În timp ce bărbații experimentează rareori genul de scădere hormonală uriașă pe care femeile o au la menopauză, după vârsta de 30 de ani, nivelul de testosteron poate începe să scadă cu aproximativ 1,5% pe an.
În acest ritm, până la vârsta de 70 de ani, producția de testosteron poate fi cu aproximativ 30% mai mică.
Într-un corp care funcționează normal, testosteronul este produs în testicule de către celulele Leydig. Glanda pituitară, situată la baza creierului, secretă un hormon numit hormon luteinizant (LH), care apoi semnalează celulelor Leydig să producă testosteron.
Ce se întâmplă pe măsură ce îmbătrânim? Citiți mai departe pentru a afla.
A se vedea și: Cele mai bune pastile pentru testosteron cu efecte dovedite
Care este motivul pentru care scad nivelurile de testosteron cu vârsta?
Din păcate, pe măsură ce îmbătrânim, studiile au arătat că celulele noastre Leydig pot deveni mai puțin receptive la LH (posibil datorită unei concentrații crescute de vase de sânge), iar numărul real de celule Leydig poate scădea, de asemenea.
În plus, s-a demonstrat că semnalul hormonal care duce la secreția LH scade în timp, afectând întreaga buclă de feedback.
Și asta nu este tot!
În plus față de toate cele de mai sus, alte afecțiuni medicale, cum ar fi diabetul de tip 2, disfuncția erectilă, obezitatea, apneea de somn și hipertensiunea arterială – toate acestea devin mai frecvente odată cu vârsta – pot afecta acești hormoni și reglarea acestora.
A se vedea și: Cele mai bune alimente, plante sau vitamine care cresc testosteronul
Semne ale testosteronului scăzut
Deoarece scăderea testosteronului legată de vârstă tinde să apară treptat, nu este întotdeauna clar dacă simptomele sunt rezultatul direct al modificărilor hormonale sau altor factori.
De exemplu, unele semne comune ale testosteronului scăzut pot fi, de asemenea, semne de obezitate, dietă proastă, probleme de sănătate mintală, consum de substanțe sau alte condiții de sănătate.
Concluzii
Testosteronul scade pe măsură ce înaintăm în vârstă, dar vestea bună este: comunitatea medicală continuă să afle mai multe nu numai despre cauzele, ci și tratamentele pentru testosteronul scăzut. Există chiar si suplimente pentru testosteron scăzut!
Deși este important să faceți teste pentru a exclude alte cauze medicale potențiale și pentru a vă asigura că îndepliniți criteriile adecvate, terapia de substituție cu testosteron poate fi o opțiune sigură și eficientă.
A se vedea și: Care sunt alternativele mai sigure la injecțiile cu testosteron?
Anthony Dugarte, MD are mai mult de un deceniu de experiență în domeniul forței și condiționării, al nutriției și al exercițiilor de reabilitare, precum și în redactarea și revizuirea conținutului legat de sănătate și stare de bine.