Lăptișor de matcă! Hrană pentru regina albinelor care o face să iasă în evidență față de restul stupului, atât ca dimensiune, cât și ca longevitate!
Dar, pe lângă albine, beneficiază și oamenii în multe cazuri notabile. Lăptișorul de matcă a devenit celebru în 1954, când Papa Pius al XII-lea l-a consumat cu puțin timp înainte de moartea sa de la bătrânețe și și-a revenit brusc!
De atunci, mulți au încercat această substanță valoroasă și o mulțime de mărturii indică proprietățile sale miraculoase.
Cu toate acestea, există rapoarte din antichitate, vechii egipteni crezând că lăptișorul de matcă menține corpul faraonului tânăr și frumos chiar și după moarte, Cleopatra folosindu-l în cosmeticele ei, în timp ce chinezii antici îl foloseau ca afrodisiac!
Ce este lăptișorul de matcă
Lăptișorul de matcă este o substanță care este produsă de albinele doici. Spre deosebire de miere, care reprezintă hrana folosită de albinele de toate castele, laptisorul de matcă este cu totul mai special. Este hrănit tuturor larvelor în primele zile după ecloziune, dar această aprovizionare se diminuează curând pentru toate, cu excepția matcilor.
Oamenii de știință au arătat că numai atunci când o larvă este hrănit continuu cu lăptișor de matcă se transformă efectiv într-o regină albină. Acest lucru oferă unele indicații despre cât de puternic poate fi cu adevărat lăptișorul de matcă; poate fi literalmente diferența dintre un muncitor și regalitate.
În timp ce mierea este compusă în principal dintr-o mână de zaharuri diferite într-o suspensie apoasă, componența chimică a lăptișorului de matcă este cu totul mai interesantă. S-a dovedit a fi aproximativ 12% proteine și 5% acizi grași – în special acizi grași cu lanț mediu.
Alături de aceasta există urme de concentrații de multe minerale diferite și unele vitamine – cea mai notabilă vitamina B1 (tiamină).
Multe dintre aceste elemente par să aibă efecte atât asupra corpului albinelor, cât și asupra oamenilor. Cu toate acestea, probabil cel mai influent dintre toate este acidul gras dominant cunoscut de oamenii de știință ca 10H2DA, căruia îi sunt atribuite multe beneficii pentru sănătate.
Deci haideți să aprofundăm puțin și să vedem exact ce pare să ofere lăptișorul de matcă individului conștient de sănătate
Beneficiile pentru sănătate ale lăptișorului de matcă
1. Stimularea și întărirea sistemului imunitar
Lăptișorul de matcă dă energie, îmbunătățește starea de spirit și întărește sistemul imunitar. Mulți îl folosesc pentru o performanță fizică și mentală mai bună. Este ideal pentru cei care suferă de epuizare cronică, dispozitie negativă și amețeli, în timp ce are efecte benefice asupra persoanelor cu anorexie nervoasă.
Lăptișorul de matcă favorizează formarea limfocitelor T, responsabile de răspunsul imun la viruși, dar și extrem de importante în afecțiunile inflamatorii
2. Întărirea corpului copiilor
Lăptișorul de matcă este ideal pentru copii in multe cazuri. Există studii la prematuri, dar si la copii cu corp sensibil la infectii, anemie, pneumonie etc., unde luarea lui a imbunatatit pofta de mancare, rezultand in greutate.
La copiii cu anemie, globulele roșii au crescut, în timp ce la toți s-a înregistrat o întărire a apărării organismului și o creștere a rezistenței. Nu întâmplător multe siropuri pentru copii, atât pentru creșterea poftei de mâncare, cât și pentru întărirea sistemului imunitar, conțin ca ingredient principal lăptișor de matcă!
Cu toate acestea, discutați mai întâi cu medicul pediatru pentru a obține aprobarea, dar și pentru a determina doza. Deoarece produsele apicole provoacă alergii la unii oameni, experții le evită adesea la o vârstă fragedă și sensibilă.
3. Proprietăți puternice antimicrobiene și antifungice
Lăptișorul de matcă, atât pe cale orală, cât și local, pare să ajute rănile și ulcerele să se vindece mai repede și să amelioreze diverse probleme ale pielii, precum eczema, roșeața, piciorul diabetic etc. De aceea este adesea folosit ca ingredient în produse cosmetice și de îngrijire.
Într-un studiu din 2010, s-a constatat că a accelerat semnificativ migrarea fibroblastelor în 24 de ore, îmbunătățind astfel vindecarea țesutului conjunctiv prin creșterea producției de colagen.
De asemenea, pare să modifice nivelurile diferitelor lipide implicate în procesul de vindecare a rănilor.
4. Îmbunătățește starea de spirit și memoria
Cu alte cuvinte, este un ajutor important pentru funcționarea creierului! Luarea acestuia ajută la reducerea hormonilor de stres și la întărirea sistemului nervos central.
De fapt, cercetările arată că îmbunătățește starea de spirit și memoria postmenopauză.
Toate acestea sunt asociate cu puternicele proprietăți antioxidante ale lăptișorului de matcă.
5. Scăderea tensiunii arteriale
Mulți autori raportează că lăptișorul de matcă are proprietăți antihipertensive. Studiile au arătat că anumite peptide din lăptișorul de matcă relaxează celulele musculare netede din artere și vene, scăzând astfel tensiunea arterială.
7. Îmbunătățește simptomele în menopauză și sindrom premenstrual
Lăptișorul de matcă pare să ajute la tratarea mai bună a simptomelor menopauzei, cum ar fi anxietatea, starea de spirit scăzută și durerile de spate. Mai ales combinația cu primula, ginseng și damiana, pare să reducă schimbările de dispoziție și oboseala.
În plus, într-un studiu privind efectul său asupra PMS (Sindromul Premenstrual), luarea lui sub formă de capsule timp de 2 cicluri menstruale pare să reducă simptomele severe în timpul acelor 2 luni.
8. Reglementarea zahărului
Lăptișorul de matcă poate ajuta la o mai bună gestionare a zahărului din sânge. Într-un studiu de 6 luni efectuat pe adulți sănătoși care iau supliment de lăptișor de matcă, s-a observat o reducere cu 20% a glicemiei de jeun cu o toleranță mai bună la glucoză (9).
Luând-o, se constată o îmbunătățire a statusului glicemic, a profilului lipidic, dar și a stresului oxidativ.
Cum se folosește lăptișorul de matcă
Pentru a beneficia de proprietățile lăptișorului de matcă, Propolia vă sfătuim să efectuați două cure de tratament pe parcursul anului, ideal toamna și înainte de primăvară.
Puteți efectua un tratament cu lăptișor de matcă în diferite moduri. Lăptișorul de matcă îl găsiți în borcane sau sub formă de fiole de diluat în apă sau suc de fructe pentru a ușura consumul acestuia. Un tratament cu lăptișor de matcă va dura aproximativ o lună.
Lăptișorului de matcă poate fi convențional sau organic. În ambele cazuri, lăptișorul de matcă nu contine aditivi sau apa.
Alegerea lăptișorului de matcă bio vă permite să beneficiați de un produs de calitate, realizat respectând specificațiile apiculturii ecologice, pentru a beneficia din plin de numeroasele proprietăți ale lăptișorului de matcă.
Pentru a vă asigura că alegeți un lăptișor de matcă de calitate, verificați întotdeauna prezența unei etichete de certificare ecologică pe produse, precum și a siglei ecologice a Uniunii Europene reprezentată de stele în formă de frunză pe fond verde, precum și numele unui organism de certificare, cum ar fi Ecocert sau Bureau Veritas, pe ambalaj.
Aceste certificări și etichete garantează în mod eficient că lăptișorul de matcă a fost produs și colectat în conformitate cu specificații precise și riguroase.
Lăptișorul de matcă nu este recomandat persoanelor alergice la produsele din stup, intepaturi de albine sau persoanelor cu astm. Pentru a preveni riscul de alergie, va sfatuim sa incepeti tratamentul cu doze slabe si sa le cresteti progresiv. La primul semn de alergie, opriți imediat tratamentul pentru a evita orice risc.
Efectele secundare ale lăptișorului de matcă
În ciuda preocupărilor FDA, lăptișorul de matcă este în general considerat sigur și bine tolerat atunci când este utilizat în mod corespunzător. Studiile au arătat că lăptișorul de matcă poate fi luat în doze zilnice de până la 1.000 mg timp de trei luni, fără efecte secundare notabile.
Acestea fiind spuse, se știe că lăptișorul de matcă provoacă reacții alergice la unele persoane, variind de la simptome nazale ușoare până la anafilaxie care pune viața în pericol.
Acest lucru poate fi ca răspuns la lăptișorul de matcă în sine sau la ingredientele adăugate în mod obișnuit la suplimente, inclusiv polenul de albine și polenul de flori.
Lăptișorul de matcă poate încetini coagularea sângelui și poate intensifica efectele anticoagulantelor precum warfarina, ceea ce duce la vânătăi și sângerări ușoare.
Dacă utilizați lăptișor de matcă în mod continuu, asigurați-vă că opriți tratamentul cu două săptămâni înainte de o intervenție chirurgicală programată pentru a preveni sângerarea excesivă.
Lăptișorul de matcă poate interacționa, de asemenea, cu medicamentele antihipertensive utilizate pentru a trata hipertensiunea arterială, provocând o scădere anormală a tensiunii arteriale (hipotensiune arterială).
Pentru a evita interacțiunile, sfătuiți-vă furnizorul de asistență medicală dacă intenționați să utilizați lăptișor de matcă și includeți o listă cu toate celelalte medicamente pe care le luați, indiferent dacă sunt eliberate pe bază de rețetă sau fără prescripție medicală.
Concluzii
În acest moment, nu pare de mirare că lăptișorul de matcă și-a dezvoltat o reputație atât de de invidiat printre pasionații de sănătate naturală.
Prin capacitatea sa de a reduce nivelul zahărului din sânge, reduce inflamația; lupta împotriva infecțiilor sau ca ajutor pentru diabetici, efectele sale sunt uimitor de variate.
Melissa Mitri, MS, RD este un nutriționist-dietetician licențiat precum și un scriitor profesionist în domeniul sănătății. Deține un cabinet privat care se concentrează pe ajutarea femeilor în obținerea pierderii sustenabile în greutate.