclice, cu inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (SSRI), cu inhibitorii recaptării noradrenalinei (NRI), cu inhibitorii recaptării serotoninei-noradrenalinei (SNRI) și cu agenții antidepresivi noradrenergici și serotoninergici specifici (NaSSA).

Crește capacitatea de concentrare

De asemenea, un alt studiu a indicat faptul că extractul de sunătoare poate aduce beneficii în cazul pacienților diagnosticați cu tulburare de hiperactivitate și deficit de atenție (ADHD), în cazul acestora reușind să amelioreze simptomele și să crească capacitate de concentrare.

Ajută digestia, previne instalarea cancerului și protejează organismul de stresul oxidativ

Efectele benefice ale sunătoarei, și implicit ale ceaiului de sunătoare, nu se limitează doar la nivelul sistemului nervos central, acesta fiind eficient și în prevenția cancerului, ameliorarea simptomelor de la nivelul tractului gastrointestinal și în creșterea aportului de antioxidanți la nivelul organismului.

Un alt ceai incredibil de eficient în lupta împotriva cancerului este ceaiul de cimbru.

Cum se prepară ceaiul de sunătoare?

reteta ceaiul de sunătoare

Pune apa la fiert într-un ibric.

După ce dă în clocot, oprește focul și pune florile de sunătoare, apoi acoperă cu un capac și lasă între 3 și 10 minute.

Dacă vrei ca gustul să fie unul plăcut, vei lăsa mai puțin timp la infuzat. Însă dacă folosești ceaiul pentru scopurile sale medicinale, este bine să fie mai concentrat, deci vei lăsa sunătoarea la infuzat 10 minute.

Strecoară apoi ceaiul și îndulcește-l după bunul plac. Poți folosi zahăr, miere sau sirop de arțar. Ideal ar fi să îl consumi așa, neîndulcit.

Ce conține ceaiul de sunătoare?

Ceaiul de sunătoare (Hypericum perforatum L., SJW) conține numeroși compuși cu activitate biologică documentată. Printre constituenții care au stârnit cel mai mult interes se numără naftodiantronele hipericină și pseudohipericină, o gamă largă de flavonoide, precum și cloroglucinolii hiperforină și adhyperforină.

Efecte adverse posibile după consumul ceaiului de sunătoare

Deși ceaiul de sunătoare este în general sigur de consumat, există unele efecte adverse care pot să apară dacă sunt depășite dozele recomandate, precum tulburări ușoare de stomac, diaree, gură uscată, dureri de cap, oboseală, amețeli, anxietate, neliniște, furnicături, disfuncție erectile etc.

De asemenea, ceaiul de sunătoare poate provoca interacțiuni grave cu unele medicamentele, din cauza modului de procesare de la nivelul ficatului. Planta poate interacționa cu medicamentele în diferite moduri. Poate reduce eficiența anumitor medicamente sau o poate crește.

Tipurile de medicamente care pot interacționa cu sunătoarea includ antibioticele, antidepresivele, contraceptivele orale, imunosupresoarele, substanțele care subțiază sângele (precum warfarina), medicamentelele utilizate pentru tratarea cancerului, a afecțiunilor cardiace și pentru HIV/SIDA.

Sunătoarea poate interacționa, de asemenea, cu alte plante medicinale și suplimente. Ar trebui să evitați să luați orice supliment nutrițional sau remediu care poate crește serotonina, cum ar fi 5-hidroxitriptofanul (5-HTP), L-triptofanul sau SAMe, dacă luați sunătoare.

Administrarea de sunătoare împreună cu antidepresive sau cu orice substanță care crește serotonina poate provoca sindromul serotoninei, o afecțiune potențial periculoasă care rezultă dintr-un exces de serotonină. Simptomele sindromului serotoninic includ confuzie, febră, halucinații, greață, pierderea coordonării musculare, transpirație și tremurături.

ceaiului de sunătoare faq

FAQ

1. Poate fi ceaiul de sunătoare consumat în fiecare zi?

Nu există studii care să contraindice consumul zilnic de ceai de sunătoare, dar dacă îți faci griji cu privire la posibilele efecte adverse pe care le poate provoca încearcă să te limitezi la o ceașcă de ceai pe zi.

2. Poate fi ceaiul de sunătoare consumat înainte de culcare?

Ceaiul de sunătoare nu conține cofeină sau derivați de cofeină care pot interacționa cu ciclul nictemeral normal, deci nu trebuie să îți faci griji cu privire la afectarea somnului. Dimpotrivă, datorită substanțelor pe care le conține are un efect calmant și combate stările de agitație și insomnie.

3. Care este cel mai bun moment al zilei pentru a bea ceai de sunătoare?

Nu există un moment optim pentru consumarea ceaiului de sunătoare, acesta putând fi consumat în orice moment al zilei. Acesta poate fi băut fie dimineața pentru hidratarea și detoxifierea organismului, fie la prânz pentru creșterea aportului de nutrienți, fie seara pentru a facilita un somn liniștit și odihnitor.

4. Ce beneficii aduce ceaiul de sunătoare organismului?

Ceaiul de sunătoare este indicat în special pentru persoanele care suferă de diverse tulburări afective, precum depresia, tulburarea bipolară sau tulburarea de anxietate. Datorită substanțelor pe care le conține, acesta stimulează sinteza de serotonină, un neurotransmițător important de la nivelul creierului.

De asemenea, ceaiul de sunătoare îmbunătățește digestia, previne apariția cancerului, neutralizează radicalii liberi de oxigen, combate stresul oxidativ și aduce un aport semnificativ de antioxidanți la nivelul organismului.

Concluzii

Utilizat încă din cele mai vechi timpuri, ceaiul de sunătoare este un adevărat miracol într-o ceașcă, fiind un medicament naturist ideal pentru ameliorarea simptomelor depresive, dar nu numai.

Acesta ameliorează durerile de stomac, asigură buna funcționare a sistemului digestive, reduce inflamațiile și durerile, ameliorează migrenele, ameliorează simptomele de gripă și răceală și îmbunătățește starea general de sănătate a organismului.

Referințe
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20140799/
  • https://www.verywellmind.com/st-johns-wort-a2-89959
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/174928#other_uses
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92750/
Ana Reisdorf
Ana Reisdorf

Ana Reisdorf este un nutriționist-dietetician licențiat cu peste 13 ani de experiență în domeniul nutriției și dieteticii. Este fondatoarea unei agenții de „content-writing” alcătuită în întregime din experti în domeniul nutriției.

Facebook | Twitter | [email protected]

Footer

Categorii

  • Nutriție
  • Diete sănătoase
  • Pierdere în greutate
  • Sănătatea bărbaților
  • Sănătatea femeilor
  • Boli si afectiuni

Navigare site

  • Blog
  • Despre
  • Contact
  • Publicitate

Linkuri utile

  • Confidențialitate
  • Politica de cookies
  • Precizări legale
  • Prezentarea afilierii
  • Accesibilitate
  • Sitemap

logo

CCCFoodPolicy este cel mai mare și de încredere furnizor de informații despre sănătate & recenzii autentice la diverse produse, care îți susține complet starea ta de bine.

Social media

  • Facebook
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 · CCCFoodPolicy.com

Verificat de Luminița Rotaru

luminitaDr. Luminița Rotaru, medic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice a completat experiența acumulată la Institutul Național I.C. Parhon cu un an de stagii practice în spitalele franceze Jean Verdier și Saint Joseph din Paris, unde s-a aplecat în mod special asupra legăturii complexe dintre sarcină și diabet.

Notă:

Tot conținutul de pe pagina CCCFoodPolicy a fost verificat astfel încât să corespundă informațiilor medicale existente pe o anumită temă.

Avem o politică strictă în ceea ce privește sursele de procurare a informațiilor și facem trimitere doar la surse care au dovedit de-a lungul timpului că pot fi de încredere, la informații furnizate de diverse instituții de învățământ ori la studii științifice revizuite.

În cazul în care ai descoperit informații incorecte, învechite sau îndoielnice, nu ezita să ne contactezi.

Acest site utilizează cookie-uri. Fișierele cookie sunt utilizate pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. OKPolitica de cookies