Stilul de viață și obiceiurile alimentare sărace au făcut ca peste 135 de milioane de indieni să fie obezi. Bărbații, femeile și copiii sunt la fel de expuși riscului de diabet, boli de inimă și anumite tipuri de cancer.
Din fericire, planul de dieta indiana vegetariana poate inversa acest lucru.
Cura de slabire indiana este un plan lacto-vegetarian special conceput de 4 săptămâni care ajută la pierderea în greutate și îmbunătățește sănătatea. Majoritatea ingredientelor din acest plan de dietă sunt ayurvedice.
Creșterea obezității și a bolilor legate de obezitate de-a lungul epocii în India a determinat crearea acestei diete. Cu toate acestea, o dietă pe bază de plante este bună pentru sănătatea umană, indiferent de etnie și locații geografice.
O dietă vegetariană sau pe bază de plante este ideală pentru reducerea riscului de obezitate și boli asociate. Să nu uităm că bucătăria indiană este cunoscută pentru ierburile sale proaspete, mirodeniile vibrante și varietatea mare de arome bogate.
Ce este dieta indiană?
Bucătăria indiană este cunoscută pentru mirodeniile sale vibrante, ierburile proaspete și varietatea mare de arome bogate. Deși dietele și preferințele variază în India, majoritatea oamenilor urmează o dietă în principal pe bază de plante.
Aproximativ 80% din populația indiană practică hinduismul, religie care promovează o dietă vegetariană sau lacto-vegetariană.
Dieta tradițională indiană pune accent pe un aport ridicat de alimente vegetale precum legume, linte și fructe, precum și un consum redus de carne.
Cum funcționează dieta indiană?
Planul de dieta indiana ayurveda funcționează în următoarele moduri:
- Este o dietă lacto-vegetariană. Aceasta înseamnă că veți consuma o mulțime de fibre dietetice din legume și legume cu frunze verzi. De asemenea, veți consuma proteine din lapte și calciu.
- Fibrele alimentare ajută la îmbunătățirea sațietății și a mișcărilor intestinale. Laptele și produsele lactate cresc numărul de bacterii intestinale bune, cresc sațietatea și întăresc oasele.
- Are un conținut scăzut de calorii. Dieta indiană este o dietă de 1500 de calorii. Alimentele incluse in listă sunt delicioase dar nu aduc organismului prea multe calorii. Cu cât consumați mai puține calorii, cu atât sunt mai mari șansele de a pierde în greutate.
- Are puterea de a vindeca. Ayurveda este „medicamentul vieții”. Această știință veche încurajează consumul de alimente care ajută la crearea unui echilibru între minte, inimă și spirit.
- Urmarea acestei diete vă poate ajuta să fiți fără stres și calm, ambele fiind necesare pentru pierderea în greutate.
- Este prietenoasă cu digestia și diabetul. Alimentele incluse în acest plan de dietă mențin digestia activă, ceea ce, la rândul său, stimulează metabolismul. De asemenea, include alimente cu un indice glicemic scăzut, un avantaj pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2.
- Un plan de dietă indian lacto-vegetarian este o modalitate excelentă de a pierde kilogramele. Dar trebuie să știți ce alimente trebuie să consumați și în ce cantități.
- Controlul porțiilor este unul dintre factorii cheie ai pierderii în greutate. Una dintre modalitățile prin care vă puteți măsura aportul alimentar este știind câte calorii ar trebui să consumați pe zi.
Beneficiile dietei indiene (regim indian)
Există componente specifice ale unei diete indiene care au o serie de beneficii pentru sănătate.
Năutul, de exemplu, care este adesea folosit în curry vegetarian, este o sursă excelentă de fibre, zinc, acid folic și proteine, ceea ce îl face un factor sănătos în dieta vegetariană indiană. Spanacul și roșiile, care sunt utilizate pe scară largă în bucătăria indiană, sunt și superalimente cunoscute, care conțin niveluri ridicate de antioxidanți, vitamine și minerale.
De asemenea, multe sosuri și acompaniamente indiene sunt pe bază de legume, cum ar fi Sag aloo (spanac) și Gobhi Aloo (conopida cu cartofi), ceea ce le face o alegere sănătoasă, deoarece majoritatea nu folosesc smântână sau brânză.
Raita de iaurt cu mentă, făcută din iaurt natural, castraveți și mentă, este o sursă de calciu și este o alternativă cu conținut scăzut de grăsimi la sosurile precum maioneza. Iaurtul natural este adesea folosit pentru a forma sosuri de curry în loc de smântână sau lapte de cocos.
Usturoiul se prezintă foarte mult în gătit indian, despre care se spune că este bun pentru inimă, la fel ca ardeiul iute, care este bun pentru sistemul imunitar și metabolism.
Mâncărurile indiene folosesc adesea ulei vegetal, susan și arahide, mai degrabă decât untul, ceea ce le menține mai puține în grăsimi saturate.
În cele din urmă, deoarece mâncărurile indiene au un gust atât de impactant, de multe ori doar o mică porție poate satisface papilele gustative, ajutându-vă să consumați mai puține calorii. Varietatea și vitalitatea unei diete indiene o mențin interesantă, care este o componentă sănătoasă a oricărei bucătării, deoarece varietatea poate preveni plictiseala și supraalimentarea.
Ce puteți mânca în timpul dietei indiene?
- Legume: roșii , spanac, vinete, verdeață , bame, ceapă , pepene amar, conopidă, ciuperci, varză și multe altele.
- Fructe: inclusiv mango, papaya, rodie, guava, portocale, tamarind, litchi, mere, pepene galben, pere, prune, banană.
- Nuci si semințe: caju, migdale, arahide, fistic, semințe de dovleac, susan, semințe de pepene verde și multe altele.
- Leguminoase: fasole, mazăre, fasole, linte, leguminoase și năut.
- Rădăcini și tuberculi: cartofi, morcovi, cartofi dulci, napi, igname.
- Cerealele integrale: orez brun, orez basmati, mei, hrișcă, quinoa, orz, porumb, amarant, sorg.
- Lactate: Brânză, iaurt, lapte, chefir, ghee.
- Ierburi și condimente: usturoi, ghimbir, cardamom, chimen, coriandru, garam masala, boia de ardei, turmeric, piper negru, busuioc și multe altele.
- Grăsimi sănătoase: lapte de cocos, lactate cu grăsime, avocado, ulei de cocos, ulei de muştar, ulei de măsline, ulei de arahide, ulei de susan, ghee.
- Surse de proteine: tofu, leguminoase, lactate, nuci si semințe.
Mesele și gustările ar trebui să se concentreze pe alimente proaspete, aromate cu ierburi și condimente.
Ce nu puteți mânca în timpul dietei indiene?
Alegerea alimentelor și băuturilor care sunt procesate, pline de zahăr sau bogate în calorii vă poate sabota eforturile de scădere în greutate. Nu numai că alimentele precum bomboanele, alimentele prăjite și sucurile nu sunt bune pentru pierderea în greutate, ci nu sunt bune pentru sănătatea generală.
Consumul de prea multe alimente procesate și produse încărcate cu îndulcitori poate crește riscul de boli cronice. De exemplu, consumul zilnic de băuturi îndulcite cu zahăr, cum ar fi sucuri, a fost asociat cu risc crescut de diabet, obezitate și boli de inimă.
Efecte secundare ale dietei indiene
Bazarea excesivă pe linte și leguminoase pentru alimentație poate duce la probleme de digestie.
O dietă restrictivă crește, de asemenea, riscurile de deficit de fier, deficit de vitamina B12 și acizi grași omega-3.
Aportul inadecvat de proteine este un alt efect secundar al unei diete indiene.
Urmând o dietă indiană poate crește consumul de carbohidrați pentru mai multă energie și satisfacere a foametei. Lipsa unui aport proteic suficiente poate ca cineva să se bazeze mai mult pe carbohidrați.
Idei de meniuri pentru dieta indiană
Ziua 1
- Mic dejun: Sambar cu idli de orez brun
- Prânz: Roti din cereale integrale cu curry mixt de legume
- Cină: curry de tofu cu amestec de legume si o salata proaspata de spanac
Ziua 2
- Mic dejun: clătite Chana dal cu amestec de legume și un pahar de lapte
- Prânz: curry de năut cu orez brun
- Cină: Khichdi cu salată de germeni
Ziua 3
- Mic dejun: Iaurt cu fructe feliate si seminte de floarea soarelui
- Prânz: Roti din cereale integrale cu subji de legume
- Cină: Chana masala cu orez basmati si salata verde
Ziua 4
- Mic dejun: Dalia de legume si un pahar de lapte
- Prânz: Sambar de legume cu orez brun
- Cină: Tofu curry cu cartofi si amestec de legume
Ziua 5
- Mic dejun: parathas multicereale cu avocado si papaya feliate
- Prânz: Salată mare cu curry rajma și quinoa
- Cină: clătite de linte cu tofu tikka masala
Concluzii
Urmând o dietă indiană lacto-vegetariană este o modalitate excelentă de a pierde în greutate. Vă va ajuta să reduceți consumul de alimente și băuturi dulci, să mâncați mai multe legume și să vă creșteți aportul de proteine. Adăugați exerciții fizice regulate în regimul dumneavoastră pentru a vă îmbunătăți sănătatea și a pierdere în greutate și mai mult.
Încorporarea chiar și a unuia sau a două dintre alimentele sau modificările stilului de viață enumerate mai sus în rutina dumneavoastră vă poate ajuta să deveniți mai sănătos și mai fericit.
Melissa Mitri, MS, RD este un nutriționist-dietetician licențiat precum și un scriitor profesionist în domeniul sănătății. Deține un cabinet privat care se concentrează pe ajutarea femeilor în obținerea pierderii sustenabile în greutate.