Acest tip de dietă se adresează acelor persoane care doresc să slăbească sau celor care doresc să treacă peste platoul de pierdere în greutate.
Spre deosebire de dietele moderne de slăbit, care recomandă ca fiecare masă să fie o combinație de carbohidrați, proteine și grăsimi sănătoase, planul dietei dissociate sugerează limitarea fiecărei mese sau chiar a unei zile întregi la un singur grup de alimente.
Planul de masă se bazează pe principiul că, creșterea în greutate este cauzată de consumul de alimente alcaline și acide împreună, creând un dezechilibru al enzimelor digestive și metabolice căruia organismul nu îi poate face față.
Se crede că acest dezechilibru suprasolicită sistemul digestive și provoacă creșterea în greutate.
Ce este dieta disociată
Formula alimentară a dietei disociate a fost dezvoltată inițial de William Howard Hay, MD, ca un protocol de vindecare în urma propriului său atac de cord în 1905. La acea vreme, dr. Hay a scris că, consumul unei varietăți de grupuri de alimente la fiecare masă provoacă daune sistemul digestiv al organismului.
El a argumentat că organele digestive trebuie să creeze și să elibereze suficiente fluide digestive și enzime pentru a descompune simultan proteinele animale și lactatele (care sunt digerate într-un mediu acid) și amidonul (care este digerat într-un mediu alcalin).
Dr. Hay credea că acest proces suprasolicita organele, încetinește digestia și, în cele din urmă, duce la o acumulare de produse secundare toxice care provoacă oboseală și alte efecte secundare care afectează sănătatea.
Se pare că grupul de adepți ai Dr. Hay, inclusiv magnatul Henry Ford, și-au optimizat digestia și și-au îmbunătățit starea de bine pe baza formulei alimentare a medicului.
Cercetătorii au descoperit că atunci când persoanelor care fac dietă li se oferă mereu aceleași arome și texturi (cum ar fi o masă făcută din toate proteinele sau o masă din toate fructele), ei tind să înceteze să mănânce mai devreme și să consume cu aproximativ 35% mai puține calorii decât cei cărora li se oferă o masă cu arome și texturi mai variate.
Oamenii de știință numesc aceasta „sațietate senzorială specifică”, caz în care mâncarea devine mai puțin satisfăcătoare și mai puțin plăcută atunci când aroma și textura sunt monotone.
Cum funcționează dieta disociată
Principala regulă a acestui plan de dietă este că puteți avea doar o singură grupă de alimente (fie alcalină sau acidă) în timpul unei mese sau pe parcursul zilei – în funcție de variația pe care o alegeți. Astfel, absorbția nutrienților este maximizată, iar nevoile corpului sunt satisfăcute cu porții mai mici.
De asemenea, planul îi încurajează pe adepți să mănânce fructe, legume și cereale integrale ca principală sursă de nutriție în fiecare zi, limitând în același timp proteinele, amidonul și grăsimile, evitând alimentele procesate și așteptând patru ore între mese.
Deci, cum se urmează dieta disociată? Deoarece combinația de elemente alcaline și acide pune un stres prea mare asupra sistemului digestiv, trebuie să vă asigurați că nu le combinați niciodată. Regula este „un grup la un moment dat”.
Practic, cu dieta disociată aveți trei categorii principale: proteine, amidon și elemente neutre. Scopul este de a menține cele două grupuri separate, în timp ce alimentele neutre pot fi combinate atât cu proteine, cât și cu amidon.
Beneficiile dietei disociate
Cel mai mare avantaj al dietei disociate este că poate duce la o scădere substanțială în greutate, fără a provoca problemele de sănătate asociate cu majoritatea dietelor la modă. Conceptul din spatele ei este simplu, ușor de urmărit, eficient și satisfăcător.
Dieta disociata modelează metabolismul.
Nu trebuie să consumați alte alimente în afară de cele pe care le consumați de obicei; asta înseamnă că nu vei suporta costuri suplimentare din urma dietei.
Dieta vă permite să mâncați până la săturați și să pierdeți în greutate. Atâta timp cât respectați combinațiile de alimente, nu va trebui să vă simțiți niciodată foame pentru a obține rezultate.
Dieta elimină majoritatea simptomelor de balonare pe care le experimentează majoritatea oamenilor, deoarece vei combina alimente care pot fi digerate mai ușor.
Ce puteți mânca în timpul dietei disociate
Alimentele din dieta disociată sunt clasificate astfel:
- Fructe acide: Lămâi, mandarine, portocale, grapefruit. Această categorie include roșiile.
- Fructe semiacide: caise, cireșe, căpșuni, smochine, kiwi, mere, piersici, pere, pepene verde, struguri.
- Fructe proaspete: caise uscate, prune uscate, curmale, fructe uscate, smochine și stafide.
- Grăsimi consistente: măsline, avocado, fistic, susan și ulei de măsline.
- Cereale: Orez, grâu, porumb și derivate, cum ar fi fulgi de porumb, făină, paște, floricele de porumb, mămăligă, pâini asortate.
- Legume: anghinare, vinete, dovleac, fasole uscată, fasole verde, linte, castraveți, ardei, ridichi, sfeclă roșie, soia, morcovi.
- Legume cu conținut ridicat de amidon: castane, cartofi dulci, cartofi, banane, morcov.
- Legume verzi: țelină, broccoli, conopidă , ciuperci sparanghel, spanac, salată verde de tot felul, varză.
Ce nu puteți mânca în timpul dietei disociate
În ceea ce privește această dietă, restricțiile alimentare țin doar de anumite combinații de alimente, după cum urmează:
- Nu combinați carbohidrații cu proteinele.
- Fructele se consumă în afara meselor.
- Nu amestecați fructe dulci și acrișoare.
- Nu combina fructele dulci cu proteine.
- Nu combina zaharurile cu grăsimi.
- Nu combinați două amidonuri sau leguminoase (de exemplu: linte cu orez, orez și cartofi).
- Nu combinați două proteine de origine diferită (de exemplu: animală și vegetală).
Efectele secundare ale dietei dissociate
Dacă nu selectați alimentele cu atenție, ați putea ajunge să aveți o alimentație dezechilibrată, rezultând în deficiențe nutriționale vitale. Mușchii și organele ar putea deveni mai slabe în zilele în care trebuie să consumați fructe și legume din cauza lipsei de proteine.
Ar putea dura ceva timp pentru a înțelege dietă disociată – este destul de dificil să învățați și să memorați ce alimente pot și nu pot fi consumate împreună cu alte alimente.
Poate fi excesiv de restrictivă: Conform cercetărilor limitate privind combinarea alimentelor, nu există niciun motiv să vă mâncați mesele în modul dictat de dietă disociată. Acest plan de alimentație nu vă permite să ascultați indicii interni de foame sau să practicați o alimentație conștientă sau intuitivă.
Restricția alimentară poate duce la sentimente de vinovăție și, în cele din urmă, poate duce la o alimentație dezordonată.
Idei de meniuri pentru dieta disociată
Luni
La micul dejun un castron de muesli cu lapte si o infuzie de ceai verde. La miezul dimineții puteți avea o bucată de fruct. Să mâncați paste cu legume și un iaurt degresat. Ca gustare o bucată de fruct. La cină o salată verde, pește la cuptor și o infuzie de ceai.
Marți
La micul dejun pâine cu ulei de măsline și o cafea. La mijlocul dimineții o bucată de fruct. La prânz pui copt cu legume și un iaurt degresat. La cină un ou omletă cu legume.
Miercuri
La micul dejun puteți avea o varietate de cârnați. La mijlocul dimineții o bucată de fruct. Apoi o salată de leguminoase și legume împreună cu un iaurt degresat. Când vine vorba de o gustare, o bucată de fruct. La cină legume prăjite, o omletă cu creveți.
Joi
La micul dejun puteți avea cereale cu iaurt bio. La mijlocul dimineții o bucată de fruct. La prânz o farfurie de tocană de curcan. Apoi o bucată de fruct. La cină o salată verde împreună cu scoici aburite și un iaurt bio.
Vineri
La micul dejun niște brânză fără grăsimi împreună cu un iaurt organic și o infuzie. La mijlocul dimineții o bucată de fruct. Apoi niște macaroane cu ciuperci și un iaurt bio. Ca gustare, o bucată de fruct. La cină puțin somon la grătar și un iaurt degresat.
Sâmbătă
La micul dejun puteți servi un toast cu ulei de măsline împreună cu un iaurt degresat. La prânz vițel la grătar cu legume sote. Ca gustare o bucată de fruct. La cină o omletă cu sparanghel.
Duminică
La micul dejun o cană de musli cu iaurt degresat si o infuzie. Pentru prânz o bucată de fruct. Pentru prânz o farfurie de tocană de curcan cu legume și un iaurt degresat. Ca gustare o bucată de fruct. La cină puteți servi o supă de legume împreună cu niste midii la abur.
Concluzii
Dieta disociată vă poate atrage ca un mod nou, netradițional de a mânca, care nu se simte neapărat ca o dietă. Cu toate acestea, riscul deficienței de nutrienți este prezent, la fel ca și riscul unei mentalități restrictive cu privire la mese.
Dacă scopul dumneavoastră este pierderea în greutate, rețineți că pierderea în greutate nu este neapărat același lucru cu a fi cel mai sănătos sine și există multe alte moduri de a vă urmări sănătatea.
Exercițiile fizice, somnul și alți factori ai stilului de viață joacă, de asemenea, un rol major în sănătatea dumneavoastră generală. Cea mai bună dietă este întotdeauna cea care este echilibrată și se potrivește stilului de viață.
Ana Reisdorf este un nutriționist-dietetician licențiat cu peste 13 ani de experiență în domeniul nutriției și dieteticii. Este fondatoarea unei agenții de „content-writing” alcătuită în întregime din experti în domeniul nutriției.