
Diabetul zaharat, mai frecvent cunoscut sub numele de diabet pur și simplu, este o boală cronică care apare atunci când corpul dumneavoastră nu poate procesa în mod corespunzător glucoza (zahărul).
Există mai multe tipuri diferite de diabet și au cauze diferite. Dar cu toate tipurile, glucoza poate crește prea mult.
Când mâncați, corpul dumneavoastră descompune cea mai mare parte a alimentelor în glucoză. Glucoza este apoi trimisă în sânge pentru a alimenta celulele din corp cu energie, inclusiv creierul.
Acest lucru declanșează pancreasul să elibereze un hormon numit insulină, care ajută la intrarea glucozei în celule.
Dacă aveți diabet, pancreasul fie nu produce suficientă (sau nu produce deloc) insulină, fie celulele corpului dumneavoastră nu folosesc insulina așa cum ar trebui să o facă. Acest lucru duce la niveluri ridicate de zahăr în sânge, ceea ce provoacă simptome.
Mai departe, vom trata subiectul mai pe larg.
A se vedea și: Cele mai bune alimente pentru a scădea nivelul zahărului din sânge
Care sunt simptomele diabetului, ce îl cauzează, care este tratamentul sau și cum se poate preveni acesta
Care sunt diferitele tipuri de diabet
Diabetul de tip 1, o boală autoimună, în care celulele pancreasului sunt distruse, ducând la scăderea sau lipsa producției de insulină. Persoanele diagnosticate cu diabet zaharat de tip 1 trebuie să-și controleze glicemia prin injecție de insulină.
Acesta este, de asemenea, unul dintre cele mai frecvente tipuri de diabet la persoanele sub 30 de ani, dar se poate întâmpla la orice vârstă.
Diabetul de tip 2 este cel în care organismul devine rezistent la acțiunea insulinei ducând la creșterea nivelului de zahăr din sânge.
În această stare, pancreasul produce insulină, dar fie în cantități inadecvate, fie insulina nu funcționează eficient.
Are loc la adulti mult mai in varsta, cineva peste 40 de ani dar poate aparea si in copilarie.
Diabetul de tip 2 poate fi controlat prin unele ajustări ale stilului de viață, cum ar fi o dietă sănătoasă, exerciții fizice și controlul greutății.
Simtomele cele mai frecvente ale diabetului
Simptomele diabetului zaharat la bărbați
Simptomele diabetului zaharat specifice bărbaților includ disfuncția erectilă și scăderea masei musculare sau a forței.
Simptomele diabetului zaharat la femei
La femei, simptomele specifice ale diabetului includ infecțiile de tract urinar, infecția cu drojdie și mâncărimea pielii uscate. Simptomele diabetului zaharat la femei variază, iată cele mai frecvente în fiecare tip.
Simptomele diabetului de tip 1
- Sete frecventă;
- Foame frecventă;
- Pierdere în greutate neintenționată;
- Vedere încețoșată;
- Oboseală;
- Urinări frecvente;
- Schimbări de dispoziție.
Simptomele diabetului de tip 2
- Foame crescută;
- Nevoia frecventă de a urina;
- Oboseală;
- Rănile care durează prea mult să se vindece;
- Sete care nu dispare dupa consumul de apă.
Cauzele diferitelor tipuri de diabet
Experții nu știu exact ce cauzează diabetul de tip 1, dar știu că este o afecțiune autoimună. Aceasta înseamnă că sistemul dumneavoastră imunitar atacă celulele care produc insulină în pancreas și le distruge. Genetica dumneavoastră poate avea un rol, iar alți factori, cum ar fi o infecție virală, pot declanșa și tipul 1.
Anumiți factori vă pot crește riscul de a dezvolta diabet de tip 1, cum ar fi:
- Un părinte sau un frate cu diabet zaharat de tip 1;
- A fi expus la o boală virală;
- Leziuni ale pancreasului;
- Având autoanticorpi pentru diabet.
Diabetul de tip 2 se dezvoltă atunci când celulele dumneavoastră devin rezistente la insulină și nu pot pătrunde în mod corespunzător în acele celule. Pancreasul dumneavoastră încearcă să facă mai multă, dar nu poate ține pasul.
Glucoza din alimente rămâne în sânge, iar nivelul de glucoză din sânge crește. La fel ca diabetul de tip 1, se crede că și tipul 2 implică factori genetici și de mediu.
Factorii cunoscuți care vă pot crește riscul de diabet de tip 2 includ:
- A avea un părinte sau un frate cu diabet de tip 2;
- A fi supraponderal;
- Inactivitatea;
- Hipertensiune arterial;
- Vârsta de 45 de ani sau mai mult;
- A avea un nivel scăzut de lipoproteine de înaltă densitate (HDL) (colesterolul „bun”) sau un nivel ridicat de trigliceride;
- Fumatul.
Tratament
Este posibil să se gestioneze diabetul de tip 2 prin consumul de alimente sănătoase, exerciții fizice și menținerea unei greutăți corporale sănătoase.
Dacă aceste modificări ale stilului de viață nu sunt suficiente pentru a ajuta organismul să-și controleze nivelul de glucoză din sânge, pot fi necesare și medicamente pentru diabet sau terapia cu insulină.
Scopul tratamentului este de a menține un nivel sănătos de glucoză din sânge și de a preveni complicațiile legate de diabet.
De asemenea, se poate apela la cele mai bune medicamente naturiste pentru scăderea glicemiei.
Prevenirea diabetului zaharat include consumul unei diete bogate în fibre, săracă în grăsimi, bazată pe fructe, legume și cereale integrale.
De asemenea, exercițiile fizice ajută la scăderea nivelului de glucoză din sânge. Exercițiile fizice regulate ajută, de asemenea, la menținerea unei greutăți corporale sănătoase și la controlul tensiunii arteriale crescute și a nivelului ridicat de colesterol din sânge.
Acest lucru, la rândul său, ajută la reducerea riscului de afecțiuni legate de sănătate, cum ar fi atacul de cord și accidentul vascular cerebral.
Concluzii
Un plan personalizat de îngrijire vă poate ajuta mult să vă gestionați diabetul. Aceasta implică în principal schimbări de stil de viață.
Mulți oameni cu diabet au o echipă de experți care îi ajută să-și gestioneze îngrijirea.
Dacă aveți nevoie de ajutor, discutați cu medicul dumneavoastră despre opțiuni și luați în considerare obținerea unei trimiteri către un specialist certificat în îngrijirea diabetului.
A se vedea și: Efectele diabetului zaharat în corpul dumneavoastră

Ana Reisdorf este un nutriționist-dietetician licențiat cu peste 13 ani de experiență în domeniul nutriției și dieteticii. Este fondatoarea unei agenții de „content-writing” alcătuită în întregime din experti în domeniul nutriției.