Este un lucru bine consacrat faptul că dieta ne influențează nivelurile hormonale.
Astfel, putem transforma modul nostru de alimentație într-o oportunitate a manipula cantitatea unui anumit hormon.
Pentru sportivi, hormonul cel mai important este testosteronul. Acesta este sintetizat din colesterol.
Concluzia logică este că ai putea să îți crești nivelul de testosteron, natural, doar consumând foarte multe grăsimi, nu?
În același timp, un alt lucru dovedit științific este faptul că persoanele ce suferă de obezitate au un nivel foarte scăzut de testosteron.
De asemenea, știi de la televizor că fibrele sunt foarte importante pentru sănătatea microbiotei intestinale. DAR, în toate articolele care te învață „Cum să îți crești testosteronul?”, ai aflat că fibrele sunt inamicul testosteronului. Deci, unde este adevărul?
A se vedea și: Cele mai bune pastile pentru testosteron cu efecte dovedite
Ce impact are o dietă bogată în fibre și grăsimi asupra nivelului de testosteron?
Un studiu desfășurat în 2016 a aflat că bărbații care au trecut de la o dietă bogată în grăsimi (40% din calorii din grăsimi) la o dietă săracă în grăsimi (20% din calorii din grăsimi) au avut o scădere cu 10-15% a nivelului de testosteron circulant.
Cea mai mare scădere (de 26%) s-a observant la cei cu o dietă vegetariană foarte săracă în grăsimi. Astfel, răspunzătoare de scăderea hormonilor androgeni este dieta săracă în grăsimi, nu cea bogată.
Asta nu înseamnă că poți să dai buzna la McDonalds și să devorezi tot ce îți iese în cale.
Nu uita, obezitatea îți va reduce la rândul ei nivelul de testosteron.
Persoanele ce suferă de obezitate au un nivel mult mai scăzut al SHGB-ului (Globulina transportatoare a hormonilor sexuali). Mai puțin SHGB înseamnă mai puțin testosteron liber.
De asemenea, adipocitele aflate în exces vor transforma testosteronul în estrogen cu ajutorul unei enzime numite aromatază.
Moderația este cheia!
A se vedea și: Poate o dietă bogată în fibre și grăsimi să scadă testosteronul?
Cât despre fibre, marea majoritate a articolelor ce susțin că fibrele sunt dăunătoare pentru testosteron se bazează pe un studiu care a observat o scădere cu 12% a testosteronului total odată cu trecerea de la o dietă săracă în fibre la una bogată în fibre.
Ceea ce par să omită aceste articole este faptul că și cantitatea de grăsimi a fost înjumătățită și deja știm cât de importante sunt grăsimile pentru testosteronul nostru.
Concluzii
Deși o dietă bogată în grăsimi și fibre nu are un impact negativ asupra testosteronului, trebuie să acorzi o atenție sporită dietei tale astfel încât să nu îți crești cantitatea de țesut adipos mai mult decât este necesar.
Sursa grăsimilor este de asemena importantă. Grăsimile mononesaturate și polinesaturate sunt cele recomandate și care au impactul cel mai mare atât asupra sănătății cât și asupra sintezei de testosteron. Cât despre grăsimile trans, îți recomandăm să le eviți.
A se vedea și: Poate ajuta yoga la creșterea testosteronului?
Referințe
- https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/fats-and-cholesterol/
- https://www.webmd.com/men/what-low-testosterone-can-mean-your-health
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33741447/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1390292/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/159772/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1435181/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11699056/
Anthony Dugarte, MD are mai mult de un deceniu de experiență în domeniul forței și condiționării, al nutriției și al exercițiilor de reabilitare, precum și în redactarea și revizuirea conținutului legat de sănătate și stare de bine.