Lavanda are mai mult de oferit decât parfumul său minunat și culoarea frumoasă – are beneficii puternice care vă pot îmbunătăți sănătatea și bunăstarea.
Mulți oameni s-au bucurat de parfumul plăcut al lavandei și l-au folosit pentru a trata o varietate de afecțiuni.
Utilizările sale variază de la a promova o stare de calmitate și promovarea unui somn bun până la gestionarea anxietății și crampelor menstruale.
Ce este lavanda?
Lavanda este o plantă perenă și produce tulpini lungi cu muguri și flori. Are un miros minunat și aromat. Dacă nu ați mai mirosit niciodată lavandă proaspătă, este o experiență pe care toată lumea ar trebui să o aibă!
Frunzele pot fi de la cenușiu argintiu până la verde strălucitor, iar florile pot fi violet intens până la albastru-violet, roz și chiar alb.
Planta are un format de tufiș cu movile și poate avea o lungime de 1-3 picioare (există unele soiuri mari care pot deveni mai mari decât atât!). Mugurii și tulpinile pot fi folosiți așa cum sunt în decorațiuni sau meșteșuguri sau pot fi folosiți pentru a produce ulei esențial care este folosit singur și în nenumărate alte produse.
Există sute de soiuri de lavandă cu diferite culori, dimensiuni și mirosuri ușor diferite.
Fie că îți dorești o lumânare cu miros real de lavandă, ceva care să vă ajute să dormiți mai bine sau ceva nou pentru gust, levănțica are multe scopuri moderne.
Lavanda este în general cunoscută și iubită pentru mirosul său, sprijinul pentru somn și relaxare, ajutor de vindecare, proprietăți de curățare.
Beneficiile lavandei
Ajută la tratarea acneei și calmează pielea iritată
Lavanda este un puternic antimicrobian, antibacterian și antiinflamator, așa că poate fi folosită pentru a trata o serie de probleme ale pielii, cum ar fi eczema, psoriazisul și alte alergii. Este, de asemenea, un tratament extrem de eficient și dovedit atunci când aveți o criză de acnee. Lavanda intră în categoria remediilor naturale excelente pentru tratarea acneei.
Minimizează ridurile și petele de vârstă
Datorită proprietăților sale puternice antioxidante și antiinflamatorii, levănțica nu numai că hrănește pielea înapoi la o strălucire sănătoasă, dar ajută și la prevenirea ridurilor și la lumină apariția petelor de vârstă și a petelor închise la culoare. Antioxidanții luptă împotriva radicalilor liberi care bombardează pielea în fiecare zi și accelerează procesul de îmbătrânire.
Are proprietăți de vindecare a rănilor
Deoarece este un antimicrobian și antiinflamator, uleiul de lavandă ajută la accelerarea vindecării micilor arsuri, tăieturi, zgârieturi și răni. Compușii săi calmanți oferă, de asemenea, o ușurare binevenită de la arsurile solare.
Ameliorează mușcăturile de insecte
Lavanda nu numai că ajută la calmarea mușcăturilor și înțepăturilor iritante, dar acționează și ca un respingător eficient de insecte. Un pliculeț de lavandă pus în dulap este cunoscut a îndepărta moliile, iar un spray cu lavandă respinge cu succes și țânțarii, muștele, furnicile, puricii și ploșnițele.
Ca antimicrobian, lavanda nu numai că ajută la eliminarea bacteriilor, dar acționează și împotriva anumitor tipuri de ciuperci.
S-a dovedit a fi un remediu extrem de puternic pentru piciorul atletului. De asemenea, poate ajuta la reducerea inflamației și la curățarea infecțiilor virale, cum ar fi herpesul bucal și verucile.
Vitamina A pentru sănătatea ochilor
O porție de lavandă vă oferă 287 UI de vitamina A, care este doar o mică parte din cele 5.000 UI de care aveți nevoie în fiecare zi. Vitamina A din acest aliment floral este excelentă pentru sănătatea ochilor dumneavoastră.
Această vitamină ajută la prevenirea cataractei și a degenerescenței maculare asociate cu vârsta, precum și a orbirii nocturne, a ochilor uscați și a infecțiilor oculare. De asemenea, vă menține pielea și membranele mucoase sănătoase.
Calciu pentru oase puternice
Lavanda conține 215 mg de calciu la 100 g porție. De regulă, dieta necesită 1.000 mg din acest mineral în fiecare zi, deși pe măsură ce îmbătrânim avem nevoie de 1.200 mg sau mai mult.
Calciul din lavandă sporește rezistența oaselor, previnând osteoporoza. De asemenea, poate ameliora simptomele asociate cu sindromul premenstrual.
Fier pentru sânge sănătos
O porție are 2 mg de fier, o parte considerabilă din cele 8 până la 11 mg pe care ar trebui să le consumăm în fiecare zi.
Fierul ajută la producerea de hemoglobină și mioglobină în sânge.
Fără cantități adecvate de fier în dietă, puteți dezvolta anemie.
Efecte protectoare și calmante
Lavanda conține peste 100 de compuși cunoscuți, inclusiv fitochimici și antioxidanți. Cel mai cunoscut dintre acești compuși este limonenul, care stimulează enzimele digestive din ficat și poate ajuta la detoxifierea organismului de substanțe cancerigene.
Lavanda este, de asemenea, renumită pentru efectele sale calmante. Indiferent dacă este folosită într-o rețetă de ceai de lavandă sau aplicată local ca ulei esențial sau în produse de îngrijire personală, cum ar fi sărurile de baie și loțiunile de corp, lavanda poate ajuta la ameliorarea stresului, anxietății, reumatismului, distensiei și insomniei.
Cum se folosește lavanda?
Floare de lavandă
Lavanda, desigur, începe ca o plantă cu flori violet strălucitoare.
În forma sa originală, are un parfum liniștitor. Puteți adăuga muguri la alimente, îi puteți înmuia în ceai. Puteți chiar să o uscați și să puneți mici pliculețe în sertare pentru a vă împrospăta lenjeria.
Ulei esențial
Lavanda este folosită în mod obișnuit în aromoterapie. Pentru a beneficia de beneficiile mirosului său calmant, puteți pur și simplu să țineți o sticlă de ulei de lavandă la nas și să inspirați.
Pentru o experiență mai susținută, este posibil să preferați să puneți câteva picături de ulei într-un difuzor, care își poate răspândi aroma în întreaga cameră.
Spray-ul cu lavandă, ca un spray pentru pernă la culcare, este un alt mijloc eficient de utilizare a lavandei ca aromoterapie.
Ulei topic
Uleiul de lavandă este creat prin înmuierea mugurilor de lavandă într-un ulei purtător, cum ar fi uleiul de măsline sau de nucă de cocos, de obicei timp de cel puțin 1 săptămână. În produsul finit, uleiul de lavandă ar trebui să reprezinte doar 0,5% până la 2% din cantitatea totală de ulei sau 3 până la 12 picături de ulei essential.
Puteți aplica acest ulei local, dar este important să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a utiliza uleiul de lavandă direct pe piele. Cu excepția cazului în care un medic vă solicită acest lucru, nu îl aplicați pe sau lângă:
- piele iritată;
- răni;
- erupții cutanate;
- piele cu simptome de afecțiuni precum psoriazisul sau eczema.
Pentru a alege un ulei de lavandă de înaltă calitate, căutați un produs închis etanș într-o sticlă închisă la culoare, fără aditivi sau parfumuri sintetice.
Capsule
În timp ce ingerarea uleiului de lavandă în sine nu este recomandată, capsulele cu infuzie de lavandă sunt adesea folosite în tratamentul anxietății.
În cantități mici, cum ar fi sub formă de capsule, uleiul de lavandă este considerat sigur de ingerat. Deoarece capsulele de lavandă sunt suplimente din plante, le puteți cumpăra fără prescripție medicală.
Creme, loțiuni și unguente
Pentru aplicarea pe răni sau pe pielea extrem de uscată, încercați un balsam de lavandă. Un unguent este de obicei făcut cu uleiuri mai groase, cum ar fi uleiul de cocos, sau ceară, cum ar fi ceara de albine sau soia. Le puteți cumpăra sau le puteți face singur.
Cremele și lotiunile de lavandă pot să nu ofere aceleași beneficii terapeutice ca uleiurile, unguentele sau capsulele mai concentrate, dar sunt o modalitate de a experimenta parfumul calmant al lavandei și de a hidrata pielea.
Cumpărați o loțiune cu infuzie de lavandă sau creați-vă propria adăugând câteva picături de ulei esențial de lavandă într-o bază fără parfum.
Produse de înfrumusețare
Cu o culoare și un parfum la fel de atrăgătoare ca ale lavandei, nu este surprinzător că nenumărate produse de înfrumusețare o prezintă în mod proeminent, inclusiv:
- măști de față;
- demachiante;
- săpun pentru corp;
- șampoane.
Ca și în cazul loțiunilor și cremelor, aceste produse pot să nu ofere prea multe beneficii clinice, dar pot fi o parte plăcută a unui regim de frumusețe.
Efecte secundare
Consumul de lavandă nu are interferențe cunoscute cu medicamentele, deși poate doriți să procedați cu prudență dacă luați sedative sau medicamente pentru tratarea hipertensiunii arteriale.
Consumul de lavandă împreună cu sedative poate provoca somnolență crescută.
De asemenea, lavanda luată în combinație cu medicamente pentru hipertensiune arterială poate duce la scăderea prea mică a tensiunii arteriale.
Concluzii
Mulți oameni se bucură de parfumul plăcut și calmant al lavandei.
Numeroase studii au arătat că această plantă violet nu este doar un parfum, ci poate fi folosită pentru a trata simptomele unei varietăți de afecțiuni de sănătate.
Ana Reisdorf este un nutriționist-dietetician licențiat cu peste 13 ani de experiență în domeniul nutriției și dieteticii. Este fondatoarea unei agenții de „content-writing” alcătuită în întregime din experti în domeniul nutriției.