Guta este o formă de artrită care provoacă dureri spontane, inflamație, roșeață și dureri la atingere, la nivelul articulațiilor. Cel mai frecvent afectează articulațiile degetelor de la picioare, genunchi, încheieturi, cot și degete.
O caracteristică bine-cunoscută a gutei sunt atacurile de gută care apar atunci când se acumulează o cantitatea mult prea mare de acid uric în organism, fapt ce provoacă inflamarea și apariția durerii la nivel articular.
Această acumulare poate fi prevenită prin reducerea aportului de carne și băuturi alcoolice, dar conform unora și prin creșterea aportului de oțet din cidru de mere.
Este oțetul din cidru de mere indicat în gută?
Ideea că oțetul din cidru de mere are efecte antiinflamatorii și poate reduce inflamația din gută este frecvent vehiculată în spațiul public, dar din păcate există puține studii care să o susțină.
Un studiu, care a căutat o modalitate de control a nivelelor de acid uric prin dietă, a observat că urmarea unei diete alcaline crește excreția urinară de acid uric și acidifiază în consecință urina.
Dieta alcalină a presupus un consum de fructe și legume, contrar dietei acide care s-a bazat preponderent pe proteină de origine animală.
În cadrul dietei alcaline a fost inclus și consumul de oțet, dar nu a fost precizat dacă acesta era oțet din cidru de mere.
Deși studiile nu pot confirma un efect pozitiv al oțetului din cidru de mere, în ceea ce privește guta, acesta este extrem de eficient în stimularea arderii grăsimilor și în controlul glicemiei.
Chiar dacă poți consuma oțetul din cidru de mere ca atare, de ce să nu încerci să îl consumi sub forma unui desert de care te poți bucura? Citește articolul nostru despre cele mai bune jeleuri din oțet din cidru de mere ca să înțelegi despre ce vorbim.
Concluzii
Despre beneficiile oțetului din cidru de mere se știe de câteva secole încoace. Există studii care confirmă faptul că acesta poate fi de ajutor într-o dietă de slăbire sau pentru persoanele cu diabet, dar din păcate, nu are nici un beneficiu pentru persoanele care suferă de gută.
Ana Reisdorf este un nutriționist-dietetician licențiat cu peste 13 ani de experiență în domeniul nutriției și dieteticii. Este fondatoarea unei agenții de „content-writing” alcătuită în întregime din experti în domeniul nutriției.