
REZUMAT
- Uneori se crede că amețelile sunt un simptom al hipertensiunii arteriale – dar de obicei nu este cazul, spune cardiologul Luke Laffin,
- Tensiunea arterială ridicată nu este de fapt asociată cu senzația de amețeală, spune Dr. Laffin. De cele mai multe ori, senzațiile de amețeală sunt cauzate de afecțiuni ale urechii internet sau de hipotensiune arterială.
- Pentru reducerea tensiunii arteriale încearcă Cardione, Cardio Active sau Cardiol.
Hipertensiunea arterială, cunoscută și sub numele de tensiune arterială ridicată, este numită „ucigașul tăcut” dintr-un motiv întemeiat: poate avea consecințe grave asupra sănătății tale, dar, în cea mai mare parte, nu este însoțită de niciun fel de semne de avertizare.
Uneori se crede că amețelile sunt un simptom al hipertensiunii arteriale – dar de obicei nu este cazul, spune cardiologul Luke Laffin, MD. El explică modul în care amețelile pot fi legate de tensiunea arterială și ce se întâmplă probabil în schimb. Citește în continuare.
Poate hipertensiunea arterială să dea amețeli?
Tensiunea arterială ridicată nu este de fapt asociată cu senzația de amețeală, spune Dr. Laffin. Dar, pentru a încerca să îți da seama ce se află la baza problemei tale, este important să îți dai seama mai întâi ce fel de amețeală ai. Medicii încadrează de obicei acest simptom în două categorii diferite.
Un tip de amețeală este cea care se simte ca și cum camera se învârte. Această senzație este de obicei asociată cu vertijul, care poate fi cauzat de o varietate de afecțiuni, inclusiv infecții ale urechii, leziuni la cap și altele – dar nu și de tensiunea arterială ridicată.
„Este foarte puțin probabil ca simptomele de vertij să fie cauzate de orice tip de probleme legate de tensiunea arterială”, spune Dr. Laffin. „Pentru majoritatea oamenilor, este o problemă a urechii interne”.
Dacă te confrunți cu vertij frecvent, este important să vorbești cu medicul tău pentru a încerca să identifici și să tratezi cauza.
Celălalt tip de amețeală este senzația de leșin.
„Aceasta este de multe ori nu este cauzată de tensiunea arterială ridicată, ci de modificări ale tensiunii arteriale”, explică Dr. Laffin. „Trecerea de la o tensiune arterială ridicată la o tensiune arterială scăzută poate duce cu siguranță la amețeală, senzație de instabilitate și uneori chiar sincopă sau leșin.”
Acest tip de schimbare bruscă a tensiunii arteriale se poate întâmpla atunci când îți schimbi poziția, cum ar fi dacă te ridici rapid în picioare după ce ai stat întins o vreme. În mod obișnuit, corpul nostru se poate adapta rapid la aceste schimbări de poziție, trimițând suficient flux sanguin către creier pentru a se adapta la schimbările de poziție.
Uneori, însă, este nevoie de un moment pentru ca organismul tău să se adapteze, ceea ce determină temporar un flux sanguin mai mic către creier. Acesta este momentul în care apare amețeala.
Cum pot ameliora amețeala?
Senzațiile de amețeală sunt normale din când în când, dar dacă vrei să eviți în totalitate aceste stări, atunci asigură-te că ai un aport adecvat de apă, că îți schimbi pozițiile încet și eviți să stai în aceeași poziție o perioadă lungă de timp.
Concluzii
Contrar a ceea ce mulți ar putea crede, hipertensiunea arterială nu provoacă amețeli, iar de cele mai multe ori, acestea sunt legate de afecțiuni la nivelul urechii interne. Totuși, dacă simți că stările de amețeală sunt legate de hipertensiunea ta arterială, atunci ar fi bine să discuți acest aspect cu medicul tău.
De asemenea, pentru reducerea tensiunii arteriale, suplimentează tratamentul tău actual cu una dintre cele mai bune pastile naturiste pentru tratarea hipertensiunii arteriale: Cardione, Cardio Active sau Cardiol.

Melissa Mitri, MS, RD este un nutriționist-dietetician licențiat precum și un scriitor profesionist în domeniul sănătății. Deține un cabinet privat care se concentrează pe ajutarea femeilor în obținerea pierderii sustenabile în greutate.