Lecitina a fost descoperită inițial de chimistul francez Maurice Gobley, care a numit o substanță pe care a extras-o din gălbenușul de ou după cuvântul grecesc pentru gălbenușul de ou, „lekithos”.
Lecitina este utilizată în comerț de mai bine de un secol, dar din moment ce procesul de extracție din gălbenușul de ou s-a dovedit costisitor pentru anumite aplicații, lecitina este astăzi extrasă nu numai din ou (lecitina de ou), ci și din boabe de soia (lecitina de soia) și din alte surse precum seminte de floarea soarelui, rapita si porumb.
Ce este lecitina
Lecitina este o grăsime care este necesară în celulele corpului. Poate fi găsită în alimente precum gălbenușurile de ou. Este folosită ca medicament și pentru fabricarea medicamentelor.
Este utilă pentru tratarea tulburărilor de memorie, cum ar fi boala Alzheimer și demența, precum și a altor probleme precum bolile de ficat, bolile vezicii biliare, colesterolul crescut, anumite tipuri de depresie, bolile de piele și anxietatea.
Termenul generic este desemnat pentru orice grup de substanțe grase galben-maronii care apar în țesuturile vegetale și animale care atrag atât apă, cât și substanțe grase.
Este folosită pentru a netezi texturile alimentelor, omogenizarea amestecurilor lichide, dizolvarea pulberilor și respingerea materialelor lipite. Este un amestec de glicerofosfolipide precum fosfatidiletanolamina, fosfatidilcolina, acidul fosfatidic și fosfatidilinozitol.
Fosfolipidele în soluție apoasă formează fie foi dublu stratificate, lipozomi, structuri lamelare sau micelii în funcție de temperatură și hidratare. Lecitina este vândută ca supliment alimentar și aditiv alimentar.
Este folosită în gătit ca emulgator și previne lipirea.
Conține coline, acid fosforic, doi acizi grași, esteri ai glicerolului, poziția, lungimea lanțului și gradul de nesaturare a acestor acizi variază, ceea ce are ca rezultat diferite lecitine având diferite funcții biologice.
Când este expusă la aer, lecitina pură este ceroasă și albă. Lecitina comercială este maro spre galben deschis și consistența diferă de la plastic la lichid.
Beneficiile lecitinei pentru sănătate
Iată câteva beneficii pentru sănătate ale lecitinei:
Promovează memoria
Lecitina este esențială pentru sănătatea cognitivă și procesele de reparare în creier după transformarea în neurotransmițător acetilcolină. Ar putea reduce declinul cognitiv și ar putea preveni bolile neurodegenerative, cum ar fi boala Parkinson și Alzheimer.
Crește imunitatea
Acest compus ajută la creșterea sănătății metabolice și vasculare prin protejarea organismului împotriva inflamațiilor și infecțiilor.
Inimă sănătoasă
Lecitina ajută la gestionarea nivelurilor de colesterol prin scăderea acumulării de plăci în vasele de sânge și artere și scăderea șanselor de atac de cord, ateroscleroză și accident vascular cerebral. Colesterolul ridicat duce la multe probleme cardiace, cum ar fi atacul de cord.
Lecitina promovează producția hepatică de colesterol bun, iar cantitățile sale adecvate protejează de accident vascular cerebral și atac de cord.
Sănătatea pielii
Fosfolipidele sunt de natură antioxidantă, prevenind efectele negative ale radicalilor liberi în organism, inclusiv în piele. Cantitățile adecvate de lecitină ar putea preveni petele de vârstă și ridurile.
Sănătatea bărbaților
Fosfolipidele ar putea promova circulația și ar putea îmbunătăți sănătatea cardiovasculară, ceea ce ar putea promova virilitatea și apetitul sexual la bărbați.
Ajută digestia
Lecitinele sunt folosite ca emulgator și aditiv în alimente și ajută la promovarea funcției digestive prin absorbția nutrienților de către intestinul subțire.
Sănătate mentală
Lecitina are fosfolipide cunoscute sub numele de fosfatidilinozitol, care este un compus natural care tratează eficient tulburarea de panică. Un studiu efectuat pe 6 pacienți cu manie a arătat că 5 au avut o sănătate mintală mai bună cu un aport de lecitină pură.
Reduce stresul
Lecitina promovează rezistența organismului la stres. Un studiu a fost realizat în 4 grupuri de 20 de indivizi. Participanții au primit 400, 600 sau 800 mg de lecitină cu fosfatidilserina sau placebo timp de 3 săptămâni. Grupul cu 400 mg a rezultat un răspuns la stres mai mic la testul de stres în comparație cu placebo.
Tratamentul colitei
Fosfatidilcolina derivată de lecitină formează 70% din grăsimile totale găsite în stratul de mucus care acoperă suprafața interioară a intestinului. Stratul acționează ca o barieră de protecție ajutând la prevenirea tractului digestiv de bacterii.
Ajută la pierderea în greutate
Lecitina este capabilă să emulsioneze grăsimile, adică ar putea pătrunde în celulele adipoase ale corpului și descompune grăsimea din acestea. Cu toate acestea, lecitina ar putea fi utilizată ca parte a pierderii în greutate cu un mecanism diferit.
Ar putea ajuta la descompunerea sângelui și a grăsimilor alimentare în molecule mai mici. Este esențial să spargeți grăsimile din dietă sau din sânge în acizi grași. Acest lucru ajută organismul să folosească acizii grași ca combustibil energetic decât să stocheze grăsimi în țesutul adipos.
Cum se folosește lecitina
Dozele de lecitină din soia studiate în studiile de cercetare includ:
- Pentru a trata simptomele demenței și Alzheimer: într-un studiu, participanții au luat 1.000 mg până la 2.500 mg în fiecare zi pentru o perioadă de șase luni.
- Pentru a ajuta la sănătatea cognitivă: 20 de mililitri dintr-un preparat comercial de lecitină numit au fost administrați de două ori pe zi pentru o perioadă de 84 de zile.
- Pentru a spori performanța atletică: au fost luate 2,2 grame zilnic timp de două zile. Cu o oră înainte de exercițiu, s-au luat 0,2 grame per kilogram de greutate corporală.
- Pentru a reduce colesterolul: 550 mg luate de trei ori pe zi sa dovedit a fi o doză eficientă.
- Pentru combaterea simptomelor de manie: 10 mg au fost luate de trei ori pe zi.
- Pentru a face față tulburărilor legate de stres: s-au luat 400 mg pe zi.
- Pentru a ajuta la simptomele bolii Parkinson: a fost luată o doză zilnică de 32 de grame pe zi timp de nouă săptămâni.
Efectele secundare ale lecitinei
Consumul excesiv de lecitină provoacă greață, salivație crescută, anorexie, diaree, dureri abdominale.
Lecitina de soia este derivată din uleiul de soia care conține proteine din soia care provoacă alergii. Pacienții care sunt sensibili la soia nu au prezentat nicio reacție la lecitină de soia.
Această lecitină prezintă un risc scăzut pentru persoanele care au o reactivitate minoră la soia. Conține proteine care leagă imunoglobulina E atunci când se leagă de anticorpii sistemului imunitar, declanșează un răspuns alergic provocând inflamație rapidă sau disconfort digestiv.
Persoanele care sunt alergice la soia ar trebui să o ia cu prudență.
Concluzii
Lecitina poate fi utilă în tratamentul anumitor boli, cum ar fi sindromul Tourette (o tulburare neurologică), boala Alzheimer, tulburarea bipolară (depresia maniacal), ateroscleroza, riscul cardiovascular, palpitațiile cardiace, herpesul, glicemia crescută și calculii biliari. Lecitina, de asemenea, bună pentru sănătatea ficatului și promovează pierderea în greutate.
Lecitina este foarte bună pentru a menține și regla metabolismul normal al colesterolului în organism. Este întotdeauna bine ca organismul să aibă un nivel ridicat de HDL în comparație cu nivelul de LDL. HDL (lipoproteinele de înaltă densitate) sunt foarte bogate în lecitină – în special tipul de lecitină obținut din anumite alimente vegetale din dietă.
Lecitina este, de asemenea, cheia pentru funcționarea creierului. Fosfatidilcolina (PC) din lecitină se rupe în colină și apoi acetilcolină (un neurotransmițător care este un derivat al colinei), care este foarte importantă pentru funcțiile creierului. Lecitina este foarte bună și pentru sănătatea mintală.
Lecitina este importantă pentru furnizarea de suficientă colină a creierului, care este folosită pentru a produce neurotransmițătorul acetilcolină, care scade odată cu vârsta. Nivelurile scăzute de acetilcolină pot duce la boala Alzheimer, tulburarea bipolară și sindromul Tourette.
Melissa Mitri, MS, RD este un nutriționist-dietetician licențiat precum și un scriitor profesionist în domeniul sănătății. Deține un cabinet privat care se concentrează pe ajutarea femeilor în obținerea pierderii sustenabile în greutate.