De-a lungul anilor, varza a devenit cea mai cunoscută dintre legumele brassica. Un motiv pentru aceasta este că este ușor disponibilă și accesibilă.
De fapt, varza a primit porecla „medicamentul săracilor” în Evul Mediu datorită costului redus și avantajelor pentru sănătate.
Un element de bază al rețetelor de zi cu zi, varza oferă experiențe plăcute gurii noastre și beneficii mari pentru sănătate care le fac și mai interesante!
Dacă vreți serios să vă îmbunătățiți dieta, să începeți cu această legumă cruciferă este perfect.
Un fapt remarcabil despre varză este că, deși aparțin aceluiași grup, acestea vin în culori și forme diferite!
Ce este sucul de varză
Sucul de varză poate fi făcut din mai multe tipuri diferite de varză. Varza este un membru al speciei Brassica oleracea care include și varză, broccoli, varză de Bruxelles și conopida.
Varietățile populare de suc de varză includ sucul de varză roșie și sucul de varză roșie fermentat. Există și amestecuri de sucuri care includ suc de varză. Beneficiile nutriționale ale sucului de varză depind de ingredientele din sucul pe care îl beți.
Toate soiurile de varză sunt sărace în calorii și bogate în vitamina C. De fapt, o jumătate de cană conține 45% din aportul zilnic recomandat de vitamina C, și are doar 14 calorii.
Varza are, de asemenea, vitamina A, potasiu și alte vitamine și minerale. Varza roșie oferă un compus suplimentar numit antociani, care sunt asociate cu un risc mai scăzut de boli cardiovasculare.
Beneficiile sucului de varză
1. Vindecă ulcerele
Mucoasa tractului gastrointestinal este susținută. Deoarece sucul de varză este bogat în sulforafan, previne ulcerul peptic. Prezența substanțelor fitochimice în sucul de varză ajută la ameliorarea simptomelor de reflux acid și calmează mucoasa gastrică.
2. Protejează de bolile de inimă
Boala de inimă este prevenită prin prezența seleniului în sucul de varză. Sucul de varză previne, de asemenea, accidentul vascular cerebral, bolile cardiovasculare și hipertensiunea arterială datorită prezenței acizilor grași Omega 3 în nivel ridicat.
3. Vizează colesterolul „rău”
Colesterolul rău este redus de sucul de varză prin scăderea nivelurilor sanguine de lipoproteine cu densitate joasă.
4. Spune la revedere artritei
Simptomele artritei sunt prevenite din sucul de varză, deoarece este bogat în seleniu. Datorită proprietăților sale antiinflamatorii, ajută la lupta împotriva tulburărilor inflamatorii degenerative.
5. Tratează astmul, răcelile și bronșita
Sucul de varză crudă poate accelera procesul de vindecare al tractului respirator. Este de minune pentru vindecarea eficientă a bronșitei, răcelii și astmului.
6. Proprietăți anticancerigene
Proprietățile anticancerigene ale sucului de varză previn apariția cancerului de prostată, colon și vezică urinară.
Riscul de cancer de sân este redus prin schimbarea modului de utilizare a estrogenului în organism. De asemenea, crește imunitatea.
Se generează noi celule sanguine, iar prezența fierului în cantități mari ajută bolnavii de anemie. Vitamina C este prezentă în varză în proporție de 60%, ceea ce ajută la absorbția fierului. Pacienților cu anemie li se recomandă varză de către medic.
8. Detoxifică
Sucul de varză crudă ajută la detoxifierea organismului de hormonii și substanțele chimice dăunătoare.
9. Benefic pentru piele
Sucul de varză conține vitamina E și vitamina A care ajută pielea.
10. Atenuează alergiile
Celulele T sunt reglate de un compus numit histidină care previne alergiile. În sinteza globulelor albe și roșii din sânge este implicat aminoacidul care ajută la apărarea imunitară, la inflamație și tratează reacțiile alergice.
11. Face părul puternic
Sucul de varză ajută la evitarea căderii părului, făcând părul puternic. Prezența sulfului în sucul de varză este excelentă pentru unghii, fire de păr și piele. De asemenea, ajută la recuperarea căderii părului. Promovează părul puternic hrănind rădăcinile.
12. Menține creierul sănătos
Promovează funcția mentală adecvată deoarece conține vitamina K. Boala Alzheimer și afectarea nervilor sunt, de asemenea, prevenite. Radicalii liberi si acidul uric sunt eliminati prin prezenta sulfului si a vitaminei C in cantitate mare.
13. Oase puternice
Riscul de osteoporoză și slăbire a oaselor poate fi redus de sucul de varză datorită prezenței magneziului și potasiului care sunt vitale pentru protecția oaselor.
Cum se consumă sucul de varză
Fierbeți apă într-o oală mică timp de 30 de minute. Apa pe care o utilizați trebuie să fie lipsită de clor și alți aditivi. Majoritatea elementelor nedorite pot fi eliminate prin fierbere, dar puteți, de asemenea, să vă treceți apa printr-un filtru sau să o lăsați la temperatura camerei timp de 24 de ore.
Rețineți că nu trebuie să faceți acest lucru dacă utilizați apă distilată. Trebuie să vă purificați apa doar dacă vine de la robinet sau fântână.
Puneți 675g de varză tocată și apa intr-un blender. Folosiți un blender mare, astfel încât acesta să fie plin doar aproximativ 2/3. Dacă umpleți blenderul până sus, este posibil ca ingredientele să nu se amestece suficient de bine.
Amestecați varza și apa împreună la viteză mică. Opriți-vă de îndată ce apa devine verde, împreună cu bucăți vizibile de varză care plutesc. Durează doar unul sau două minute.
Amestecați la maxim timp de aproximativ 10 secunde. Nu lăsați să se amestece la viteză mare mai mult. Ar trebui să mai rămână câteva bucăți mici de varză care plutesc în suc. Nu doriți să creați o pasta.
Turnați amestecul într-un borcan de 1 litru. Asigurați-vă că există cel puțin 2,5 centimetri între suprafața amestecului de varză și marginea borcanului. Lichidul se va extinde probabil pe măsură ce se așează, așa că are nevoie de spațiu.
Sigilați bine borcanul cu folie de plastic. Pentru o etanșare mai bună, puteți întinde folie de plastic peste gura borcanului.
Amestecul de varză se lasă să stea la temperatura camerei. Temperatura nu trebuie să scadă sub 20 de grade Celsius sau să crească peste 25,6 grade Celsius. Temperatura ideală este de aproximativ 22,2 grade Celsius.
Lăsați amestecul de varză să stea timp de 3 zile sau 72 de ore. Sucul este în fermentație, crescând culturi care vă vor ajuta sănătatea digestivă.
Puneți o sită cu plasă peste un borcan curat și gol. Folosiți o sită cu spații relativ mici, dacă este posibil, pentru a separa cât mai mult posibil din lichidul amestecului de părțile solide ale amestecului. Asigurați-vă că sita pe care o utilizați este, de asemenea, mai mică decât gura borcanului pentru a evita orice suprapunere sau scurgere.
Se toarnă lichidul pulpos prin strecurătoare și în al doilea borcan. Se strecoară lichidul încet pentru a evita vărsarea accidentală a sucului sau ca sita să se înfunde cu pulpa.
Păstrați sucul de varză în frigider până când este gata de utilizare și serviți-l rece.
Efectele secundare ale consumului de suc de varză
Varza poate ajuta la scăderea nivelului de acetaminofen din organism dacă este consumată în mod regulat. Dacă luați zilnic un analgezic precum, poate doriți să vă limitați consumul de varză.
În plus, datorită concentrației mari de vitamina K, varza crudă poate reduce efectele anticoagulante ale warfarinei dacă este ingerată în cantități semnificative.
Dacă luați medicamente și intenționați să consumați suc de varză, discutați cu medicul dumneavoastră despre posibilitatea unei interacțiuni medicamentoase.
Există unele dovezi că consumul de multă varză poate cauza probleme cu prescripțiile precum oxazepam, diferite tratamente care implică substraturi ale citocromului P450 1A2 (CYP1A2) și unele medicamente pentru diabet.
Varza interferează cu activarea iodului în organism. Prin urmare, pacienții cu afecțiuni cunoscute la nivelul tiroidei trebuie să-și consulte medicul.
Concluzii
Pentru o legumă versatilă, cruciferă din familia Brassicaceae, varza pur și simplu nu primește respectul pe care îl merită, spre deosebire de verii săi, conopida, broccoli și bok choy.
Unele culturi și bucătării au îmbrățișat varza și au un repertoriu extins de moduri delicioase de a găti această verdeață cu frunze.
Acum că știți beneficiile uimitoare pentru sănătate pe care le are varza, mai precis sucul de varză, încercat să îl încorporați în dietă dumneavoastră!
Ana Reisdorf este un nutriționist-dietetician licențiat cu peste 13 ani de experiență în domeniul nutriției și dieteticii. Este fondatoarea unei agenții de „content-writing” alcătuită în întregime din experti în domeniul nutriției.