
Testosteronul este produs de gonade (de celulele Leydig din testicule la bărbați și de ovare la femei), deși cantități mici sunt produse și de glandele suprarenale la ambele sexe.
Este un androgen, ceea ce înseamnă că nivelul crescut stimulează dezvoltarea caracteristicilor masculine.
Dar unde este stocat testosteronul?
A se vedea și: Cele mai bune pastile pentru testosteron cu efecte dovedite
Care este locul unde este stocat testosteronul?
Majoritatea testosteronului pe care îl produc testiculele nu este folosit de organism. Este inactivat de ficat și excretat prin rinichi. O mică parte (aproximativ 4%) din testosteron rămâne în sângele bărbatului și este transformat în forme active de testosteron care se pot lega de alte molecule din sânge sau pot fi utilizate de celulele corpului.
Acesta poate fi utilizat de celulele cu site-uri de receptori androgeni (site-uri care primesc hormoni din grupul androgeni, cel mai proeminent testosteron), inclusiv celulele foliculilor de păr, celulele osoase și celulele tubulilor seminiferi ai testiculelor în care este produsă sperma.
Aproximativ 44% din testosteron se leagă strâns de o proteină purtătoare (o moleculă proteică care se leagă de alte molecule și le transportă în sânge) numită globulină care leagă hormonul sexual (SHBG). Porțiunea de testosteron strâns legată de SHBG se numește testosteron biologic inactiv.
54% din testosteron se leagă liber de albumină, dar se poate separa de această proteină și se poate lega de alte molecule din sânge sau poate fi utilizat de celulele din corp. Testosteronul legat slab este considerat biodisponibil, ceea ce înseamnă că este disponibil pentru utilizarea de către alte celulele.
Restul de 2% din testosteron nu se leagă de alte molecule. Această porțiune nelegată este cunoscută sub numele de testosteron liber și este, de asemenea, considerată biodisponibilă.
A se vedea și: De ce un nivel scăzut de testosteron produce anxietate și letargie?
Cum se produce testosteronul?
La bărbați, producția de testosteron începe la pubertate, când glanda pituitară din creier începe să producă hormoni numiți hormon foliculostimulant (care stimulează în primul rând producția de spermă) și hormon luteinizant (LH).
LH este hormonul care stimulează testiculele unui om să producă testosteron. Celulele din testicule numite celule interstitiale sau Leydig produc testosteron ca răspuns la producția de LH. Aproximativ 95% din testosteronul unui bărbat este produs de celulele Leydig.
Producția de testosteron crește exponențial (de aproximativ 18 ori) în timpul pubertății. După pubertate, celulele interstițiale produc de obicei testosteron continuu. În fiecare zi se produc aproximativ 6 mg de testosteron.
Concluzii
Prezent la niveluri mult mai mari la bărbați decât la femei, testosteronul inițiază dezvoltarea organelor reproductive interne și externe masculine în timpul dezvoltării fetale și este esențial pentru producerea spermei în viața adultă.
A se vedea și: Beneficii ale testosteronului crescut la bărbați

Anthony Dugarte, MD are mai mult de un deceniu de experiență în domeniul forței și condiționării, al nutriției și al exercițiilor de reabilitare, precum și în redactarea și revizuirea conținutului legat de sănătate și stare de bine.