Prima utilizare cunoscută a orzului a fost în 5000 î.Hr., când a fost folosit nu doar ca aliment, ci și pentru a trata probleme de sănătate, cum ar fi inflamația pielii, problemele hepatice și problemele de sânge. Se crede chiar că gladiatori antici foloseau orzul verde pentru a spori puterea și rezistența.
Natura ne oferă viață și ne poate vindeca, așa că nu este de mirare că multe plante sunt cu adevărat super-alimente care pot fi folosite, într-o formă sau alta, pentru a produce o serie de medicamente extrem de eficiente în industria farmaceutică.
Atunci de ce, nu mai mulți dintre noi încorporăm aceste alimente super sănătoase în dieta noastră? Dacă am face-o, s-ar putea să nu ajungem să avem nevoie de medicamente!
Având în vedere acest lucru, haideți să explorăm diferitele beneficii ale orzului verde și modul în care acestea vă pot afecta sănătatea!
Ce este orzul verde
Iarba de orz, sau orzul verde, sunt lăstari tineri, verzi și moi, care apar pe planta de orz. Are o serie de beneficii pentru sănătate asociate, care pot include ameliorarea colitei ulcerative și întărirea sistemului imunitar. De asemenea, menține pielea sănătoasă, efecte de întinerire asupra întregului organism și alte efecte pozitive.
Orzul verde este printre cele mai timpurii ierburi cultivate din lume, istoria sa fiind urmărită chiar înainte de 5000 î.Hr. Profilul său bogat în nutrienți și beneficiile multidimensionale au fost doar câteva dintre motivele popularității sale în rândul grecilor și romanilor antici. Pe lângă faptul că este folosit ca hrană pentru animale, recent a câștigat multă popularitate în întreaga lume pentru capacitatea sa de a îmbunătăți sănătatea.
Orzul este un superaliment bogat în nutrienți, încărcat cu vitamine precum vitamina A, vitaminele B, tiamina, riboflavina, niacina, vitamina B6, acid folic, vitamina C (acid ascorbic), vitamina E (alfa-tocoferol) și vitamina K (filochinonă). .
Conține electroliți, inclusiv magneziu, fosfor și potasiu, împreună cu alte minerale esențiale, cum ar fi zinc, fier și calciu. Iarba de orz este, de asemenea, un furnizor bogat de antioxidanți puternici, aminoacizi esențiali și enzime benefice. De asemenea, furnizează fibre valoroase organismului și nu oferă colesterol.
Beneficiile orzului verde
1. Umple golurile de nutriție
Orzul verde este atât de plin de nutrienți încât consumatorii se pot baza pe el pentru a umple eventualele lacune din dietele lor.
Vegetarienii și veganii, în special, le poate fi greu să obțină toată nutriția de care au nevoie consumând numai alimente pe bază de plante.
Deoarece este complet din punct de vedere nutrițional, este un supliment alimentar excelent.
2. Ajută la controlul nivelului de colesterol
În timp ce fibra din acesta este vedeta în controlul colesterolului, sucul de orz verde substanțe fitochimice precum flavonoidele și acidul folic, care au, de asemenea, un efect pozitiv asupra colesterolului.
Datele animale și clinice preliminare arată că aceste substanțe fitochimice ajută la scăderea colesterolului total și a nivelurilor de colesterol LDL în timp ce crește nivelul de colesterol HDL.
3. Ajută la gestionarea simptomelor bolilor cronice
Încărcat cu compuși bioactivi precum superoxid dismutaza și bioflavonoide, iarba de orz elimină radicalii liberi din organism.
Acest lucru poate juca un rol în reducerea inflamației în bolile cronice, cum ar fi sinovita reumatoidă, artrita și guta.
4. Benefic pentru sănătatea oaselor
Cu de 11 ori mai mult calciu decât laptele, sucul de orz verde este o sursă excelentă a acestui mineral, mai ales pentru persoanele care nu mănâncă produse lactate.
5. Inhibă creșterea tumorilor canceroase
Nivelurile ridicate de antioxidanți și clorofilă din orzul verde pot proteja împotriva agenților cancerigeni.
Un studiu deosebit de interesant arată că extractul de iarbă de orz inhibă creșterea tumorilor de sân și prostată.
Deși aceasta a fost o descoperire de laborator, rezultatele susțin alte cercetări de laborator care sugerează că acesta are proprietăți de combatere a cancerului.
6. Combustibil pentru imunitate
Fierul, cuprul, acidul folic, vitaminele C, B6 și B12 și proteinele sunt vitale pentru menținerea nivelului de hemoglobină și formarea globulelor roșii, iar acești nutrienți se găsesc din abundență în orzul verde.
Are de cinci ori mai mult fier decât spanacul, iar fierul îmbunătățește volumul sanguin și previne anemia și oboseala. Vitamina C ajută la îmbunătățirea rezistenței organismului la boli și infecții.
Proteinele din acesta sunt polipeptide ușor de absorbit și, odată ajunse în sânge, promovează metabolismul celular și neutralizează radicalii liberi.
7. Ajută la creșterea calității pielii
Deoarece seleniul afectează elasticitatea pielii și, atunci când este combinat cu antioxidanți, poate ajuta la prevenirea daunelor radicalilor liberi, sucul de orz verde este o alegere bună ca întineritor al pielii.
Efectele de regenerare celulară ale altor nutrienți din iarba de orz, cum ar fi clorofila, fierul și vitamina B, afectează și calitatea pielii, pentru un impact suplimentar.
Cum se poate consuma orzul verde
Pe piață sunt disponibile două forme de orz verde – sub formă de suc pudră sau măcinat. Există diferite moduri de obținere a acestor două forme, care diferă și prin proprietățile lor.
Prima metodă se bazează pe evaporarea apei din sucul de orz verde. Condițiile acestui proces permit păstrarea aproape completă a valorilor nutriționale ale orzului tânăr. Avantajul este o absorbție foarte bună a nutrienților, iar dezavantajul – lipsa fibrelor din pulberea preparată.
La rândul său, materia primă de orz verde se obține prin uscarea acestei materii prime la o temperatură relativ ridicată, urmată de măcinarea temeinică a acesteia.
Acest lucru are ca rezultat o reducere a conținutului de nutrienți. Cu toate acestea, datorită conținutului ridicat de fibre, persoanele care slăbesc ar trebui să apeleze la preparate din orz verde pentru a-și îmbunătăți eforturile.
Pudra de orz verde se dizolvă cel mai bine în apă sau suc de fructe. Poate fi folosit și ca adaos la iaurt, supă, salată sau cereale.
Cel mai bine este să-l luați cu aproximativ jumătate de oră înainte de masa propriu-zisă.
Cu toate acestea, se întâlnesc adesea păreri despre gustul neplăcut al cocktail-urilor cu pudră din orz verde.
Alternativa este să luați capsule cu pudră de orz verde – convenabil și ușor de luat. Este suficient să luați 2 capsule pe zi în timpul meselor.
Efecte secundare ale orzului verde
Consumul de orz verde este probabil să fie sigur. Efectele secundare ale orzului verde nu sunt prea pronunțate.
Deși hipersensibilitatea la produsele din orz este asociată de obicei cu sămânța și nu cu frunzele sau lăstarii verzi, pacienții cu boală celiacă sau alte sensibilități la orz probabil ar trebui să evite utilizarea acestuia.
Concluzii
Plin de nutrienți, orzul verde oferă o gamă largă de vitamine, minerale și aminoacizi benefici pentru organism.
Este un super aliment al naturii care este plin de nutrienți, vitamine, minerale și antioxidanți pentru a ajuta la eliminarea problemelor de sănătate, la întărirea sistemului imunitar și pentru a fi parte dintr-o dietă sănătoasă. Aceasta este într-adevăr un super aliment!
Anthony Dugarte, MD are mai mult de un deceniu de experiență în domeniul forței și condiționării, al nutriției și al exercițiilor de reabilitare, precum și în redactarea și revizuirea conținutului legat de sănătate și stare de bine.