Fitoestrogenii sunt prezenți în mod natural în multe alimente obișnuite, cum ar fi legumele, semințele, fructele de pădure, vinul și ceaiul. Există o varietate de compuși diferiți din punct de vedere structura printre care lignanii.
Se știe că lignanii au multe acțiuni, inclusiv: anticancer, antioxidant, antihipertensiv, antiviral.
Cercetările efectuate relevă un mare potențial de scădere a riscului de boli cardiovasculare, osteoporoză, colesterol ridicat și diabet.
A se vedea și: Cele mai bune pastile pentru testosteron cu efecte dovedite
Deci, ei influențează cu siguranță hormonii, dar efectele vor varia foarte mult. Să vedem cum:
Ce contin semințele de in
Semințele de in au un profil nutrițional impresionant, fiind o sursă bogată de proteine, fibre, alimentele cu acizi grași esențiali și vitamine.
Semințele de in sunt o sursă excelentă de acid esențial omega-3 acid alfa linolenic (ALA), care poate fi transformat în EPA și DPA de către organism.
A se vedea și: Scade alergatul nivelurile de testosteron?
Reduc testosteronul semințele de in?
Au existat îngrijorări cu privire la faptul că ingestia de fitoestrogeni ar putea modifica sau inhiba absorbția testosteronului sau ar putea prezenta efecte pro-estrogenice, în special la bărbați.
Cu toate acestea, aceste afirmații sunt nefondate și se bazează doar pe studii prost concepute pe rozătoare cărora li s-au administrat cantități mari de fitoestrogeni.
Fitoestrogenii se pot lega într-adevăr atât de receptorii alfa, cât și de beta-estrogen, dar metilarea și glicozilarea fitoestrogenilor limitează și chiar inhibă orice activitate pro-estrogenică, prevenind astfel orice efecte adverse potențiale asupra absorbției sau producției testosteronului atât la bărbați, cât și la femei.
Concluzii
Beneficiile pentru sănătate ale semințelor de in au fost examinate și s-a demonstrat că ajută și protejează în mod covârșitor sănătatea. Publicațiile care evidențiază posibilele efecte adverse de la fitoestrogeni s-au bazat pe ipoteze sau pe studii pe rozătoare, mai degrabă decât pe modul în care compușii sunt descompuși sau preluați în corpul uman.
Deși este important să fiți conștienți și să luați în serios avertismentele de sănătate, dovezile nu susțin ideea că semințele de in sunt dăunătoare sănătății umane; de fapt, dovezile susțin beneficiile copleșitoare ale consumului regulat de semințe de in.
A se vedea și: Te face testosteronul mai nervos?
Anthony Dugarte, MD are mai mult de un deceniu de experiență în domeniul forței și condiționării, al nutriției și al exercițiilor de reabilitare, precum și în redactarea și revizuirea conținutului legat de sănătate și stare de bine.