Dacă am spune că mierea este „a 8-a minune a lumii” nu am exagera.
Bogată în proteaze, vitamine (B1, B2, B3, B6, B9, B12), minerale (fier, calciu, cupru, zinc, magneziu, fosfor) precum și diveși antioxidanți, mierea este un aliment ce TREBUIE să facă parte din dieta ta. Asta dacă nu vrei să ratezi toate beneficiile de care urmează să afli.
Izvoarele istorice vorbesc despre consumul de miere încă de pe vremea romanilor.
Din fericire, mai avem și astăzi statui ale diverșilor împărați romani, iar dacă mierea este ceea care a stat în spatele acelor corpuri adonisiene, atunci cu siguranță este eficientă în creșterea testosteronului.
Dar care este mai exact legătura dintre miere și testosteron? Haideți să aflăm mai multe.
A se vedea și: Cele mai bune pastile pentru testosteron cu efecte dovedite
Ce efect are mierea asupra secreției de testosteron?
La nivelul organismului uman, există o „glandă mamă” denumită hipotalamus ce reglează activitatea majorității hormonilor.
Aceasta secretă hormoni stimulatori sau inhibitori, ce acționează asupra altei glande denumite hipofiză.
Partea anterioară a hipofizei, produce un hormon cu rol în reglarea testosteronului denumit LH (hormon luteinizat). Acesta acționează asupra celulelor Leydig de la nivelul parenchimului testicular unde stimulează sinteza de testosteron.
Un studiu efectuat pe șoareci, ce a suplimentat dieta acestora cu 100 mg de miere/ kg corp timp de 35 de zile, a observat creșterea accelerată a hormonului luteinizant și implicit a testosteronului.
Un alt studiu, a observat că odată cu introducerea mierii în dietă, țesutul testicular era protejat de diverse substanțe agresoare (pentilentetrazol). Totodată, mierea are rol în reducerea stresului oxidativ, contribuind astfel la creșterea nivelului de testosteron.
Același studiu, a observat cum mierea inhibă aromataza, o enzimă ce convertește testosteronul în estrogen, ce se găsește în cantitate mare la persoanele obeze.
A se vedea și: Testosteronul te face mai inteligent?
Ce alte efecte benefice are mierea?
- Mierea are proprietăți antibacteriene și luptă împotriva infecțiilor.
- Ajută la vindecare rănilor și ulcerațiilor
- Ameliorează durerile de gât și tusea
- Întărește sistemul imunitar
- Contribuie la sănătatea sistemului digestiv
Concluzii
Având în vedere cele prezentate, am putea spune fără să ne pripim că mierea este un super-aliment, ce ar trebui să facă parte din viețile tuturor.
Iar dacă ai observat că în ultima vreme ești mai apatic și crezi ca este posibil să ai o problemă hormonală, încearcă să consumi miere, poate te va ajuta.
A se vedea și: Poate coenzima Q10 să crească testosteronul?
Anthony Dugarte, MD are mai mult de un deceniu de experiență în domeniul forței și condiționării, al nutriției și al exercițiilor de reabilitare, precum și în redactarea și revizuirea conținutului legat de sănătate și stare de bine.