În termeni simpli, ginecomastia reprezintă creșterea țesutului glandular de la nivelul sânilor la bărbați.
Este foarte important de diferențiat între pseudoginecomastia (lipomastia) produsă de excesul de țesut adipos și ginecomastia adevărată ce presupune o dezvoltare anormală a țesuturilor.
Cauzele pot fi diverse, de la anumite medicamente precum corticosteroizii până la anumite afecțiuni precum hipertiroidism sau insuficiența renală cronică.
Cu toate aceastea, ceea ce stă la baza ginecomastiei este un dezechilibru estrogeno-androgenic.
A se vedea și: Cele mai bune pastile pentru testosteron cu efecte dovedite
Poate creșterea nivelului de testosteron să ajute la dispariția ginecomastiei?
Dacă ginecomastia este provocată de un exces de estrogeni, pare logic că singura opțiune de tratament este creșterea testosteronului.
Ei bine, studiile contrazic această logică iar creșterea nivelului de testosteron la bărbații care au ginecomastie produce exact opusul și anume creșterea cantității de estrogeni din cauza unei enzime denumite „aromatază”.
Tocmai de aceea, nu este un tratament viabil.
A se vedea și: Cum îmi pot reduce libidoul fără a reduce nivelul de testosteron
Ce alte opțiuni de tratament există pentru ginecomastie?
Tratamentul medicamentos este în curs de dezvoltare dar există câteva medicamente care par a produce regresia bolii:
- Androgeni. Studiile arată că androgenii inhibă secreția de LH (hormon responsabil de secreția de testosteron). Danazol a reușit să trateze ginecomastia la 23% din bărbații dintr-un studiu. Din păcate, utilizarea acestuia este limitată din cauza efectelor adverse.
- Anti-estrogeni. Citratul de clomifen a arătat rezultate promițătoare într-un studiu unde a tratat 64% dintre pacienții cu ginecomastie.
- Inhibitori de aromatază. Anastrozol este un medicament studiat ce a scăzut într-un studiu incidența ginecomastiei la bărbații ce aveau cancer de prostată.
Tratamentul chirurgical este utilizat în cazul ginecomastiei persistente sau a suspiciunii de malignitate.
În cazul ginecomastiei din adolescență, tratamentul chirurgical trebuie amânat până la finalizarea pubertății datorită caracterului tranzitoriu al acesteia.
Concluzii
Ginecomastia este o afecțiune tratabilă dar care din păcate nu poate fi rezolvată ușor doar prin creșterea nivelului de testosteron.
Momentan, tratamentul chirurgical rămâne singura opțiune viabilă.
A se vedea și: Kratomul scade testosteronul?
Anthony Dugarte, MD are mai mult de un deceniu de experiență în domeniul forței și condiționării, al nutriției și al exercițiilor de reabilitare, precum și în redactarea și revizuirea conținutului legat de sănătate și stare de bine.