Cu toții ne dorim să avem un corp de invidiat.
Iar in goana noastră nebună spre corpul ideal ajungem să urmăm tot felul de sfaturi, dintre care unele total nesănătoase, să petrecem ore nesfârșite la sală și într-un final să ajungem în fața oglinzii în continuare nemulțumiți de felul în care arătăm.
Este oare dieta keto „rețeta succesului”? Haideți să aflăm mai multe!
A se vedea și: Cele mai bune pastile pentru testosteron cu efecte dovedite
Dieta ketogenică îți scade sau îți crește testosteronul?
Știm că pentru noi, cei pasionați de fitness, testosteronul este „Sfântul Graal” al masei musculare. Dar cum orice dietă implică și restricții calorice, putem să ne luam adio de la testosteron.
Cu cât restricția calorică este mai limitată în timp cu atât avem șansa de a ne crește nivelul de hormoni androgeni mai repede.
Dieta ketogenică este promovată în ultima vreme drept salvatoare a testosteronului și într-adevăr studiile arată o îmbunătățire considerabilă a testosteronului circulant la cei care urmează dieta ketogenică.
Deși nu se știe mecanismul exact care provoacă această creștere au fost lansate mai multe teorii, printre care, aportul crescut de colesterol (precursor al testosteronului) sau scăderea în greutate secundară dietei.
A se vedea și: Ajută ginsengul la creșterea testosteronului?
Cu toate acestea, alte studii arată cum carbohidrații (în special glucoza) eliminați complet în dieta ketogenică, joacă un rol important în sinteza testosteronului.
Glucoza este esențială în reglarea nivelului de GnRH produs la nivelul hipotalamusului, care reglează activitatea hipofizei responsabilă de eliberarea hormonilor gonadotropi. (FSH și LH- care acționează la rândul lor asupra testiculelor unde stimulează eliberarea de testosteron).
Absența ei, va duce evident la scăderea testosteronului.
Concluzii
Poate dieta keto să scadă nivelul de testosteron? NU, iar dacă îți place această dietă, urmeaz-o liniștit!
Mesajul pe care vreau să îl transmit este că dieta perfectă nu există.
Ceea ce trebuie să faci este să îți găsești propria dietă în care să ai un aport nutrițional adecvat și la care mai poți adăuga „plăceri” ocazionale. Ceva dulce mâncat uneori nu este o tragedie.
A se vedea și: Scade consumul de orez nivelul de testosteron?
Anthony Dugarte, MD are mai mult de un deceniu de experiență în domeniul forței și condiționării, al nutriției și al exercițiilor de reabilitare, precum și în redactarea și revizuirea conținutului legat de sănătate și stare de bine.