Mărirea sânilor este o intervenție chirurgicală pentru a mări sânii și a le îmbunătăți forma. Această intervenție chirurgicală poate fi numită și mamoplastie de augmentare.
În timpul măririi sânilor, chirurgul plasează un implant în sân. Un implant are un înveliș moale din silicon umplut cu gel sau soluție salină (ser fiziologic).
Pentru a poziționa implantul, chirurgul face o tăietură (incizie) în pliul inferior al sânului, în axilă sau de-a lungul marginii inferioare a areolei. (Areola este zona colorată din jurul mamelonului).
Chirurgul ajustează cu atenție implantul la forma și poziția corectă. Apoi incizia este închisă.
Implantul poate fi plasat sub țesutul mamar sau sub mușchiul toracic de sub sân. Unii medici cred că punerea implantului sub mușchiul toracic scade riscul de a dezvolta o problemă numită contractură capsulară (întărirea țesutului din jurul implantului). Această plasare poate interfera mai puțin cu mamografia.
Care sunt riscurile asociate cu operația de augmentare mamară?
Un alt factor important de luat în considerare pentru femei este dacă dorința lor de îmbunătățire cosmetică depășește potențialele riscuri ale operației de mărire a sânilor.
Mărirea sânilor nu este o procedură vitală și ar trebui efectuată numai atunci când femeile înțeleg pe deplin riscurile și se simt confortabil cu potențialele consecințe.
Chirurgia modernă este în general sigură, dar există potențialul de a apărea complicații.
Unele posibile complicații și riscuri asociate cu mărirea sânilor pot include:
- Riscuri chirurgicale, cum ar fi sângerare sau infecție;
- Acumulare de lichid în jurul implantului după operație;
- Reacție alergică la materiale de sutură, bandă adezivă sau alte materiale și loțiuni medicale;
- Modificări ale senzației sânului;
- Contractura capsulară, în care se formează țesut cicatricial ferm în jurul implantului, ceea ce face ca acesta să își piardă forma;
- Dimensiunea necorespunzătoare a implantului;
- Ruptura sau deflația implantului;
- Asimetria sânilor;
- Depuneri de calciu în capsula cicatricială din jurul implantului;
- Granuloame în țesutul ganglionilor limfatici local formați prin scurgerile de silicon;
- Dificultăți de alăptare, inclusiv reducerea aportului de lapte;
- Eficacitate redusă a screening-ului cancerului de sân, deoarece un implant poate ascunde țesutul mamar (și tumorile) în timpul unei mamografii;
- Mișcarea implanturilor din poziția inițială;
- Operații suplimentare pentru tratarea complicațiilor;
- Riscuri de anestezie, inclusiv reacții alergice sau complicații cardiovasculare.
Rareori, femeile cu implanturi au raportat simptome generale, inclusiv dureri articulare, ganglioni limfatici umflați, oboseală, răceli mai dese, căderea părului și febră. Relația dintre aceste simptome și tulburările autoimune a fost sugerată, dar nu a fost dovedită.
Concluzii
Decizia de a avea o operație plastică este extrem de personală și va trebui să cântăriți potențialele beneficii cu riscurile și potențialele complicații ale măririi sânilor. Numai dumneavoastră puteți lua această decizie.
Dacă decideți că riscurile associate operației de augmentare mamară sunt prea mari și decideți că doriți să încercați alternative naturale, vă recomandăm cele mai bune creme sau pastile naturale pentru mărirea sânilor.
Ana Reisdorf este un nutriționist-dietetician licențiat cu peste 13 ani de experiență în domeniul nutriției și dieteticii. Este fondatoarea unei agenții de „content-writing” alcătuită în întregime din experti în domeniul nutriției.