Cătina (Hippophaerhamnoides), aparținând familiei Elaeagnaceae, este o plantă cu o bogată istorie în medicină, ce ține de cele 100 de tipuri de compuși prezente în ea.
Planta a fost inclusă pe scară largă în cercetările din ultimele secole.
Este distribuită într-o regiune largă în întreaga lume și poate fi găsit de la țărmurile mării până la munți. Utilizările cătinii sunt observate în industria alimentară, nutraceutice și cosmetice.
Beneficiile pentru sănătate ale cătinii au fost cercetate exclusiv și s-au descoperit că au un profil nutritiv solid. Planta este studiată pe larg în legătură cu cancerul, sănătatea inimii, creierul și problemele pielii. Diferite părți ale plantei sunt folosite pentru proprietățile lor medicinale.
Ce este uleiul de cătină
Planta de cătină este un arbust de foioase care crește la altitudini mari în locuri precum regiunea Himalaya, China, Rusia și nordul Europei. Unii oameni chiar se referă la el ca „Fructul Sfânt al Himalaya” – această plantă are multe nume.
Cătina produce fructe de pădure, galben-portocalii, care au fost folosite de secole în medicina tradițională, precum și consumate ca parte a unei diete sănătoase și aplicate pe piele. Și asta pentru că aceste plante sunt foarte nutritive!
Acest mic arbust se mândrește cu o abundență de vitamine, minerale și antioxidanți care oferă o multitudine de beneficii pentru sănătate. Acestea includ toate cele patru tipuri de acizi grași omega, de zece ori mai multă vitamina C decât o portocală și o doză generoasă de vitamina E.
Uleiul de cătină este extras din fructele și semințele plantei și poate fi aplicat local sau consumat. Fie că provine din pulpa cărnoasă a fructelor de pădure sau din semințele lor mici, bogate în nutrienți, acest ulei poate adăuga o valoare incredibilă rutinei tale de îngrijire a pielii.
Beneficiile pentru sanatate ale uleiului de cătină
Cătina și cancerul
Compușii fenolici (și anume flavonoide, kaempferol, quercetină, izorhamnetina) prezenți în cătină au efect antitumoral și se găsesc a fi valoroși în prevenirea și tratarea cancerului.
Vitamina C și carotenoizii din cătină sunt un factor promițător în inhibarea proliferării celulelor canceroase. De asemenea, s-a raportat că sucul său posedă proprietăți anti-proliferative.
Uleiurile sale manifestă efecte antitumorale. Capsulele de cătină, lichidele orale și gelatinele sunt încorporate cu uleiul său și s-a dovedit că joacă un rol vital în tratamentul cancerului și în tratarea efectelor sale secundare.
Uleiul de cătină ajută, de asemenea, la contracararea efectelor secundare ale tratamentului cancerului, cum ar fi îmbunătățirea apetitului, a funcției renale și hepatice.
Cătina și sănătatea inimii
Beneficiile sănătății inimii se datorează efectelor de scădere a colesterolului LDL și de creștere a colesterolului HDL (lipoproteine de înaltă densitate). De asemenea, poate ajuta la prevenirea aterosclerozei, promovând astfel sănătatea inimii.
Cătina și sănătatea creierului
Acizii alfa și gama-linolenic prezintă efecte antidepresive și joacă un rol important în funcțiile creierului și în sistemul nervos central.
Cătină și sănătatea pielii
Uleiul de cătină conține acizi grași saturati, cum ar fi acizii palmitic și stearic, care conferă pielii rigiditate, fermitate și netezime și, de asemenea, întăresc protecția pielii.
Lipidele (cum ar fi sterolii, fosfolipidele și glicolipidele) din cătină sunt răsplătitoare pentru piele pentru proprietățile lor hidratante.
De asemenea, lipidele ajută la reînnoirea și regenerarea celulelor, reducând inflamația, elasticitatea pielii, încetinește îmbătrânirea și oferă protecție.
Bogat în uleiuri în carotenoide și tocoferoli, este folosit pentru a trata răni de pat, arsuri, înțepături și leziuni ale pielii cauzate de expunerea la soare sau la raze X.
Cătina și părul
Cătina conține lecitină care ajută la îndepărtarea excesului de sebum din păr. Este folosit în produsele de îngrijire a părului, cum ar fi șamponul și balsamul, deoarece ajută la întărirea, recuperarea părului deteriorat, redă elasticitatea și previne căderea părului.
Cum se folosește uleiul de cătină
Când lucrați cu ulei de cătină, veți obține o gamă largă de beneficii nutriționale. Îl puteți aplica local fără ulei purtător pentru tăieturi, răni, vindecare sau îmbunătățirea generală a frumuseții. Poate fi administrat și intern pentru dinți și gingii sănătoase, precum și pentru o multitudine de beneficii interne.
Uleiul nostru de cătină poate fi luat pe cale orală chiar din picurător. Nu toată cătină este digerabilă în siguranță, în funcție de modul în care este procesată.
Uleiul pur de semințe și fructe sunt de calitate alimentară, făcându-le sigure pentru a fi luate pe cale orală sau unse pe piele.
Poate fi pus în smoothie-uri, sosuri de salată, sosuri sau orice fel de mâncare sau băutură pe care le faceți acasă. Nu încălziți ulei de cătină (și-ar putea pierde o parte din nutrienți) – adăugați-l la articolele deja gătite.
Gelurile moi de cătină sunt cea mai convenabilă modalitate de a lua ulei de cătină.
Cătina într-un gel moale este cel mai convenabil mod de a completa cu ulei. Pentru cei cărora le displace gustul sau textura uleiului pur de cătină, gelurile moi oferă o alternativă ca supliment nutritiv ușor de utilizat.
Efectele secundare ale uleiului de cătină
Uleiul de cătină este relativ sigur de utilizat și majoritatea tipurilor de piele ar trebui să îl poată folosi fără probleme.
Cu toate acestea, dacă aveți piele predispusă la acnee, este posibil să doriți să-l testați mai întâi.
Nu există studii care să arate că provoacă dermatită de contact sau dermatită iritantă. Deși multe uleiuri pot fi iritante, nu este niciun indiciu că ar trebui să le evitați.
Dar, desigur, orice produs pe bază de ulei cu un fel de acid linoleic în el poate să nu fie cel mai bun pentru acnee.
Deși uleiul de cătină nu este cunoscut a cauza acnee, este important să alegeți o formulă de produs care să nu fie comedogenă, astfel încât să nu înfunde porii.
În cazul în care vă confruntați cu acnee din cauza uleiului de cătină, cel mai simplu remediu constă în renunțarea la aplicarea acestuia pe piele. Totuși, dacă sufereați de acnee și înainte de folosirea acestui tip de ulei, ar fi recomandat să folosiți niște suplimente naturale pentru tratarea acneei.
Dacă intenționați să efectuați orice fel de intervenție chirurgicală sau tratament facial, este posibil să doriți să-l evitați cu câteva săptămâni înainte de procedură.
În anumite anchete de cercetare s-a demonstrat că uleiul de cătină prelungește sângerarea și vânătăile și, prin urmare, ar trebui evitat înainte de orice procedură invazivă cu cel puțin două săptămâni pentru a evita orice complicații.
Este important de reținut că uleiul de cătină are o colorare intensă și poate conferi uneori o nuanță roșiatică sau galbenă produselor. Aceasta este atât o binecuvântare, cât și un blestem, deoarece aplicarea directă poate oferi pielii o strălucire proaspătă și sănătoasă, fără a avea un efect de nuanță, dar poate, de asemenea, să păteze așternutul alb. Așa că nu-l puneți înainte de a merge la culcare!
Și datorită conținutului său ridicat de acizi grași nesaturați, uleiul pur de cătină se poate deteriora fără depozitare adecvată și trebuie utilizat rapid. Așa că păstrați-l într-o sticlă întunecată ferit de căldură și lumină directă.
Concluzii
Cătina este un supliment pe bază de plante pe care oamenii îl folosesc uneori pentru tratarea unor afecțiuni cronice de sănătate și a pielii.
Dacă luați în considerare suplimentarea cu cătină, asigurați-vă că vorbiți mai întâi un furnizor de asistență medicală, mai ales dacă aveți probleme de sănătate sau luați medicamente.
Anthony Dugarte, MD are mai mult de un deceniu de experiență în domeniul forței și condiționării, al nutriției și al exercițiilor de reabilitare, precum și în redactarea și revizuirea conținutului legat de sănătate și stare de bine.