Oamenii pot lua rădăcina plantei de valeriană Valeriana officinalis ca supliment. Rădăcina de valeriană poate avea un efect sedativ și poate reduce anxietatea, făcându-l un remediu natural popular pentru a ajuta la somn și pentru a promova calmul.
Rădăcina de valeriană poate funcționa pentru unii oameni, dar nu este potrivită pentru toată lumea. Este important să urmăriți orice reacții adverse în timp ce luați rădăcină de valeriană.
O persoană poate lua în considerare să discute cu un medic despre luarea rădăcinii de valeriană și gestionarea oricăror afecțiuni pe care le poate avea.
Acest articol analizează la ce ajuta valeriana și eficacitatea rădăcinii de valeriană și discută despre utilizările, dozajul și multe altele.
Ce este valeriana
Valeriana (Valeriana officinalis) este o plantă care este renumită pentru efectele sale calmante, sedative.
Oamenii au susținut că ajută la reducerea sentimentelor de tensiune nervoasă și ajută la îmbunătățirea somnului, dar există cercetări științifice limitate care să susțină acest lucru.
Puteți utiliza valeriana pe cale orală sub formă de capsulă, sub formă de pulbere, ceai, tinctură, tablete sau într-o baie. Există o mulțime de produse cu valeriană pe piață, dar cantitatea de extract de rădăcină de valeriană din ele tinde să varieze foarte mult.
Planta de valeriană (radacina de valeriana beneficii)
Planta valeriană este originară din Europa și Asia și a fost cultivată în America de Nord. Trăiește câțiva ani și crește până la aproximativ 1,5 m înălțime.
Frunze de valeriană
Frunzele de valeriană arată ca o pană – dispuse pe 2 rânduri pe fiecare parte.
Flori de valeriană
Florile de valeriană sunt de obicei mici și albe, roz sau galbene.
Extract de valeriană (tinctura de valeriana beneficii)
Valeriana folosită pentru suplimentele alimentare este de obicei făcută din rădăcinile sale, rizomi (tulpini subterane) și stoloni (tulpini orizontale).
Acestea sunt puse în capsule sau tablete, în timp ce ceaiurile și tincturile sunt de obicei preparate doar cu rădăcini uscate.
Beneficiile valerianei (valeriana beneficii)
Efecte asupra organismului
Sunt necesare mai multe cercetări, dar rădăcina de valeriană poate afecta organismul într-o varietate de moduri. De exemplu, iridoidele găsite în rădăcina de valeriană pot acționa ca antiinflamatoare și pot inhiba expresia unor gene specifice.
Efecte asupra creierului
Când vine vorba de creier, cercetătorii au studiat în primul rând modul în care acidul valerianic din rădăcina de valeriană afectează receptorii GABA, un tip de neurotransmițător din creier.
Efectul asupra receptorilor GABA este cel puțin parțial modul în care suplimentele de rădăcină de valeriană ușurează anxietatea, deși impactul acestuia poate varia de la persoană la persoană, în funcție de sexul și vârsta lor.
De asemenea, rădăcina de valeriană are un impact probabil asupra receptorilor serotoninei, care sunt implicați în starea de spirit și somn.
De asemenea, s-a descoperit că rădăcina de valeriană reduce activitatea creierului în cortexul motor ca răspuns la stimulare, precum și modifică modul în care undele cerebrale.
Pierderea somnului este o problemă la nivel mondial. Experții în sănătate bănuiesc că somnul insuficient determină sau exacerba multe probleme grave de sănătate, motiv pentru care obținerea unui somn optim ar trebui să fie o prioritate.
Dacă sunteți una dintre multele persoane care nu doarme suficient sau au probleme cu somnul, s-ar putea să vă întrebați dacă somniferele naturale vă pot ajuta.
După ce s-au analizat 60 de studii de cercetare publicate pe parcursul a aproape 40 de ani, cercetătorii au stabilit că rădăcina de valeriană poate îmbunătăți somnul și poate reduce anxietatea la mulți oameni.
S-a descoperit că suplimentele de rădăcină de valeriană ajută oamenii să adoarmă mai repede, să-și îmbunătățească calitatea somnului și să petreacă mai mult timp într-o etapă de somn profund.
Cu toate acestea, unele studii au constatat că rădăcina de valeriană nu a avut niciun efect sau un efect statistic semnificativ. Pentru a vedea îmbunătățiri, oamenii ar putea fi nevoiți să ia rădăcină de valeriană în mod regulat, mai degrabă decât din când în când sau la nevoie.
Un lucru de reținut este că Academia Americană de Medicină a Somnului (AASM) sfătuiește folosirea ajutoarelor naturale pentru somn, inclusiv rădăcina de valeriană și melatonina, atunci când se tratează insomnia cronică, din cauza lipsei de dovezi privind eficacitatea și siguranța acestora.
Insomnia cronică este o tulburare de somn în care o persoană are dificultăți în a adormi sau a adormi încă trei nopți pe săptămână timp de cel puțin trei luni. În acest timp, se confruntă și cu oboseală în timpul zilei sau dificultăți de concentrare.
Cum se ia valeriana?
Pentru anxietate 150 mg/zi în 3 doze divizate timp de 4 săptămâni a fost utilizat într-un studiu clinic.
Alte studii au folosit planta uscată 0,5 până la 2 g, extract 0,5 până la 2 ml și tinctură de valeriană 2 până la 4 ml pentru anxietate.
Pentru insomnia extract de valeriană 400 până la 600 mg/zi luat cu 1 oră înainte de culcare timp de 2 până la 4 săptămâni a fost utilizat în studiile clinice.
Studiile cu doză unică nu au găsit în mod constant niciun efect pentru dozele unice de valeriană în insomnie.
Efecte secundare ale valerianei (valeriana efecte adverse)
În general, se crede că administrarea de suplimente de rădăcină de valeriană produce mai puține efecte secundare decât administrarea de medicamente sedative sau hipnotice pentru somn.
Cele mai multe studii despre rădăcina de valeriană pentru somn au constatat că participanții nu au experimentat efecte adverse sau efecte secundare ușoare la rate comparabile cu grupurile care au luat un placebo. Cu toate acestea, alte studii au descoperit că rădăcina de valeriană poate produce următoarele efecte secundare la unele persoane:
- Durere de cap;
- Stomac deranjat;
- Sentimente de neliniște;
- Se modifică ritmul cardiac;
- Insomnie;
- Somnolenţă;
- Gură uscată;
- Vise lucide.
Efectele pe care le are rădăcina de valeriană asupra unei persoane pot depinde de doza luată. De exemplu, un studiu mai vechi a constatat că rădăcina de valeriană a redus anxietatea atunci când oamenii au luat 600 sau 1.200 de miligrame, dar a crescut anxietatea la o doză de 1.800 de miligrame.
A fost raportată o supradoză intenționată, în care a fost ingerată de 20 de ori doza recomandată; pacientul a prezentat simptome ușoare care s-au rezolvat în 24 de ore. A fost raportat un caz de sevraj după utilizarea cronică a valerianei; cu toate acestea, natura complexă a istoricului medical al pacientului oferă dovezi slabe ale rolului valerianei. Fermierii care cultivau valeriană au fost evaluați pentru reacții adverse, cu puține efecte notabile observate.
Hepatotoxicitatea asociată utilizării de valeriană a fost raportată pentru prima dată în 1989. Au fost raportate șase cazuri la femei, toate raportând îmbunătățirea sau normalizarea marcată a testelor funcției hepatice la 1 până la 19 luni după întreruperea tratamentului cu valeriană. Cu toate acestea, un caz de hepatită acută severă refractară după întreruperea tratamentului cu valeriană a fost raportat la un bărbat de 57 de ani. A luat 2 g/zi de valeriană timp de 3 zile și a dezvoltat o agravare a funcției hepatice în următoarele 4 săptămâni. A fost tratat cu succes cu prednisolon oral 50 mg pe zi.
Concluzii
Deoarece nu există linii directoare oficiale cu privire la ajutoarele naturale pentru somn, luați în considerare să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua unul. Indiferent dacă sunteți interesat de rădăcină de valeriană, melatonină, ashwagandha, medicul dumneavoastră vă poate sfătui cu privire la riscurile potențiale și efectele secundare, precum și o doză recomandată.
Dacă întâmpinați mai mult decât problemele ocazionale cu somnul și credeți că ați putea avea o tulburare de somn, faceți o programare la medicul dumneavoastră în loc să vă autotratați cu somnifere naturale.
O varietate de tulburări de somn perturbă somnul și provoacă oboseală în timpul zilei. Medicul dumneavoastră vă va pune întrebări și, dacă este necesar, va comanda teste pentru a determina care este cauza principală a problemelor de somn, astfel încât să puteți primi un tratament adecvat.
Ana Reisdorf este un nutriționist-dietetician licențiat cu peste 13 ani de experiență în domeniul nutriției și dieteticii. Este fondatoarea unei agenții de „content-writing” alcătuită în întregime din experti în domeniul nutriției.