Din ce în ce mai multe persoane aleg remediile naturale în locul medicamentelor prescrise de medic pentru a trata numeroase probleme de sănătate, inclusiv refluxul gastroesofagian, greața sau acneea.
Oțetul de cidru de mere este componenta principală dintr-o varietate de remedii naturale datorită proprietăților sale antimicrobiene și antioxidante.
Oțetul de cidru de mere poate ajuta la ameliorarea afecțiunilor scalpului, inclusiv mâncărimea persistentă și mătreața.
În acest articol, analizăm dovezile privind utilizarea oțetului de cidru de mere pentru tratarea mătreții.
Este oțetul din cidru de mere bun pentru mătreață?
Marea majoritate a dovezilor care susțin o astfel de afirmație sunt povești personale ale oamenilor care s-au confruntat cu această problemă.
Cu toate acestea, unele studii indică către anumite efecte ale oțetului din cidru de mere care pot fi de ajutor și pentru persoanele care se confruntă cu mătreața:
- Echilibrează pH-ul de la nivelul scalpului. Conform unui studiu desfășurat în 2019 și publicat în revista „Pediatric Dermatology”, acidul acetic conținut de oțetul din cidru de mere reduce pH-ul de la nivelul scalpului și ameliorează simptomele asociate cu mătreața.
- Inhibă dezvoltarea ciupercilor și a bacteriilor. Persoanele cu mătreață au o cantitate mai mare de S. epidermidis și fungi precum Malassezia decât persoanele care nu suferă de această afecțiune. Conform unui studiu din 2019, oțetul din cidru de mere nediluat are proprietăți antibacteriene și antifungice ce pot fi de folos în această situație.
Cum să folosești oțetul din cidru de mere pentru tratarea mătreții?
- Diluează 1-3 lingurițe de oțet din cidru de mere într-o cană cu apă călduță
- După spălarea părului cu șampon, toarnă amestecul pe păr
- Folosește degetele pentru a masa scalpul și a distribui oțetul pe toată suprafața capului
- Lasă amestecul să stea câteva minute înainte de a-ți clăti părul
Concluzii
Datorită pH-ului său scăzut și proprietăților antimicrobiene, oțetul din cidru de mere poate ajuta la reducerea mâncărimilor și a mătreții.
Cu toate acestea, cercetătorii nu au confirmat încă eficacitatea oțetului de cidru de mere ca tratament împotriva mătreții în cadrul unor studii.
Persoanele care doresc să încerce acest potențial remediu natural împotriva mătreții pot începe prin a aplica sfaturile prezentate mai sus, o dată sau de două ori pe săptămână.
În schimb, studiile au dovedit faptul că oțetul din cidru de mere ajută la arderea grăsimilor, reglarea glicemiei și întărirea sistemului imunitar. În acest sens, citește articolul nostru despre cele mai bune jeleuri cu oțet din cidru de mere și bucură-te de beneficii.
Ana Reisdorf este un nutriționist-dietetician licențiat cu peste 13 ani de experiență în domeniul nutriției și dieteticii. Este fondatoarea unei agenții de „content-writing” alcătuită în întregime din experti în domeniul nutriției.