Probabil că pentru majoritatea dintre noi, ceaiul de tei este o băutură emblematică a perioadei copilăriei.
Câți dintre noi nu s-au bucurat, măcar o dată, de o cană de ceai de tei și de o felie de pâine cu miere, preparată cu multă dragoste de mama?
Fără doar și poate, ceaiul de tei este o băutură extrem de cunoscută, așa cum era și acum câteva mii de ani, mai ales pentru calitățile sale terapeutice extraordinare.
De la tratarea durerilor de cap și până la ameliorarea problemelor digestive, ceaiul de tei era supranumit de către popoarele străvechi drept „nectarul regilor” și își găsea utilitatea într-o gamă largă de afecțiuni.
Unii dintre strămoșii medicilor de astăzi foloseau ceaiul de tei pentru reducerea inflamației și edemului, alții îl foloseau pentru ameliorarea durerilor de cap, iar cei mai mulți îl recomandau pentru tratarea tusei și a stărilor de răceală.
Dar probabil una dintre cele mai interesante utilizări ale ceaiului de tei constă în folosirea acestuia de către soldații din Al Doilea Război Mondial pentru liniștirea psihicului, datorită proprietăților sale anxiolitice.
Ceaiul de tei este într-adevăr o băutură extraordinară, ale cărei proprietăți încă nu au fost pe deplin descoperite, dar ceea ce știm până acum, dorim să împărtășim cu tine.
Ce este ceaiul de tei?
Ceaiul de tei este o băutură preparată prin infuzarea florilor de tei, o sursă incredibilă de antioxidanți, vitamine și minerale, ce ameliorează și previn majoritatea afecțiunilor cronice.
Mai mult decât atât, ceaiul de tei este o băutură care calmează și liniștește psihicul, fiind recomandat în perioadele de stres intens.
Care sunt beneficiile ceaiului de tei?
În ceea ce privește proprietățile terapeutice ale ceaiului de tei, acesta se dovedește a fi unul dintre cele mai potente ceaiuri din plante, capabil de a aduce o îmbunătățire semnificativă într-o gamă largă de afecțiuni și de a crește calitatea vieții persoanelor care îl consumă.
Relaxează și liniștește psihicul
Deși doar simpla savurare a unei căni de ceai în timp ce stai în fotoliul tău preferat poate fi o activitate relaxantă, studiile arată că ceaiul de tei are proprietăți anxiolitice suplimentare, care depășesc orice alte beneficii aduse de alte tipuri de ceai.
Se pare că ceaiul de tei conține la fel ca ceaiul de păducel diverse molecule biologic active, care acționează la nivel cerebral precum acidul gama-aminobutiric (GABA), determinând o profundă stare de relaxare și calm.
Reduce inflamația de la nivelul organismului
Inflamația cronică este probabil una dintre cele mai periculoase stări în care se poate afla organismul, iar aceasta poate contribui la dezvoltarea mai multor afecțiuni, inclusiv a diabetului zaharat de tip 2 și a cancerului.
Una dintre cele mai bune metode pentru combaterea efectelor nocive ale inflamației cronice este creșterea aportului de antioxidanți și compuși antiinflamatori prin consumarea de fructe, legume și ceai de tei.
Studiile arată că ceaiul de tei conține o cantitate impresionantă de antioxidanți și compuși antiinflamatori, precum quercitină, kaempferol și tilirosidă, care reechilibrează organismul și previn apariția diverselor afecțiuni.
Reduce senzațiile dureroase
Durerea cronică afectează milioane de oameni din întreaga lume. În 2016, aproximativ 20% dintre adulții de pe teritoriul României au suferit de durere cronică. Interesant este faptul că unii dintre antioxidanții din ceaiul de tei pot ameliora durerea.
Un studiu desfășurat pe o perioadă de 8 săptămâni și care a implicat 50 de femei diagnosticate cu artrită reumatoidă, care se manifestă prin durere și rigiditate articulară, a constatat că suplimentarea dietei cu 500 mg de quercetină, un antioxidant ce se găsește într-o cantitate mare în ceaiul de tei, a ameliorat semnificativ simptomele și a îmbunătățit evoluția bolii.
Reduce tensiunea arterială
Unele dintre componentele vegetale din ceaiul de tei, cum ar fi tilirosida, rutosida și acidul clorogenic, sunt considerate ca fiind eficiente în reducerea tensiunii arteriale.
Un studiu efectuat pe șoareci a constatat că tilirosida, un antioxidant din ceaiul de tei, contribuie la blocarea canalelor de calciu, ceea ce duce la vasodilatație și la reducerea tensiunii arteriale.
Îmbunătățește calitatea somnului
Calitatea și durata somnului afectează în mod semnificativ sănătatea organismului.
Ceaiul de tei este utilizat cu regularitate în medicina tradițională pentru a favoriza somnul. Compușii săi vegetali au proprietăți substanțe sedative puternice, care pot induce starea de relaxare și somnul.
Detoxifică organismul
Studiile arată că ceaiul de tei are un puternic efect diuretic și de stimulare a perspirației, fapt ce contribuie la eliminarea toxinelor de la nivelul organismului.
Aceste efecte pot fi cauzate de combinația dintre compușii săi vegetali, în special quercetina, kaempferolul și acidul p-coumaric.
Întărește sistemul imunitar
Ceaiul de tei este o sursă impresionantă de compuși fenolici, ce au un puternic efect antibacterian și de stimulare a sistemului imunitar. De aceea, ceaiul de tei este cea mai bună opțiune pentru ameliorarea stărilor de răceală sau gripă.
Cum se prepară ceaiul de tei?
Pentru prepararea ceaiului de tei ai nevoie de un ibric cu 300 de ml de apă clocotită și maximum două lingurițe de flori uscate de tei. Vasul cu ceai se acoperă pentru 5-6 minute, după care se strecoară și se bea cald, ca atare ori îndulcit cu miere.
Ce conține ceaiul de tei?
Ceaiul de tei conține acid P-coumaric, kaempferol, terpenoizi și quercitină. Acesta conține, de asemenea, uleiuri volatile, inclusiv citral, citronelal, citronelol, eugenol și limonen.
Efecte adverse posibile după consumul ceaiului de tei
În general, ceaiul de tei este o băutură sigură, care nu produce efecte adverse. Cu toate acestea, unii cercetători recomandă precauție în cazul femeilor însărcinate și a celor care folosesc medicamente care conțin litiu.
Se recomandă limitarea cantității de ceai de tei la 2-3 căni pe zi pentru adulți și la 1 cană pe zi pentru copii.
FAQ
1. Poate fi ceaiul de tei consumat în fiecare zi?
Nu există niciun studiu care să contraindice consumul zilnic de ceai de tei. Dimpotrivă, ceaiul de tei este o băutură care poate fi consumată cu regularitate, mai ales că în acest fel, se acumulează nutrienții, vitaminele, mineralele și antioxidanții la nivelul organismului și exercită efectele lor benefice.
2. Poate fi ceaiul de tei consumat înainte de culcare?
Ceaiul de tei nu conține cofeină sau orice altă substanță care ar putea perturba ritmul nictemeral. Chiar mai mult decât atât, ceaiul de tei conține substanțe care promovează starea de relaxare și somnul, fiind o opțiune extrem de bună pentru calmarea și liniștirea psihicului.
3. Care este cel mai bun moment al zilei pentru a consuma ceai de tei?
Nu există un moment optim pentru a consuma ceai de tei, acesta având proprietăți benefice indiferent de momentul zilei. Poate fi consumat dimineața ca metodă de rehidratare, la prânz sau seara pentru promovarea somnului.
4. Ce beneficii aduce ceaiul de tei organismului?
Ceaiul de tei este o băutură cu extrem de multe beneficii, de la îmbunătățirea funcției digestive, până la relaxarea sistemului nervos, întărirea sistemului imunitar și ameliorarea stărilor de răceală sau gripă.
Concluzii
O băutură emblematică a perioadei copilăriei, despre care puțini știam că ne face atât de mult bine, a devenit după lungi ani de studii, aproape medicament. Ceaiul de tei nu este un simplu ceai, ci este o metodă de detoxifiere a organismului și un tratament naturist pentru o gamă largă de afecțiuni, de la probleme digestive, până la stări de anxietate și neliniște.
Anthony Dugarte, MD are mai mult de un deceniu de experiență în domeniul forței și condiționării, al nutriției și al exercițiilor de reabilitare, precum și în redactarea și revizuirea conținutului legat de sănătate și stare de bine.