
Din epoca greacă și romană, utilizarea gălbenelelor medicinale este remarcată în tradiția culinară și, de asemenea, în cosmetică. A cucerit inimile europenilor în secolul al VII-lea, iar cultivarea sa s-a răspândit în Evul Mediu.
Proprietățile sale medicinale au atras atenția asupra acestuia: calmează mușcăturile de insecte, mușcăturile de șarpe și părea eficientă împotriva icterului, conjunctivitei și febrei.
Cultivatorii și medicii au folosit planta și au adăugat-o ca ingredient în produsele de igienă personală și pentru piele, datorită beneficiilor sale terapeutice.
Ce sunt gălbenelele
Gălbenelele comune (Calendula officinalis), înfloresc o frumoasă floare de portocaliu vibrantă și face parte din familia de margarete Asteraceae. Este originară din Asia de Sud-Vest, Europa de Vest și Marea Mediterană și are o istorie bogată de utilizare, de la ritualuri și ceremonii importante ale romanilor și grecilor până la utilizări medicale istorice, cum ar fi ameliorarea durerilor de cap și de dinți.
Este folosită în mod obișnuit pentru a adăuga culoare naturală alimentelor, cum ar fi salate, supe și creme.
Culoarea portocalie intensă a florii de gălbenele se datorează conținutului natural de carotenoizi al plantei. Carotenoizii sunt fitonutrienți solubili în grăsimi care posedă proprietăți antioxidante.
Calendula are un profil antioxidant minunat care conține nu mai puțin de 19 carotenoizi diferiți, inclusiv licopen, luteină, zeaxantina și mezo-zeaxantina.
Carotenoizii au fost cercetați pe scară largă pentru beneficiile lor în diferite domenii ale sănătății, inclusiv procesul de îmbătrânire și bolile cronice.
În plus, carotenoizii sunt bine cunoscuți că joacă un rol important în sănătatea ochilor, ca precursori ai vitaminei A, sunt importanți în prevenirea scăderii vederii și în protecția împotriva daunelor cauzate de lumină. În special carotenoidul, „mezo-zeaxantina” găsit în cantități mari în floarea de gălbenele, a fost studiat pentru beneficiile sale asupra sănătății ochilor.
Beneficiile pentru sănătate ale galbenelelor
Reduce inflamația și daunele radicalilor liberi
Extractele care au fost luate din floare arată o proprietate de a reduce nivelul de proteină C-reactivă și de citokine din organism și de a proteja celulele împotriva distrugerii de către radicalii liberi.
Aceasta este una dintre cele mai fundamentale cauze ale deteriorării și îmbătrânirii celulelor.
Floarea de gălbenele nu numai că controlează daunele oxidative provocate de radicalii liberi din organism care pot afecta țesuturile fragile ale pielii de sub ochi și alte părți sensibile, dar și protejează împotriva infecțiilor pielii, tractului gastro-intestinal și ale organelor genitale cauzate de viruși sau bacterii.
Folosit pentru a trata ochii roșii
Concluziile cercetătorilor din studiile speciale pe animale arată că extractul de gălbenele este capabil să trateze ochii roșii și alte afecțiuni inflamatorii cronice.
Extractele de gălbenele au proprietăți antivirale, antibacteriene, imuno-stimulatoare și antifungice care nu numai că reduc infecțiile oculare, ci și apără vederea prin protejarea țesuturilor delicate ale ochilor de efectele nocive ale luminii UV, daune oxidative și îmbătrânire.
Folosit ca antiseptic natural
Cercetările efectuate de diverse firme arată că gălbenelele sub formă de extract pot fi folosite ca picături pentru urechi pentru a trata infecțiile bacteriene ale urechii și pentru a reduce durerea.
S-a demonstrat că picăturile de flori de gălbenele pot reduce umflarea și inflamația urechii interne instantaneu, chiar și fără utilizarea antibioticelor în unele cazuri.
Vindecă arsurile, rănile și erupțiile cutanate
Folosită pe vremuri și folosită până astăzi, una dintre cele mai comune utilizări ale gălbenelei este aplicarea pe pielea iritată (sau pe pleoape și în alte părți) pentru a reduce roșeața, sensibilitatea, mâncărimea, uscăciunea și umflarea.
S-a descoperit că are capacitatea de a accelera creșterea unui țesut nou sănătos, de a stimula producția de colagen, de a crește fluxul de sânge în zona afectată, de a hidrata pielea uscată, care întărește și întărește pielea și de a accelera procesul de reparare a pielii în urma intervențiilor chirurgicale sau deteriorare.
Calmează durerile din timpul crampelor și spasmelor
Acțiunile antispastice ale Gălbenelei sunt benefice pentru ameliorarea spasmelor musculare, a crampelor stomacale, a durerilor și a crampelor premenstruale.
Este capabilă să scadă crampele prin îmbunătățirea circulației sângelui în zona dureroasă și prin reducerea răspunsurilor inflamatorii.
Buchetele de Gălbenele pot fi consumate sub formă de ceai pentru a ajuta digestia intern și pentru a îmbunătăți sănătatea ficatului sau aplicate pe abdomen sub formă de unguent/extract pentru a se infiltra în mușchii încordați, prin piele.
Acționează ca un repelent natural
Datorită mirosului înțepător respingător cauzat de uleiurile volatile și conținutul de antioxidanți, aceste flori pot fi folosite ca un repelent natural împotriva țânțarilor, dăunătorilor și altor insecte.
Acesta este unul dintre motivele principale pentru care florile de gălbenele sunt plantate frecvent și sunt folosite sub formă de extract în lumânări, spray-uri pentru cameră sau pentru insecte și multe loțiuni pentru piele ca protecție împotriva mușcăturilor de țânțari.
Cum se pot folosi gălbenelele
Infuziile preparate din gălbenele medicinale sunt eficiente in caz de tulburari digestive, micoze, dureri premenstruale sau pentru reglarea ciclului menstrual. Pentru asta trebuie doar să fierbeți 200 ml apă și aruncați în ea 2 lingurițe de flori uscate. Se bea 1 cană de 3 ori pe zi timp de maxim 15 zile.
Atunci când este folosită pentru comprese, infuzia menționată mai sus poate fi aplicată pe ochi în caz de oboseală oculară sau pentru curățarea rănilor mici.
Pentru masaj, uleiul esential de galbenele medicinal se aplica pe pielea iritata de 3 ori pe zi.
Sucul florilor vindecă, de asemenea, inflamația pielii și a altor părți ale corpului.
Extractul din floare și frunze poate fi folosit ca protecție solară. Vindecă arsurile solare.
Extractul de frunze tratează, de asemenea, furuncule, tăieturi și alte daune ale pielii.
Efectele secundare ale gălbenelelor
Uleiul de gălbenele sau gălbenelele în general pot fi un alergen ușor și se știe că oamenii care sunt predispuși la alergii au reacții alergice la utilizarea acestui ulei sau a altor produse din gălbenele.
Puteți efectua oricând un test de patch-uri pentru a determina dacă este sau nu sigur să îl utilizați.
Consultați-vă întotdeauna cu medicul dumneavoastră sau cu herbalist înainte de a adăuga ceva nou în dieta sau stilul dumneavoastră de viață.
Concluzii
La nivel global, există o schimbare vizibilă către sănătatea și bunăstarea holistică. Tiparul de consum se schimbă spre soluții de sănătate organice și naturale. Cu un scenariu de cerere puternică, este imperativ să se răspândească gradul de conștientizare cu privire la multe astfel de plante și ierburi medicinale și beneficiile acestora.
Având în vedere beneficiile pentru sănătate ale gălbenelelor menționate mai sus, ar trebuie să le încercați!

Melissa Mitri, MS, RD este un nutriționist-dietetician licențiat precum și un scriitor profesionist în domeniul sănătății. Deține un cabinet privat care se concentrează pe ajutarea femeilor în obținerea pierderii sustenabile în greutate.