Oricât de delicată ar părea floarea, este de fapt destul de puternică. Medicina tradițională din plante folosește rădăcinile Primula veris pentru a trata tusea, iar florile sale sunt un remediu pentru durerile de cap.
Se spune că planta cu parfum de miere face minuni și în ceea ce privește problemele cardiace. Cunoașterea puterilor vindecătoare ale sale datează de mult timp.
Încă din Evul Mediu, savantul universal, Hildegard de Bingen, recomanda aşezarea pe inimă a unei comprese calde care conţine flori galbene ca soarele, pentru a alunga melancolia.
Mai târziu, adepții învățăturilor antroposofice ale lui Rudolf Steiner au combinat primula cu ciulinul de bumbac și hioscyamus pentru a corecta un ritm cardiac anormal.
Ce este ciuboțica cucului
Ciuboțica cucului este o plantă mică care crește în zonele temperate din Asia și Europa. Planta nu este prea văzută în latitudinile nordice și crește în poieni, fânețe și, de asemenea, în regiunile muntoase.
Nu este o plantă foarte înaltă, are flori mirositoare, de culoare galbenă și pe ea mici puncte portocalii. Are un mic rizom din care pornesc rădăcinile scurte groase și care se termină într-un mugure.
Mugurele înflorește la începutul primăverii. Florile, rădăcinile și uneori chiar frunzele sunt folosite pentru proprietățile lor medicinale.
Se recoltează primăvara în timp ce înflorește și continuă până când fructele încep să se formeze.
Ciuboțica cucului poate crește până la 25 cm înălțime, cu frunze în formă de ou crescând de la bază. Florile sunt galbene și au formă de umbrelă, adesea aranjate în ciorchini la capătul tulpinii.
Ciuboțica cucului este nativ în cea mai mare parte a Europei și Asiei temperate, dar poate fi găsit și în parcuri urbane în creștere și grădini urbane. Această specie a jucat un rol important în farmacologia și mitologia druidilor celtici.
Frunzele erau odată consumate în mod obișnuit ca hrană. Frunzele și rădăcinile de cowslip au fost, de asemenea, folosite în medicina populară. Utilizările includ tratamente antireumatice, ca sedativ și pentru tratamentul gutei.
Beneficiile pentru sănătate ale ciuboțicii cucului
Sedativ
Frunzele de sale de-a lungul anilor au fost folosite la prepararea ceaiului sedativ pentru a trata hiperactivitatea și insomnia. În Europa, generații l-au folosit ca remediu casnic pentru anxietate din cauza acestui efect sedativ. Se spune că florile sunt mai blânde, iar ceaiul făcut din ele calmează copiii hiperactivi și îi adoarme.
Expectorant
Pe lângă aceasta, florile și rădăcinile sale sunt un expectorant și sunt utilizate în tratamentul tusei, la fel ca patlagina, răcelilor comune și a altor simptome asemănătoare gripei. În Europa a fost folosit pe scară largă ca remediu casnic pentru tusea convulsivă. În prezent, există o mare cercetare care investighează utilitatea plantei în tratamentul astmului și a altor alergii.
Antispastic
Proprietățile sale antispastice sunt, de asemenea, în curs de investigare pentru utilizare în tratamentul tremorului, epilepsiei și bolii Parkinson.
Tratament pentru piele
Astăzi, aceasta este folosită de medici care folosesc plante medicinale pentru a face loțiuni de curățare a pielii și este folosit de ei pentru a trata coșurile, acneea și alte pete ale pielii. Proprietățile sale astringente unice sunt foarte eficiente în îndepărtarea murdăriei și deschiderea porilor pielii.
Tratament pentru boli artritice
Multe remedii populare au folosit ciuboțica cucului pentru a reduce coagularea sângelui și pentru boli reumatice precum artrita reumatică și guta.
Sanătătea tractului urinar
De asemenea, a fost util ca tratament pe bază de plante pentru infecțiile tractului urinar și afecțiunile renale.
Relaxant muscular
Ceaiul este o sursă bună de potasiu și magneziu, care ajută la relaxarea mușchilor. Ajută, de asemenea, la ameliorarea crampelor.
Promovarea sănătății digestive
Este benefică pentru constipație, datorită nivelului lor ridicat de conținut de fibre alimentare (pectină). Această combinație ajută la promovarea mișcărilor intestinale regulate și la calmarea problemelor digestive, cum ar fi durerea abdominală sau disconfortul alături de diaree.
Cum se folosește ciuboțica cucului pentru beneficiile sale pentru sănătate
Există multe moduri diferite de a o folosi. O infuzie se poate face folosind flori uscate peste care se toarnă apă clocotită. Se lasă la infuzat zece minute si apoi se bea ca tratament pentru răceli.
Rădăcinile pot fi amestecate cu apă și apoi fierte și lăsate deoparte să se răcească. Rezultatul se consumă rece și este benefic pentru inimă și sistemul circulator.
Siropul se poate face amestecând florile zdrobite cu miere și apă. Acest remediu la domiciliu este utilizat în cazurile de tulburări respiratorii, cum ar fi astmul și pentru tratarea tusei.
Ceaiul a fost adesea folosit ca remediu pe bază de plante pentru a trata insomnia. O formulă folosește un amestec de 50 de grame de plantă, 25 de grame de flori de lavandă, 15 grame de plantă de hamei și 10 grame de sunătoare. O linguriță din acest amestec se amesteca cu un sfert de litru de apă si se pune la fiert 3 minute. Se consumă cald.
Efecte secundare ale consumului de ciuboțica cucului
Floarea poate provoca reacții ale pielii în rândul persoanelor sensibile la aceasta.
Ciuboțica cucului conține niveluri ridicate de salicilați și nu este recomandat oricărei persoane cu o alergie cunoscută la aspirină.
De asemenea, nu trebuie utilizat de către oricine care urmează un tratament anticoagulant sau de către femeile însărcinate.
Concluzii
Ciuboțica cucului este o plantă comună care crește în regiunile temperate din Europa și Asia. Are proprietăți medicinale uimitoare și se folosesc atât formele proaspete, cât și cele uscate.
Această plantă este o plantă mică, care are flori mirositoare. Florile au puncte portocalii pe ele. Această plantă are, de asemenea, un mic rizom care permite rădăcinilor scurte groase să se ridice și să formeze un mugure.
Ciuboțica cucului se recoltează în sezonul de primăvară. Utilizarea principală a Ciuboțica cucului în medicina naturistă este pentru a trata bronșita, insomnia, nasul umflat și nasul dureros.
Acum că ați aflat de toate aceste beneficii uimitoare pentru sănătate, poate ar fi cazul să mergeți până la cel mai apropiat plafar pentru a va cumpără această plantă.
Ana Reisdorf este un nutriționist-dietetician licențiat cu peste 13 ani de experiență în domeniul nutriției și dieteticii. Este fondatoarea unei agenții de „content-writing” alcătuită în întregime din experti în domeniul nutriției.