Orice bărbat a auzit măcar o dată despre testosteron, iar dacă te numeri printre bărbații care au auzit mai des decât atât despre acest hormon, atunci ești de felicitat, înseamnă că te preocupi de sănătatea ta.
Fără îndoială testosteronul, este un hormon vital pentru bărbați dar puțini știu că acesta este produs și în corpul femeilor, unde exercită efecte extrem de importante, printre care controlul apetitului sexual.
Cu siguranță știi o mulțime de lucruri despre testosteron, dar niciodată nu strică să afli mai multe lucruri despre această esență a masculinității. Haideți să aflăm ce inseamna testosteron, la ce ajuta testosteronul, ce rol are testosteronul la femei, ce rol are testosteronul la barbati
A se vedea și: Cele mai bune pastile pentru testosteron cu efecte dovedite
Ce e testosteronul?
Testosteronul este un hormon, un mesager care controlează procese la nivelul întregului organism.
În esență, hormonii sunt produși, eliberați în sânge, circulă până la nivelul organelor țintă iar odată ajunși acolo se leagă de un receptor de la suprafața celulelor și determină o anumită acțiune. (ex. stimulează sinteza de proteine).
Unde se formează testosteronul?
La bărbați, testosteronul este produs la nivelul testiculelor iar la femei la nivelul ovarelor.
În cazul ambelor sexe, testosteronul este realizat într-o cantitate mai mică (7mg/zi) și la nivelul glandelor suprarenale (situate deasupra rinichilor).
Ca orice hormon steroid, acesta este derivat din colesterol.
Prin intermediul unei enzime mitocondriale, colesterolul este clivat, pierde 6 atomi de carbon și este transformat în pregnanolonă.
Aceasta din urmă, prin intermediul altei reacții mai pierde 2 atomi de carbon și se obține androstenediona.
Reducerea androstenedionei prin intermediul enzimei 17-β hidroxisteroid dehidrogenazei duce la obținerea testosteronului.
Care este nivelul optim de testosteron?
În mod normal, nivelul de testosteron fluctuează de-a lungul zilei, fiind cel mai ridicat dimineața și cel mai scăzut seara.
În cazul bărbaților, nivelul optim de testosteron este de aproximativ 300 ng/dL de sânge. După vârsta de 30 de ani, nivelul acestuia începe să scadă cu 1% anual.
În cazul femeilor, nivelul de testosteron atinge un vârf în jurul vârstei de 18-19 ani scăzând ulterior pe tot parcursul vieții cu înregistrarea unei accentuări după instalarea menopauzei.
În general, nivelul acestuia se situează în jurul valorii de 8-60 ng/dL de sânge.
A se vedea și: Cele mai bune metode pentru a crește testosteronul la bărbați
Cum circulă testosteronul în sânge?
Odată ce este sintetizată, 98% din cantitatea totală de testosteron circulă legată fie de albumină fie de globulina de legare a hormonilor sexuali (SHGB), restul de 2% reprezentând testosteronul liber.
Acesta din urmă este cel care se leagă la nivelul receptorilor celulari și transmite anumite comenzi.
Până de curând se credea că doar testosteronul liber poate fi folosit de către celulele corpului (este biodisponibil), dar studii recente arată că și cel legat, în special de albumină, poate fi utilizat în același sens, fiind de fapt o rezervă a organismului.
Cum este reglată cantitatea de testosteron circulant?
La nivelul creierului, există două glande foarte importante cu rol în reglarea testosteronului circulant (testosteron liber): hipotalamusul și hipofiza.
Hipotalamusul denumit și „glanda șefă” secretă hormoni stimulatori (GnRH) sau inhibitori (GnIH) pentru porțiunea anterioară a glandei hipofize.
Acești hormoni stimulează sau inhibă astfel secreția de gonadotropine: FSH și LH.
Reglarea cantității de hormon se face în funcție de cantitatea de hormoni sexuali din sânge. (testosteron, estrogen, progesteron).
La bărbați, FSH-ul are rol în stimularea spermatogenezei la nivelul celulelor Sertoli iar la femei are rol în maturarea foliculilor ovarieni, unde se formează ovulele.
LH-ul stimulează la bărbați producția de testosteron la nivelul celulelor Leydig iar la femei stimulează ovulația.
Care este rolul testosteronului?
Testosteronul joacă un rol important în organizarea și diferențierea sexuală a creierului în timpul dezvoltării fetale timpurii.
Iar expunerea la niveluri ridicate de testosteron în timpul perioadelor critice ale vieții fetale promovează masculinizarea comportamentală.
La pubertate, testosteronul este responsabil de apariția caracterelor sexuale secundare.
La băieți determină pilozitatea facială, pubiană, îngroșarea vocii, creșterea masei musculare iar la fete mărirea sânilor și creșterea părului pubian.
Odată cu atingerea maturității, testosteronul este asociat cu forța și masa musculară, densitatea osoasă, distribuția grăsimii precum și libidoul, atât la bărbați cât și la femei.
Deși poate părea suprinzător, acest hormon stimulează și producția de globule albe (leucocite) cu rol vital în imunitate.
În cazul performanței sportive testosteronul:
- Are efecte anabolice prin creșterea numărului de mionuclei din fiecare fibră musculară și anticatabolice prevenind legarea cortizolului de receptorii săi.
- Crește forța musculară prin stimularea eliberării de calciu.
- Crește rezistența la efort prin stimularea sintezei de eritrocite (globule roșii) care transportă oxigen.
Cum se manifestă dezechilibrele la nivelul testosteronului?
Bărbații pot observa o scădere a testosteronului circulant din cauza unor afecțiuni de la nivel:
- Testicular: leziuni directe, castrare, infecții, radioterapie, chimioterapie, tumori.
- Hipotalamic sau hipofizar: tumori, medicație (steroizi, morfină sau haloperidol), SIDA, boli autoimune.
Alte cauze de testosteron scăzut pot fi bolile genetice, precum sindromul Klinefelter sau hemocromatoza (acumulare excesivă de fier la nivelul organismului, inclusiv la nivelul hipofizei).
Testosteronul scăzut poate duce la simptome precum: libidou scăzut, disfuncție erectilă, acumulare de grăsime la nivel abdominal, ginecomastie, testicule moi, oase fragile, oboseală, dureri articulare, alopecie, osteoporoză.
În cazul în care te regăsești într-unul sau mai multe dintre simptomele menționate, o schimbare a stilului de viață poate fi soluția.
Iar dacă sportul și o alimentație echilibrată nu au un efect semnificativ asupra acestor manifestări, există stimulente de testosteron seric care te pot ajuta. (Recomandăm Testogen)
Deși mai rar, testosteronul în exces poate pune la fel de multe probleme ca și cel scăzut.
Printre cele mai frecvente cauze amintim: hiperplazia congenitală a glandelor suprarenale, uzul de steroizi anabolizanți sau tumori testiculare sau ale suprarenalelor.
În cazul femeilor, nivelul scăzut poate fi provocat de folosirea îndelungată a contraceptivelor, ovarectomie, menopauză sau de terapia substitutivă hormonală cu estrogen.
Acesta poate determina: libidou scăzut, infertilitate, menstre neregulate sau absența menstrelor.
La femei, sindromul ovarelor polichistice pare a fi cea mai frecventă cauză a testosteronului în exces, la care se adaugă hiperplazia suprarenaliană sau cancerul ovarian.
Excesul poate determina: hirsutism (excedent de păr pe tot corpul, inclusiv pe față), trăsături masculine, acnee, calviție.
În cazul ambelor sexe, nivelul scăzut de testosteron poate provoca modificări de ordin psihologic precum: insomnii, iritabilitate, dificultăți de concentrare, depresie, lipsa motivației etc.
Când este indicată dozarea testosteronului seric?
În general se recomandă obținerea profilului hormonal pentru:
- Evaluarea bărbaților cu suspiciune de hipogonadism
- Evaluarea băieților cu pubertate precoce sau întârziată
- Monitorizarea terapiei substitutive cu testosteron
- Monitorizarea terapiei antiadrongenice (ex. utilizată în cancerul de prostată)
- Evaluarea femeilor cu hirsutism, virilizare sau oligomenoree
- Evaluarea copiilor mici cu organe genitale ambigue
Ce trebuie să știi înainte de recoltare?
Determinarea valorilor serice a androgenilor se face din sânge recoltat prin puncție venoasă periferică cu pacientul a jeun. Sinteza de testosteron prezintă variații episodice, circadiene și ciclice astfel că se recomandă recoltarea la interval de câte o oră a 3 probe de sânge diferite
Cum se tratează deficitul de testosteron?
Dacă ai fost diagnosticat recent cu deficit de testosteron, poți încerca un stimulent de testosteron precum TestoPrime.
Însă, pentru pacienții cu un nivel prea mic al testosteronului, singura opțiune viabilă rămâne terapia substitutivă cu testosteron, disponibilă sub formă de:
- Injecții intramusculare la fiecare 2 săptămâni
- Patch-uri sau geluri care trebuie aplicate la nivelul pielii și care eliberează lent testosteronul în sânge
- Tablete care trebuie așezate între buza de sus și gingie și care eliberează testosteronul în sânge în decurs de 12 ore. Cu toate acestea, pot fi neplăcute la gust și pot provoca iritații la nivelul gingiei.
- Implanturi subcutanate care eliberează testosteron pe o durată de 6 luni și fiind astfel cele mai convenabile.
Există efecte adverse la terapia de substituție cu testosteron?
Ca orice procedură medicală și aceasta are câteva potențiale efecte adverse printre care:
- Înrăutățirea apneei la pacienții cu apnee în somn
- Scăderea producției de spermatozoizi
- Crește riscul de trombembolism
- Crește riscul de cancer de prostată
- Acnee
- Ginecomastie
Concluzii
Fără doar și poate, testosteronul nu este un simplu hormon sexual ci este unul dintre hormonii esențiali care contribuie la homeostazia organismului, atât al bărbaților cât și al femeilor.
Mai mult decât atât, este foarte important să îți monitorizezi cel puțin anual nivelul de testosteron pentru a preveni simptomele neplăcute asociate cu deficitul acestuia.
Iar dacă testele de laborator sugerează o scădere, stimulentele de testosteron sunt mereu la îndemână pentru a-ți recăpăta vitalitatea.
A se vedea și: Masturbarea scade nivelul de testosteron?
Anthony Dugarte, MD are mai mult de un deceniu de experiență în domeniul forței și condiționării, al nutriției și al exercițiilor de reabilitare, precum și în redactarea și revizuirea conținutului legat de sănătate și stare de bine.