Obezitatea este în acest moment, cea mai frecventă afecțiune la nivel mondial, estimându-se că aproximativ 39% din populația globului are un exces ponderal.
Există mai multe cauze care au dus la această „pandemie de obezitate”, însă cele mai importante sunt sedentarismul, fumatul și consumul exagerat de zahăr și grăsimi.
Din fericire, există numeroase diete care te pot ajuta să scapi de surplusul de grăsime, fie prin reducerea apetitului fie prin reducerea aportului caloric.
Indiferent de dieta aleasă, beneficiile pentru sănătate nu se limitează doar la pierderea în greutate.
Iar dacă vrei să faci dieta mai eficientă poți folosi pastile de slăbit, printre care recomandarea noastră este Silvets, un arzător de grăsimi ce conține doar ingrediente naturale.
Cele mai bune pastile de slăbit care te ajută să pierzi rapid în greutate
Vezi care sunt cele mai bune pastile de slăbit, recomandate de experții noștri, care te vor ajuta să pierzi extrem de repede, kilogramele în exces.
A se vedea și: Cum afectează alcoolul pierderea în greutate?
Care sunt cele mai bune diete pentru slăbire?
Dieta mediteraneană
Este un lucru bine cunoscut, faptul că oamenii care trăiesc în țările din jurul Mării Mediteraneene se bucură de o longevitate mai mare și au o incidență redusă de cancere și boli de inimă spre deosebire de restul populației europene.
Secretul constă într-un stil de viață activ și o dietă săracă în carne roșie, zahăr și grăsimi saturate și bogată în fructe proaspete, nuci și cereale.
Pe lângă beneficiile aduse asupra procesului de slăbire, studiile arată că dieta mediteraneană prin consumul de alimente bogate în antioxidanți, ajută la combaterea inflamației și stresului oxidativ, reducând riscul de cardiopatii și moarte prematură.
În general, această dietă este foarte simplă, se bazează pe consumul zilnic de cereale integrale, iaurt, fructe și legume proaspete, nuci, semințe, ulei de măsline, pește sau fructe de mare, moderat de ouă și carne de pui și redus de carne roșie și dulciuri.
Dacă ar fi să adopți dieta mediteraneană așa ar arăta o zi din viața ta:
- Mic dejun: Pâine integrală prăjită, cu un strop de ulei de măsline și două ouă fierte
- Prânz: Wrap cu piept de pui, iaurt grecesc cu usturoi, roșii și castraveți
- Cină: Somon cu cartofi la cuptor
Conform studiilor, îmbinarea dietei mediteraneene cu reducerea caloriilor și creșterea activității fizice poate duce la o scădere cu până la 4 kg mai mult spre deosebire de alte diete restrictive.
Dieta DASH
Concepută inițial ca dietă pentru oprirea episoadelor de hipertensiune, dieta DASH s-a dovedit ulterior a fi o alternativă bună și pentru persoanele care suferă de obezitate.
Ea se bazează pe un consum crescut de fructe și legume proaspete, cereale integrale, carne slabă și lactate sărace în grăsimi, care conțin o cantitate foarte mare de substanțe care scad tensiunea arterială precum potasiu și calciu.
Dieta DASH descurajează și consumul de alimente bogate în grăsimi saturate, precum carnea grasă, smântâna sau alte uleiuri decât cel de măsline precum și de băuturi carbogazoase sau dulciuri.
Pentru a-și atinge scopul, această dietă presupune și reducerea consumului de sodiu, care trebuie limitat inițial la 2300 de mg cu scădere ulterioară la 1500 de mg pe zi. Această cantitate se regăsește în aproximativ o linguriță de sare.
Conform unui studiu publicat în 2019 în „Scientific Reports”, persoanele care urmează dieta DASH au un profil metabolic mai bun indiferent de vârstă, sex sau activitate fizică.
Iată un exemplu de meniu pentru o zi cu dieta DASH:
- Mic dejun: două felii de pâine integrală, 2 linguri de brânză de vaci și o cană de fructe
- Gustare 1: 1 pumn de nuci, migdale sau caju
- Prânz: 100 de grame de piept de pui la grătar, salată de roșii și castraveți
- Gustare 2: 1 iaurt 2% grăsime
- Cină: 100 de grame de paste integrale cu sos de roșii și 30 de grame de parmezan
Acesta este doar un exemplu iar cantitatea de alimente va depinde de necesitățile energetice individuale care variază la rândul lor în funcție de vârstă, sex și nivelul de activitate.
Dieta flexitariană
Introdusă în 2009 de către dieteticianul Dawn Jackson Blatner, dieta flexitariană aduce o noutate în rândul vegetarienilor, cărora le propune un stil de viață mai echilibrat, cu posibilitatea de a consuma carne când apare pofta.
În esență această dietă presupune să înlocuiești o masă care conține carne, în fiecare săptămână, cu un preparat principal vegetarian.
După ce ai ajuns la cel puțin 7 mese pe săptămână în care lipsește carnea, poți fie să continui așa, fie să mai înlocuiești câteva mese cu preparate pe bază de legume.
Beneficiul principal, spre deosebire de dieta integral vegetariană constă în faptul că te poți bucura ocazional de un burger sau de o delicioasă friptură la cuptor.
Ba mai mult decât atât, în loc să te concentrezi pe a nu consuma carne, dieta flexitariană subliniază doar că e bine să mănânci mai multe fructe și legume, te ajută să slăbești, reduci impactul asupra mediului înconjurător prin scăderea aportului de carne și vei fi mai sănătos.
Dieta ketogenică
În sine, dieta ketogenică presupune un consum extrem de mare de grăsimi (aproximativ 80% din numărul de calorii zilnice), foarte mic de carbohidrați (mai puțin de 5% din totalul de calorii zilnice) și moderat de proteine (restul de 15% din numărul de calorii restante).
Un studiu publicat în 2013, în British Journal of Nutrition a observat că dieta ketogenică duce la o pierdere mai mare în greutate (cu 3 kg în plus) față de dietele care presupun reducerea aportului de grăsimi.
Așa ar arăta o zi din viața ta dacă ai urma dieta ketogenică:
- Mic dejun: Budincă de chia cu lapte de cocos și migdale
- Prânz: Frigărui de porc și conopidă
- Cină: Salată cu ou, ton și legume
Dieta paleo
Ceea ce propune dieta paleo este revenirea la stilul de viață neanderthalian cu reducerea consumului de alimente procesate, zahăr, cereale, lactate și creșterea consumului de carne, fructe și legume proaspete.
Fiind o dietă extrem de bogată în proteine și fibre, senzația de sațietate durează mai mult, ceea ce înseamnă că vei mânca mai puțin.
Un studiu a arătat că după 5 săptămâni de dietă paleo te poți aștepta la o reducere cu 8 cm a taliei și la o scădere între 4 și 6 kilograme pe cântar.
O zi cu dieta paleo:
- Mic dejun: bacon, ouă și un măr
- Prânz: somon, prăjit în unt, cu legume
- Cină: salată cu piept de pui și ulei de măsline
Concluzii
Indiferent de dieta aleasă, pentru ca procesul de slăbire să fie un succes, ai grijă să îți monitorizezi în permanență caloriile consumate precum și să îți crești nivelul de activitate zilnic.
Dacă vei urma toate aceste sfaturi, vei ajunge la corpul mult visat într-o clipită!
A se vedea și: Cele mai bune exerciții pentru slăbit
Ana Reisdorf este un nutriționist-dietetician licențiat cu peste 13 ani de experiență în domeniul nutriției și dieteticii. Este fondatoarea unei agenții de „content-writing” alcătuită în întregime din experti în domeniul nutriției.