Conform American Urology Association (AUA) se consideră un nivel scazut de testosteron, valorile care se încadrează sub limita de 300 ng/dL.
Aceeași instituție avertizează că prevalența acestei afecțiuni a crescut alarmant în ultimul deceniu.
S-a ajuns ca aproximativ 39% dintre bărbații de peste 45 de ani să prezinte simptome specifice hipogonadismului, procent ce crește direct proporțional cu vârsta.
Și mai îngrijorător este rezultatul unui studiu care a găsit o asociere între un nivel scăzut de testosteron și un risc crescut pentru evenimente cardiovasculare, infarct sau accident vascular cerebral.
A se vedea și: Cele mai bune pastile pentru testosteron cu efecte dovedite
Care sunt semnele care indică un nivel scăzut de testosteron?
Libidoul scăzut este unul dintre primele semne (simptome lipsa testosteron) pentru care bărbații se adresează unui medic și care de cele mai multe ori indică un nivel scăzut de testosteron.
Acesta este direct responsabil de influențarea apetitului sexual prin efectul de stimulare pe care îl are asupra secreției de dopamină la nivelul centrului hipotalamic.
Impotența este un alt simptom cu care se confruntă mulți bărbați ce află mai târziu că suferă de hipogonadism.
Pe lângă menținerea libidoului, testosteronul este responsabil și de stimularea secreției de oxid nitric.
Acesta este un important vasodilatator al corpului uman, care acumulându-se la nivelul arteriolelor peniene și în sinusoidele corpului cavernos, determină erecția.
Absența factorului stimulator al secreției acestuia, va duce evident la disfuncție erectilă.
Cu toate acestea, doar în 50% din cazuri, terapia substitutivă hormonală cu testosteron îmbunătățește tulburările de dinamică sexuală.
A se vedea și: Există vreo legătură între tatuaje și testosteron?
Astfel, se poate înțelege că nivelul de testosteron scazut la barbati nu este singurul factor care determină impotența și de cele mai multe ori există și alte probleme de sănătate care joacă un rol în apariția acesteia:
- Diabetul
- Hipertensiunea arterială
- Hipercolesterolemia
- Fumatul
- Consumul de alcool
- Depresia
- Stresul
- Anxietatea
Deși este dificil de cuantificat, scăderea secreției de spermă se regăsește în lista de simptome care sugerează un nivel scăzut de hormoni androgeni.
Testosteronul joacă un rol vital în spermatogeneză asigurând maturizarea și eliberarea spermatozoizilor de la nivelul celulelor testiculare.
Cu toții știm că există o componentă genetică când vine vorba despre pierderea părului.
Cu toate acestea, realitatea ne învață că majoritatea bărbaților cu testosteron scăzut, suferă de calviție.
Oboseala cronică face și ea parte din simptomele frecvent raportate de bărbații cu hipogonadism și este prezentă în pofida odihnei și a somnului.
Încă un simptom extrem de pregnant la bărbații cu un nivel scăzut de testosteron este pierderea masei musculare și creșterea țesutului adipos.
Testosteronul stimulează sinteza proteică la nivel muscular precum și eliberarea hormonului de creștere de la nivel hipofizar.
Mai mult decât atât, facilitează funcționarea adecvată a metabolismului și utilizarea completă a caloriilor din alimente.
Tocmai de aceea, un nivel scăzut de testosteron, ce duce la pierderea factorilor care stimulează creșterea musculară precum și a factorilor care asigură menținerea metabolismului în limitele normale, va duce la creștere în greutate și pierdere de masă musculară.
Osteoporoza, ce se traduce prin subțierea oaselor este o afecțiune frecvent asociată cu femeile.
Cu toate acestea, bărbații care suferă de testosteron scăzut pot de asemenea să dobândească această afecțiune debilitantă.
Testosteronul și în special forma sa redusă DHT, joacă un rol important la nivelul celulelor osoase.
Mai precis, acești hormoni stimulează proliferarea osteoblastelor (celulele osoase tinere) responsabile de producerea proteinelor matricei osoase și de mineralizarea osoasă și inhibă activitatea osteoclastelor, cu rol în „distrugerea” osului.
Un nivel scăzut de testosteron va facilita astfel catabolismul asupra țesutului osos, proces ce duce în timp la dezvoltarea osteoporozei.
Odată cu instalarea acestei afecțiuni, riscul de fracturi osoase crește radical, de aceea insuficiența androgenică trebuie tratată la timp.
Încă un simptom ce determină foarte mulți bărbați să apeleze la un medic sunt schimbările de dispoziție.
Cercetările arată că cei care suferă de un nivel scăzut de testosteron sunt mai predispuși la depresie, iritabilitate și lipsă de concentrare.
Mecanismul ce stă în spatele acestor manifestări nu a fost încă pe deplin elucidat.
Dacă ți-ai făcut analizele recent și ai constatat că globulele tale roșii nu se află în parametrii optimi, mai precis suferi de anemie, conform „Journal of the American Medical Association” testosteronul scăzut poate fi una dintre cauze.
Fiind un hormon anabolic, acesta este strâns legat de procesul de eritropoieză (sinteza globulelor roșii) și de metabolismul fierului, important pentru producerea de hemoglobină.
Aceasta este responsabilă de transportul gazelor respiratorii și se află în componența eritrocitelor.
Nu în ultimul rând, testosteronul scăzut poate produce ginecomastie (creșterea sânilor) precum și micșorarea testiculelor.
Când ar trebui să mergi la medic?
Dacă prezinți simptomele descrise mai sus, scăderea libidoului, impotență, reducerea cantității de spermă, pierderea masei musculare și acumularea de grăsime, îți recomandăm să mergi cât mai repede la medic pentru investigații.
Pentru a stabili un diagnostic precis, vor fi necesare câteva analize de sânge, ce vor fi efectuate la un laborator de specialitate.
Valorile normale ale testosteronului se încadrează între 300 și 1000 ng/dL.
Care este tratamentul pentru testosteronul scazut la barbati?
În orice afecțiune, medicul se adresează mai întâi stilului de viață.
De aceea, prima etapă a tratamentului constă în modificarea factorilor externi care ar putea perturba producția de testosteron.
Reducerea consumului de alimente procesate (fast-food), creșterea activității sportive zilnice, odihna adecvată, reducerea stresului sunt doar câteva dintre recomandările ce îți pot readuce testosteronul la un nivel optim.
Pentru un efect potențat, îți sugerăm un stimulent de testosteron, studiile arată că efectele se resimt după doar câteva zile de administrare
Iar dacă îți faci griji cu privire la compoziția acestor suplimente, poți sta liniștit, acestea conțin doar ingrediente naturale cu efecte dovedite în zeci de articole științifice.
Dacă ai auzit despre efectele benefice asupra testosteronului exercitate de Ashwagandha, zinc, magneziu, acid aspartic, vitamina D sau B6, Testofuel conține exact aceste substanțe, în doze ajustate, pentru a obține o secreție maximă de testosteron.
În ultimă instanță, poți opta la recomandarea medicului pentru terapia de substituție hormonală cu testosteron.
Aceasta vine sub forma injecțiilor cu testosteron, gelurilor, plasturilor, comprimatelor sau a implanturilor subdermice, ce au rolul de a crește nivelul acestui hormon.
Injecțiile cu testosteron deși sunt cele mai eficiente sunt refuzate de mulți pacienți din cauza durerii și frecvenței de administrare.
Gelurile sau plasturii sunt cel mai ușor de folosit, deoarece se aplică direct pe piele.
Dezavantajul constă în faptul că testosteronul se eliberează lent în sânge deci efectele vor fi resimțite treptat.
În anumite cazuri pot fi semnalate reacții adverse precum mâncărimi, iritații, pustule iar riscul de contaminare a unui membru al familiei, în special a copiilor este crescut.
Comprimatele cu testosteron trebuie administrate o dată la 12 ore și eliberează testosteronul lent, dar pot provoca iritația gingiilor sau dureri de cap.
În ceea ce privește implanturile subdermice, veștile sunt îmbucurătoare.
Acestea par a fi la fel de eficiente ca și injecțiile cu testosteron cu avantajul că trebuie administrate o dată la 6 luni iar procedura de implantare este minim invazivă și nedureroasă.
Trebuie precizat că această terapie, ca orice procedură medicală nu este lipsită de riscuri.
Ea poate duce la diverse afecțiuni precum creșterea numărului de globule roșii în sânge, apnee în somn și cel mai îngrijorător la cancer de prostată, în special la bărbații în vârstă.
De aceea, cei care se regăsesc în ultima categorie menționată trebuie să meargă la controale regulate, pentru a descoperi din timp semnele incipiente ale bolii.
Concluzii
Tu îți cunoști cel mai bine corpul, deci dacă observi unul dintre aceste simptome ale testosteronului scăzut (lipsa de testosteron), nu ezita să îți faci o programare la medic.
Acesta îți va putea recomanda câteva analize de sânge care vor orienta ulterior diagnosticul și tratamentul.
Indiferent de rezultat, stai liniștit, testosteronul scăzut nu este o boală debilitantă iar recuperarea se poate face foarte rapid, mai ales dacă utilizezi un stimulent de testosteron.
A se vedea și: Poate pierderea în greutate să crească testosteronul?
Anthony Dugarte, MD are mai mult de un deceniu de experiență în domeniul forței și condiționării, al nutriției și al exercițiilor de reabilitare, precum și în redactarea și revizuirea conținutului legat de sănătate și stare de bine.