În timp ce o mare parte din literatura medicală actuală se mândrește cu beneficiile medicinale ale marijuanei, mai puțină literatură a fost dedicată potențialelor daune pe care marijuana le poate provoca funcției de reproducere.
Cea mai mare parte a cercetării în acest domeniu a fost efectuată pe animale, adesea maimuțelor rhesus cărora li s-a administrat tetrahidrocanabinol injectabil (THC). Studiile la om sunt în creștere, oferind o oarecare perspectivă asupra efectelor consumului cronic de canabis asupra sănătății bărbaților.
Să vedem ce spun acele studii!
A se vedea și: Cele mai bune pastile pentru testosteron cu efecte dovedite
Fumatul de marijuana reduce nivelul de testosteron
Consumul de marijuana a fost legat de un nivel mai scăzut de testosteron la bărbați. Studiile la om au arătat scăderi dependente de doză ale hormonului luteinizant și ale testosteronului în rândul consumatorilor de marijuana pe termen lung de sex masculin.
THC, constituentul psihoactiv primar din marijuana, blochează eliberarea hormonului de eliberare a gonadotropinei (GnRH), ceea ce duce la scăderea LH, determinând celulele Leydig să producă mai puțin testosteron.
Atât studiile in vivo, cât și cele in vitro au arătat că marijuana perturbă spermatogeneza și funcția spermei – în special motilitatea, capacitatea și reacția acrosomică, procesul în care spermatozoizii fuzionează cu ovulele. Un studiu a constatat că mai mult de 1/3 din consumatorii exclusivi de marijuana bărbați cronici testați au avut oligospermie.
A se vedea și: Reduc semințele de chia testosteronul la bărbați
Efecte ale fumatului de marijuana asupra sistemului reproductiv
Canabinoizii din marijuana perturbă funcția endocannabinoizilor naturali care joacă un rol în reglarea sistemului reproductiv. Receptorii endocannabinoizi se găsesc pe testicule și spermatozoizi umani.
În corpul uman, endocannabinoizii sunt eliberați și îndepărtați rapid. În schimb, THC are un timp de înjumătățire lung de 24 până la 36 de ore și este solubil în grăsimi, ceea ce ar putea provoca supraestimularea sistemului endocannabinoid. Acest lucru poate explica parțial mecanismul prin care canabinoizii exogeni perturbă sistemul de reproducere.
Concluzii
Sunt necesare mai multe studii științifice pentru a înțelege pe deplin relația dintre marijuana și echilibrul hormonal uman, dar cele deja efectuate par să sugereze că această deprimă nivelurile de testosteron.
Între timp, pacienții care consumă în mod regulat marijuana – fie recreațional, fie medicinal – pot beneficia de monitorizarea nivelului lor hormonal. Un profil complet hormonal este o modalitate excelentă de a face acest lucru, iar diagnosticarea cu testosteron scăzut nu trebuie să întârzie.
A se vedea și: Cum pot crește nivelul de testosteron în mod natural pentru a stimula creșterea bărbii
Anthony Dugarte, MD are mai mult de un deceniu de experiență în domeniul forței și condiționării, al nutriției și al exercițiilor de reabilitare, precum și în redactarea și revizuirea conținutului legat de sănătate și stare de bine.