Când aveți un rezultat a tensiunii arteriale crescut la cabinetul medicului, ar putea fi necesare niște explicații suplimentare pentru a înțelege ce impact pot avea aceste cifre asupra sănătății dumneavoastră generale.
La urma urmei, hipertensiunea arterială nu are simptome neobișnuite de zi cu zi.
Dar adevărul este că hipertensiunea arterială reprezintă un risc serios pentru sănătate – crește șansele de apariție a principalilor ucigași, cum ar fi atacul de cord și accidentul vascular cerebral, precum și anevrismele, declinul cognitiv și insuficiența renală.
Tensiunea arterială este presiunea sângelui care împinge pereții arterelor. Arterele dumneavoastră transportă sângele din inimă către alte părți ale corpului.
Este normal ca tensiunea arterială să crească și să scadă în timpul zilei. Dar, dacă rămâne crescută, este considerată tensiune arterială ridicată.
Tensiunea arterială este măsurată în două moduri:
- Tensiunea arterială sistolică, care măsoară presiunea din artere atunci când inima bate;
- Tensiunea arterială diastolică, care măsoară presiunea din artere atunci când inima se odihnește între bătăi.
Când obțineți o citire a tensiunii arteriale, numărul corespunzător tensiunii arteriale sistolice este în partea de sus, iar numărul corespunzător tensiunii arteriale diastolice este în partea de jos.
Deși există medicamente care vă pot ajuta să vă relaxați vasele de sânge, să vă facă inima să bată cu mai puțină forță și să blocheze activitatea nervoasă care vă poate restricționa vasele de sânge, nu există „un substitut” pentru factorii unui stil de viață sănătos atunci când vine vorba de scăderea tensiunii arteriale.
Puteți încerca cele mai bune pastile naturiste pentru scăderea hipertensiunii arteriale alături ce sfaturile pe care le veți citi mai jos.
Care sunt cele mai eficiente metode de scădere a tensiunii arteriale
Alimente
Ceea ce mâncați joacă un rol important în sănătatea dumneavoastră generală, inclusiv în gestionarea tensiunii arteriale.
De fapt, dovezile sugerează că efectuarea modificărilor corecte în dieta dumneavoastră poate fi cea mai eficientă modalitate de a scădea tensiunea arterială fără medicamente.
Pentru a vă ajuta să vă gestionați tensiunea arterială, concentrați-vă pe a mânca o varietate de:
- Legume;
- Fructe;
- cereale integrale, cum ar fi orez brun, ovăz, orz și paste și pâine integrală;
- proteine slabe, cum ar fi fasole, carne de pasăre, nuci și pește;
- lactate cu conținut scăzut de grăsimi sau fără grăsimi, cum ar fi iaurtul, laptele sau brânza.
Acest tip de alimentație este uneori cunoscut sub numele de DASH diet.
Cercetătorii care au analizat o serie de studii au descoperit că adulții cu hipertensiune arterială care au urmat abordarea DASH și-au scăzut semnificativ tensiunea arterială.
Studiile sugerează, de asemenea, că anumite alimente pot avea capacitatea de a reduce tensiunea arterială.
Acestea includ:
- ulei de masline;
- suc de sfeclă roșie;
- cacao;
- ceaiuri verzi, negre și hibiscus;
- struguri;
- usturoi;
- roșii.
Evitați consumul excesiv de sare
Dacă doriți să vă gestionați tensiunea arterială, este posibil să doriți să urmăriți aportul de sare.
Consumul de prea multă sare crește nivelul de sodiu din sânge. Prea mult sodiu înseamnă că apa este absorbită în sânge. Aceasta crește volumul sângelui și, prin urmare, tensiunea arterială.
Ghidurile recomandă, în general, să păstrați cantitatea de sare pe care o consumați la mai puțin de 2.300 de miligrame (2,3 grame) pe zi. Dar menținerea sub 1.500 mg (1,5 g) este ideală.
Exerciții fizice și pierderea în greutate
Exercițiile fizice regulate vă pot ajuta să dormiți mai bine, să vă reduceți riscul de apariție a unor afecțiuni de sănătate și să vă îmbunătățiți calitatea vieții. Dar știați că mișcarea poate fi și o modalitate de a vă gestiona tensiunea arterială?
Cercetările sugerează că 2,5 ore pe săptămână de exerciții aerobice de intensitate moderată până la mare pot scădea semnificativ tensiunea arterială.
Dar chiar dacă nu vă puteți dedica imediat la această rutină recomandată de exerciții, adăugarea oricărei mișcări suplimentare la rutina dumneavoastră este un prim pas important.
Începeți cu mici modificări. Parcați puțin mai departe de magazin. Alegeți scările mai degrabă decât liftul. Faceți o plimbare rapidă după cină. Toate acestea se adună și vă pot ajuta să vă îmbunătățiți sănătatea.
Înainte de a începe o nouă rutină de exerciții, asigurați-vă că discutați cu medicul dumneavoastră despre orice afecțiuni de sănătate sau îngrijorări pe care le puteți avea.
Pentru persoanele supraponderale, pierderea chiar și a 5-10% din greutatea corporală poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale.
Cu toate acestea, nu toată lumea trebuie să slăbească. Dacă greutatea dumneavoastră se încadrează într-un interval moderat, pierderea în greutate poate să nu fie necesară. Discutați cu medicul dumneavoastră pentru a discuta dacă este potrivit.
Renunțați la fumat
Fumatul de țigări poate duce la o serie de afecțiuni grave de sănătate, inclusiv cancer, boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet de tip 2.
Fumatul poate crește și tensiunea arterială. Pe măsură ce nicotina dintr-o țigară intră în sânge, adrenalină este eliberată, provocând o creștere a ritmului cardiac, a respirației și a tensiunii arteriale.
Gestionați-vă stresul
Oamenii de știință încă cercetează legăturile dintre stres și tensiunea arterială. Cu toate acestea, stresul poate contribui la factorii de risc asociați cu hipertensiunea arterială, cum ar fi consumul excesiv de alcool sau o dietă nesănătoasă.
Există unele dovezi că tehnicile de meditație și activitățile de mindfulness pot ajuta oamenii să facă față stresului și să scadă tensiunea arterială.
Concluzii
Hipertensiunea arterială este o afecțiune comună de sănătate, care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Este asociat cu un risc crescut de boli, inclusiv boli de inimă, accident vascular cerebral și boli de rinichi.
Multe planuri de tratament includ medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale, dar există și o serie de modificări pe care le puteți face pentru a ajuta la îmbunătățirea tensiunii arteriale în mod natural.
Făcând mai multă mișcare, renunțând la fumat, scăderea consumului de sare și alcool și găsirea unor modalități de a gestiona stresul sunt bune pentru sănătatea generală și pot fi eficiente în scăderea tensiunii arteriale.
Anthony Dugarte, MD are mai mult de un deceniu de experiență în domeniul forței și condiționării, al nutriției și al exercițiilor de reabilitare, precum și în redactarea și revizuirea conținutului legat de sănătate și stare de bine.